Με αφορμή το θέμα που συζητήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου για την αγορά από την Κυπριακή Δημοκρατία του κτιρίου Μετροπόλιταν το οποίο θα στεγάσει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξασφαλίσαμε και παρουσιάζουμε στοιχεία που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων να αποδεσμεύσει κονδύλι ύψους 25 εκ. ευρώ για να προχωρήσει η αγορά του Μετροπόλιταν.

Αγοραία αξία 

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το Τμήμα Κτηματολογίου σε εκτίμηση του έχει υπολογίσει την αγοραία αξία του συγκεκριμένου ακινήτου στα 20 εκ. 350 χιλιάδες ευρώ. Το Τμήμα Κτηματολογίου στην αγοραία αξία έχει υπολογίσει και τις εξής προϋποθέσεις: το κτιριακό συγκρότημα θα αποπερατωθεί σύμφωνα με τις κατασκευαστικές προδιαγραφές και τα εγκεκριμένα σχέδια που έχουν δοθεί και ότι θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των σχετικών πολεοδομικών διατάξεων, ήτοι σύμφωνα με τους όρους της εκδοθείσας άδειας.

Επιπρόσθετα θα υλοποιηθούν οι τροποποιήσεις και μετατροπές ορισμένων χώρων του κτιρίου χωρίς επιπρόσθετο κόστος για την Κυπριακή Δημοκρατία και θα εκδοθεί η σχετική καλυπτική άδεια για τις συγκεκριμένες εργασίες. Θα εξασφαλισθεί πιστοποιητικό τελικής έγκρισης, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης Α’ και θα ικανοποιούνται οι απαιτήσεις της Εθνικής Αρχής Ασφάλειας και των άλλων αρμόδιων υπηρεσιών.

 

 

Οι ιδιοκτήτες θα υποδείξουν άλλους 15 επιπρόσθετους χώρους στάθμευσης σε κοντινή απόσταση από το ακίνητο, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν στο μέγιστο δυνατόν οι ανάγκες του αγοραστή.                                                                     

Η εκτίμηση ιδιώτη εκτιμητή εκ μέρους του ιδιοκτήτη του κτιρίου ανήλθε στα 26 εκ. 220 χιλιάδες ευρώ. Το Υπουργικό Συμβούλιο µε απόφαση του ενέκρινε την αγορά του κτιρίου Μετροπόλιταν, έναντι του ποσού των €21,315,000, πλέον ΦΠΑ.

Το 30% του συνολικού τμήματος πώλησεως πλέον ΦΠΑ (€7,609,455 συμπερ. ΦΠΑ) θα καταβληθεί ως προκαταβολή. Το 70% του συνολικού τμήματος πλέον ΦΠΑ (€17.755.395 συµπ. ΦΠΑ) καθίσταται πληρωτέο τη μέρα της μεταβίβασης του «ακινήτου μετά το διαχωρισμό» στον αγοραστή και παράδοση του κτιρίου ελεγμένο και εγκεκριμένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το κτίριο αποτελείται από 19 ορόφους  και 3 υπόγειους χώρους. Η εκτίμηση της κατασκευαστικής αξίας του κτιρίου Μετροπόλιταν ανέρχεται σε 12.600.000 ευρώ. Η εκτίμηση της κατασκευαστικής αξίας έγινε το 2020 και οι τιμές που χρησιμοποιήθηκαν είναι εκείνες που ίσχυαν εκείνη τη χρονική περίοδο. Στην εκτίμηση αυτή δεν περιλαμβάνονται οι αμοιβές συμβούλων, η κατεδάφιση οποιασδήποτε υφιστάμενης οικοδομής στο χώρο ανέγερσης, το ΦΠΑ, τα τέλη αδειών και άλλες χρεώσεις Κυβερνητικών και Τοπικών Αρχών, τα έξοδα παροχής υπηρεσιών (πχ. ΑΗΚ, ΑΤΗΚ, ΣΑΛ κλπ.), ο κινητός εξοπλισμός/επιπλώσεις και η αξίας της γης.  

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπάρχει ανάγκη για μεταστέγαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς σύμφωνα µε αξιολόγηση των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών του Τμήματος Δημοσίων Έργων το υφιστάμενο κτίριο όπου στεγάζεται παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας, καθώς πρόκειται για πεπαλαιωμένο και ακατάλληλο κτίριο.