Ο κόσμος μίλησε και το 82% πιστεύει ότι η εφαρμογή ΓΕΣΥ έχει συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελευθέρου από τα αποτελέσματα ερευνάς του οργανισμού IMR/University of Nicosia – που παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε ο ΟΑΥ – Δυο χρόνια ΓΕΣΥ!

Ουδείς το αμφιβάλλει αυτό και τόσο προσωπικά ως επιστήμονας αλλά και ως μέλος του ΔΣ του Cyprus Integrity Forum (CIF), στηρίζουμε και υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία που βελτιώνει τη διαχρονική βιωσιμότητα και ποιότητα ζωής των πολιτών. Η υγεία είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα του κάθε πολίτη και αυτό δεν συμβιβάζεται!

Για να βεβαιώσουμε όμως αυτή τη διαχρονική βιωσιμότητα αυτού του σχεδίου οφείλουμε να μην παρασυρθούμε από τα προκαταρκτικά συμπεράσματα των πολιτών που ίσως δεν γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες και να δούμε εις βάθος τους πυλώνες λειτουργίας και την πραγματική διακυβέρνηση του, μακριά από μικροπολιτικές και αλλότρια κίνητρα. Είναι πραγματικά βιώσιμο το ΓεΣΥ όπως λειτουργεί σήμερα; Υπάρχει επαρκής διαφάνεια και ακεραιότητα σε όλους τους τομείς λειτουργίας του;

Μήπως ο κόσμος δεν πίστευε ότι ο Εθνικός μεταφορέας συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του, όταν οι Κυπριακές αερογραμμές και Eurocypria πετούσαν καθημερινά στην Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην Ρώμη και όμως έκλεισαν;

Μήπως ο κόσμος δεν πίστευε ότι ο Συνεργατισμός και η Συνεργατική Τράπεζα συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του, ώστε να μην υπάρχει εκμετάλλευση των γεωργών και μικροεπιχειρηματιών και όμως έκλεισαν;

Μήπως ο κόσμος δεν πίστευε ότι οι τράπεζες συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής και τις ήθελε να δουλεύουν σωστά και όμως είτε έκλεισαν, είτε δέχθηκαν κούρεμα στις καταθέσεις;

Τελικά τι πήγε λάθος αφού οι αντιλήψεις των πολιτών ήταν πέρα για πέρα θετικές;

Δεν έχω μελετήσει εις βάθος την έρευνα του University of Nicosia, αλλά με το απλοϊκό, πρακτικό ακαδημαϊκό μυαλό μου σκέφτομαι ότι δεν είναι μια αντικειμενική, διαφανής και επιστημονικά βασισμένη έρευνα που να οδηγεί σε εποικοδομητικά συμπεράσματα. Επιβλητικό, όμως θα ήταν καλά να ξέρουμε πως ακριβώς έγινε διότι είμαι απολυτά βέβαιος ότι θα παίρναμε ακόμα καλυτέρα αποτελέσματα με τα πιο πάνω θέματα αν γινόταν με τον τρόπο που ανάφερα πιο πάνω.

Ως επιστήμονας και πολίτης με αυξημένη ευαισθησία σε θέματα διαφάνειας, πιστεύω πως όλοι οι πολίτες αλλά και η πολιτεία, επιζητεί να εφαρμόσει ένα σωστό Σύστημα Υγείας – με σωστό περιεχόμενο, το οποίο να είναι βιώσιμο και να εξυπηρετεί τον κόσμο, να καλυτερεύει την ποιότητα ζωής του για πολλά πολλά χρόνια χωρίς τον κίνδυνο κατάρρευσης και να προσδίδει στη γενική οικονομική ευημερία του τόπου.

Λαϊκισμός σε τέτοια σοβαρά θέματα δεν έπρεπε να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας τέτοιας σοβαρής μελέτης! Είναι καιρός όλοι να σκεφτούμε το καλό της πατρίδας μας αν θέλουμε να έχει μέλλον!

Μια σωστή έρευνα θα έπρεπε να εξετάσει πολύ πιο σοβαρά θέματα όπως να προβλέπει την ποιότητα και το μέλλον ενός συστήματος υγείας. Κυριότεροι πυλώνες μιας τέτοιας έρευνας θα έπρεπε να είναι – Διαφάνεια, Διαφθορά, Ποιότητα. Επίσης να μελετά το θέμα – διασπάθισης δημοσίου χρήματος και συγκρουόμενα συμφέροντα (conflict of interests) πως αντιμετωπίζονται.

