Αισθάνθηκα ρίγη εθνικής υπερηφάνειας παρακολουθώντας τη συνέντευξη του Προέδρου στον υπό…κάλυψη δημοσιογράφο του ΡΙΚ στο Σίγμα κ. Γιαννάκη Καρεκλά, του οποίου οι πάσες προς τον Νίκο Αναστασιάδη ήταν πιο αποτελεσματικές από τις πάσες που αντάλλασσαν οι παίκτες της Μπαρτσελόνα. 

Παρακολουθώντας την σαφήνεια του λόγου του, την πειθώ των επιχειρημάτων του, την μαεστρία χειρισμού της όλης συνέντευξης κατανόησα όλους όσοι δεν τον ψήφισαν ποτέ. 

Αλλά ερωτώ τους πολιτικούς του αντιπάλους: Έτσι συμπεριφέρονται στον άνθρωπο που πολέμησε τη διαφθορά του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο οποίος οδήγησε στη φυλακή τον μοναδικό προστάτη ανήλικης Ρωσίδας κ. Ρίκκο Ερωτοκρίτου; Έτσι συμπεριφέρονται στον άνθρωπο ο οποίος στο πλαίσιο καταπολέμησης της διαπλοκής και των όπου γης συγκλινουσών μοχθηριών εμφανίστηκε ενώπιον του Δικαστηρίου και κατέθεσε υπέρ του πρώην βοηθού Γενικού Εισαγγελέα; 

Αλλά κάποιοι τα βλέπουν όλα στραβά και ζητούν ακόμη και την παραίτηση αυτού του σύγχρονου Μακάριου (δίχως ράσο). Και ορθώς έπραξε να δηλώσει πως δεν θα προδώσει την απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του όπως το Σύνταγμα και η εντολή των πολιτών ορίζει. Διότι μια ζωή υπερασπίζει το σύνταγμα, έστω και αν κάποιοι των κατηγορούν ότι στα νεανικά του χρόνια υπεράσπισε κάποιους που ήθελαν να το καταλύσουν. 

Και σωστά ανακοίνωσε η προεδρία, πως οι πολίτες τίμησαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με σαφή και ισχυρή εντολή να κυβερνήσει τη χώρα για πέντε χρόνια. Αν τους τιμούσε κι αυτός θα ήταν ακόμη καλύτερα αλλά ας μην κολλάμε σε λεπτομέρειες.  

Το κυριότερο είναι πως ο  Πρόεδρος δεν θα προδώσει την απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και θα ολοκληρώσει τη θητεία του. Ωχ… 

Ομολογώ ότι τον χάρηκα που τα είπε όλα έξω απ τα δόντια στη συνέντευξη του στον Γιαννάκη Καρεκλά ο οποίος ξεκίνησε με γκολ απ’ τα αποδυτήρια: «Ελπίζω να μην μου πείτε κι μένα, κύριε Πρόεδρε να με πάρει ο δαίμονας γιατί σήμερα θα κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου». Μην το σκέφτεσαι κ. Καρεκλά. Εδώ ο Πιττάτζης, δικηγόρος του Τζιοβάνη ήταν και έκανε χρυσές δουλειές, όχι εσύ που κάνεις και τον δικηγόρο του διαβόλου. 

Ο Πρόεδρος από ευγένεια είπε στον κ. Καρεκλά «να τον κάνετε πάντα, είναι το καθήκον σας». Όμως όλα τα λεφτά ήταν η εξής ερώτηση: Αισθάνεστε ότι έχετε ευθύνη ή ότι είστε άμωμος και αμόλυντος; Και ο Πρόεδρος απάντησε σθεναρώς: «Άμωμος και αμόλυντος, ναι, και θέλω να είμαι απόλυτος». 

«Άσπιλος και αμόλυντος ως η πτέριξ των αγγέλων», όπως θα έγραψε και ο Εμμανουλή Ροϊδης. 

