Πριν 71 χρόνια η διακήρυξη του, Robert Schuman -τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας- ήταν ο προπομπός του μεγάλου ευρωπαϊκού οράματος, της μεγάλης ιστορικής διαδρομής της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η 9η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Ημέρα της Ευρώπης. Ιστορικά είναι η Ημέρα της Διακήρυξης Schuman, που σηματοδοτεί την απαρχή της θεμελίωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η δακήρυξή του εμπεριέχει διαχρονικά μηνύματα, επίκαιρα μέχρι σήμερα: «Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί διά μιας, ούτε σε ένα συνολικό σχέδιο. Η Ευρώπη θα οικοδομηθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που καταρχάς θα δημιουργήσουν μία πραγματική αλληλεγγύη.»

Η Ευρώπη, η Ε.Ε., οι χώρες-μέλη, όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα ήταν η Ευρώπη αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης χωρίς τους θεμελιωτές της ευρωπαϊκής ιδέας, αυτούς που οραματίστηκαν και εμπνεύστηκαν μία ενωμένη Ευρώπη, με ένα κοινό μέλλον, με τα ίδια οράματα και τους ίδιους στόχους.

Η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες, τα ερείπια και τις εκατόμβες των νεκρών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με κυρίαρχο στόχο να επικρατήσει η ειρήνη στη γηραιά ήπειρο.

Αποτιμώντας την ευρωπαϊκή πορεία ολοκλήρωσης, εδώ και 70 χρόνια, μπορούμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

1. Ο βασικός στόχος των οραματιστών της ενωμένης Ευρώπης, που ήταν η διασφάλιση της ειρήνης στο ευρωπαϊκό έδαφος, πέτυχε απόλυτα. Από τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο κι εντεύθεν επικράτησε και διασφαλίστηκε η ειρήνη. Η Ευρώπη των Παγκοσμίων Πολέμων, των αιματηρών συγκρούσεων και των καταστροφικών διενέξεων ανήκει στο παρελθόν.

2. Όσοι προέβλεψαν την διάλυση της Ε.Ε., σε διάφορες κρίσιμες και δύσκολες ιστορικές στιγμές, διαψεύστηκαν. Η Ε.Ε. ξεκίνησε με έξι χώρες-μέλη και μέσα σε 64 χρόνια ζωής πενταπλασίασε τα κράτη της, αριθμεί 27 και υπάρχει δυναμική περαιτέρω διεύρυνσης. Η Ε.Ε. δοκιμάστηκε και άντεξε σε πολλές και βαθιές κρίσεις. Τα τελευταία χρόνια, διαχειρίστηκε την πρωτοφανή οικονομική κρίση και το Brexit. 

Σήμερα αντιμετωπίζει την πρωτόγνωρη πανδημική και οικονομική κρίση, αποδεικνύοντας ότι διαθέτει υψηλές αντοχές.Τελικά πρέπει να πούμε, και αυτό είναι η ισχυρή πεποίθησή μου, ότι η Ε.Ε. ήρθε για να μείνει για πάντα και ευτυχώς που έτσι είναι τα δεδομένα σήμερα.

3. Εμείς που είμαστε συνειδητοί, πιστοί και συνεπείς ιδεολόγοι της ευρωπαϊκής ιδέας και αγωνιζόμαστε για να δημιουργήσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Πιστεύω ότι η Ε.Ε. μπορεί να ισχυροποιηθεί και να καταστεί υπολογίσιμη μεγάλη δύναμη στον πλανήτη, εάν συνεχίσει περαιτέρω την ισχυροποίηση και ενοποίησή της. Δηλαδή να προχωρήσει τάχιστα σε Ενιαία Άμυνα, Ασφάλεια και Ευρωπαϊκό Στρατό. Να δημιουργήσει μία  Ενιαία Πολιτική Υγείας, μία Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, Ενιαία Ενεργειακή Αγορά, Ενιαία Εξωτερική Πολιτική.

4. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η δομή, η λειτουργία και το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. σέβονται σε μεγάλο βαθμό και τις μικρές χώρες. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ούτε για μία μέρα την Κύπρο εκτός Ε.Ε.. Στη σημερινή εποχή οι μικρές χώρες δεν μπορούν να επιβιώσουν από μόνες τους. Έτσι η Κύπρος μας είχε και έχει μέλλον μόνο εντός Ε.Ε.

Για αυτό εμείς στην Κύπρο πρέπει να θεωρούμε μεγάλη μέρα την 9η Μαΐου και για αυτό οφείλουμε να την τιμούμε, να τη θυμόμαστε, να τη γιορτάζουμε και να τη διδάσκουμε στις επόμενες γενιές γιατί η Ε.Ε. είναι το ασφαλές μέλλον για τις επόμενες γενιές.

* Eυρωβουλευτής ΔΗΣΥ-ΕΛΚ.