Ως Cyprus Integrity Forum (CIF) έχουμε προτείνει μέσω του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας μελέτη σχετικά με το ΓΕΣΥ με τίτλο: -Transparency and Accountability of the General Health System in Cyprus – (η αίτηση μας ακόμη εκκρεμεί στο Υπουργείο Οικονομικών). Εκκρεμούν επίσης επιστολές μας σχετικές με αυτό το θέμα στο Γενικό Εισαγγελέα όπως και στον Επίτροπο Εποπτείας ΓΕΣΥ. Ελπίζουμε έστω και την υστάτη, όλοι οι αρμόδιοι φορείς να ανταποκριθούν και να συνεργαστούμε για υλοποίηση των κοινών μας στόχων.

Ας αναλύσουμε μερικά από τα κυριά σημεία του ΓΕΣΥ για τα οποία θα πρέπει να λάβουμε πληροφόρηση πως τα διαχειριζόμαστε:

Δεν θα ασχοληθούμε με φιλοσοφίες και τα διαφορά. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει φιλοσοφία που να δίνει ποιοτική Ιατρική χωρίς διαφάνεια και χωρίς πλήρη καταπάτηση της διαφθοράς όπου ανοίγονται οι δρόμοι στους επιτήδειους για εκμετάλλευση και αισχροκέρδεια. Τα ελάχιστα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σε μια έρευνα με πραγματικά δεδομένα έχουν ως εξής:

 Υπάρχει διαφάνεια; Υπάρχει διαφθορά;

 Μπορεί να προχωρήσει το σύστημα χωρίς αυτονόμηση των κρατικών νοσοκομείων;

Πως έγινε γιατρός των δημοσίων νοσοκομείων με μισθό περίπου 3500 τον μήνα ευρώ να του δοθούν 21000 (προσωπικοί γιατροί) χωρίς να αυτονομηθούν τα κρατικά.

Σε ποια άλλη χωρά του κόσμου οι προσωπικοί ιατροί μπορούν να παραπέμψουν σε τρεις ειδικούς της ιδίας ειδικότητας. Δηλαδή ο πληθυσμός του ΓΕΣΥ από 750000 έγινε 2.5 εκατομμύρια. Ο δε κάθε γιατρός επαναλαμβάνει τα διαφορά τεστ στο κέντρο του η στα δικά του μηχανήματα και τα περισσότερα ήταν αχρείαστα εξ αρχής.

Υπάρχει το φαινόμενο Σύγκρουσης Συμφερόντων (conflict of interests); Το αναγνωρίζουμε; Το δεχόμαστε; Δηλαδή Ειδικός Ιατρός να εργάζεται σε κλινική, να βλέπει ασθενείς και ταυτόχρονα να είναι μεγαλομέτοχος στην κλινική, στα MRI, στα Χημεία, στα ακτινολογικά κ.α. Υπάρχει η εντύπωση ότι 60 με 70% των MRI, των αναλύσεων κτλ. που γίνονται είναι αχρείαστα και δεν ακολουθούνται οποιαδήποτε ιατρικά πρωτόκολλα. Αυτό είναι πολύ εύκολο να εξεταστεί εφόσον όλα είναι καταγραμμένα στον ΟΑΥ και ο αριθμός των τεστ να συγκριθεί με άλλες χώρες – Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία (συγκριτικά πληθυσμού).

Αναφέρεται ότι μεγάλο ποσοστό εγχειρήσεων που γίνονται είναι αχρείαστες. Και αυτό μπορεί να εξεταστεί πρακτικά εάν δοθεί ο αριθμός αρθροσκοπήσεων γόνατος, ώμου εγχειρήσεων για Αιμορροΐδες, varicose veins, Bunions, χολές, και οτιδήποτε άλλο και να συγκριθούν οι αριθμοί με αλλά συστήματα υγείας (στατιστικά). Ισχύει αυτό;

Τα ιδιωτικά Νοσοκομεία στο Γεσυ κινούνται με γνώμονα το κέρδος. Κανονικά σε περίπτωση επιπλοκών οι ασθενείς επιστρέφουν στο νοσοκομείο που εγχειρίστηκαν. Συνήθως μετα από επιπλοκές καταλήγουν στα νοσοκομεία του ΟΚΥΠΙ όπου πληρώνει το κράτος η καταλήγουν σε ιδιωτικά εκτός ΓΕΣΥ όπου πληρώνει ο ασθενής. Είναι εύκολο να γίνει μια έρευνα και να βρεθούν τα περιστατικά με επιπλοκές που κατέληξαν κάπου αλλού. Φαίνεται ο ΟΑΥ δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να το εξετάσει μια και με το να ξεφορτωθεί τέτοια περιστατικά ξεφορτώνεται και τα έξοδα. Ίδη έχω περίπου δέκα περιστατικά σε προσωπικό επίπεδο όπου όταν τα πράγματα δεν πήγαν καλά στο σύστημα ήρθαν ιδιωτικά με χρεώσεις από 6000 μέχρι 20000 ευρώ και χωρίς να επωμισθεί ούτε ένα Σεντ το σύστημα. Ακόμα και τα εμφυτεύματα από τον Ζκατάλογο δεν δόθηκαν στον ασθενή.

Ο Ζ-κατάλογος χρειάζεται διευκρινήσεις πως ακριβώς δουλεύει. Πρέπει να εξεταστεί η κοστολόγηση, το περιστατικό και η τιμή των υλικών βάση ποιότητας. Υπήρχε ένας κωδικός στον κατάλογο Ζ – Generic code – όπου χρησιμοποιήθηκε για ένα χρόνο και μετα καταργήθηκε. Αυτός ο Κωδικός πρέπει να εξεταστεί πως ακριβώς είχε χρησιμοποιηθεί και οικειοποιηθεί από κάποιους. Τι ακριβώς εμφυτεύματα είχαν χρησιμοποιηθεί μέσω αυτού του κωδικού;

Το Γεσυ σύμφωνα με την «φιλοσοφία» του είναι εναντίον μικτού η πυρασφαλιστικού. Το ίδιο το ΓΕΣΥ όμως είναι ένα σύστημα μικτό σε όλα τα επίπεδα – παράνομα μικτό. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία στο Γεσυ έχουν εκτός ΓΕΣΥ ιδιωτικές πτέρυγες, έχουν εκτός ΓΕΣΥ πανάκριβες Πρώτες Βοήθειες (Απολλώνιόν), Τα χημεία, τα ραδιολογικά, τα MRI προσφέρουν και μέσω και εκτός ΓΕΣΥ υπηρεσίες. Οδοντιατρεία, φυσιοθεραπεύτηρια προσφέρουν κάποιο μέρος υπηρεσιών μέσω ΓΕΣΥ. Κάποιες ειδικότητες ιατρών μπορούν να είναι και εντός και εκτός ΓΕΣΥ (Διπλοπορτι?). Γιατροί στο ίδιο νοσοκομείο του ΓΕΣΥ μερικοί εντός μερικοί εκτός εγχειρίζουν μαζί – ο ασθενής παίρνει από το ΓΕΣΥ και πληρώνει την «διαφορά» – Μικτό- ενώ επίσημα απαγορεύεται. Στα Νοσοκομεία ΟΚΥΠΙ το κράτος πληρώνει έξοδα, προσωπικό και τα εμφυτεύματα από τον Ζ-κατάλογο του ΟΑΥ – Μικτό. Η ερώτηση είναι απλή – Τι συμβαίνει; Πως αξιολογούμε; Πως κοστολογούμε;

Το 35% του κόσμου κρατά τις προσωπικές του ασφάλειες. Γιατί; Οι ασφαλιστικές εταιρείες συμβουλεύουν ασθενείς να πάνε στο ΓΕΣΥ. Γιατί; Γιατί να μην υπάρχει τρόπος ώστε όλα τα λεφτά να χρησιμοποιούνται για μια σωστή ποιοτική υγειά με διαφάνεια, χωρίς διαφθορά και ξεκάθαρα ψηλά επίπεδα Ιατρικής. Υπάρχουν αρκετές ακόμα ερωτήσεις οι οποίες μπορεί να απαντηθούν αν προχωρήσει σχετική έρευνα. Προσωπικά ως επιστήμονας αλλά και ως Cyprus Integrity Forum μπορούμε να βοηθήσουμε μα την τεχνογνωσία που διαθέτουμε να προχωρήσουμε με την εν λόγω έρευνα η οποία θα βεβαιώσουμε ότι θα γίνει με πλήρη διαφάνεια και με γνώμονα μόνο το συμφέρον του ασθενή και τη βιωσιμότητα του σχεδίου Υγείας. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε τη θετική προσέγγιση και στήριξη του Κράτους στις διάφορες επιστολές/αιτήσεις που στείλαμε και ως Cyprus Integrity Forum (CIF), καλούμε όλους τους επιστήμονες αλλά και άλλους πολίτες που ενδιαφέρονται, να λάβουν μέρος και να συμβάλουν στην επιτυχή υλοποίηση αυτής της έρευνας.

Ιατρός, Μέλος ΔΣ Cyprus Integrity Forum