Όταν εκλήθη να σχολιάσει τις πολιτογραφήσεις που έγιναν από το πρώην (νυν και αεί) δικηγορικό του γραφείο ο Πρόεδρος διερωτήθηκε «ποια είναι η παρανομία»; Το ίδιο διερωτάται και ο κ. Συλλούρης ο οποίος επιχείρησε να πολιτογραφήσει ένα φάντασμα και παραιτήθηκε και μάλιστα χωρίς να είναι και ιδιοκτήτης δικηγορικού γραφείου. 

Αυτό στο οποίο έχει δίκιο είναι ότι δεν παρεμβαίνει σε όσα δίκαια ή άδικα του γράφουμε. Τουλάχιστον από δικής μου πλευράς, πέραν του ότι φταρνίζομαι κάθε φορά που γράφω για τον ίδιο, ουδεμία παρέμβαση είχα. Κακομελέτα κι έρχεται. 

ΒΑΣ ΒΑΣ 

 

 

Ο Πρόδρομος ούρησε στον πολιτισμό 

Οι Κύπριοι άνδρες πρέπει να καταχωρηθούν στα ρεκόρ Γκίνες ως οι πλέον τυχεροί άνδρες ανά την υφήλιο και μάλιστα σε αυτό θα έχουν την στήριξη του υπουργού Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος στην προσπάθεια του να απαντήσει στις επικρίσεις ότι στη σύνθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τον πολιτισμό περιλαμβάνονται 15 άνδρες και μία γυναίκα, δήλωσε πως η σύνθεση ήταν τυχαία ως προς το φύλο. Αν υπολογίσει κανείς ότι ο μισός πληθυσμός της Κύπρου είναι γυναίκες, φανταστείτε πόσο τυχεροί είμαστε οι άνδρες. Δηλαδή, να πιστέψουμε ότι έκανε «φύλλο και φτερό» το αρχείο πληθυσμού και προέκυψε αυτό το αποτέλεσμα; Αλλά όταν ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε  ΕΥΡΩκότες τις γυναίκες του (μακαριστού) ΕΥΡΩΚΟ, τι να περιμένει κανείς από τους υπουργούς του; Απλώς έχουν την πεποίθηση πως οι γυναίκες κάνουν για καμιά φασολάδα, καμιά μακαρονάδα και για κανέναν…αργιλέ. Αλλά, εδώ έκοψαν την Αννίτα Δημητρίου (έναν καφέ τον πίνω για την διαφήμιση) από υποψήφια βουλευτή και αν δεν προέκυπταν αντιδράσεις, σήμερα η κ. Δημητρίου δεν θα βρισκόταν στη Βουλή και στη θέση της θα βρισκόταν ίσως ένας άχρωμος και άοσμος (η ζωή θέλει χρώμα) εθελοντής.  

Αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πιστεύω ότι προοπτικά θα κερδίσει πόντους όταν αναγνωριστεί η προσφορά του και οι ενέργειες του στο παρελθόν. Τώρα, περισσότερο από ποτέ και ύστερα από την παράκαμψη των γυναικών, το ασθενές φύλο θα συνειδητοποιήσει πόσο δίκιο είχε ο Πρόεδρος όταν ως (πάλαι ποτέ) πρόεδρος του ΔΗΣΥ, εκσφενδόνιζε τασάκια κατά του Πρόδρομου Προδόμου. Αλλά έτσι είμαστε εδώ στην Κύπρο. Τους κρίνουμε όλους επιφανειακά. Τον επικρίναμε που  έριχνε τασάκια και τι καταλάβαμε; Όταν σταμάτησε να τα ρίχνει, έκλεισε και η βιοτεχνία που τα παρήγαγε. Βρέθηκαν δεκάδες υπάλληλοι στους δρόμους. Και τότε δεν ήξεραν άλλη δουλειά. Δεν είναι σαν τώρα που ακρίβυνε η ζωή και τα διαβατήρια πωλούνται εκατομμύρια. Βεβαίως η κρίση είναι κρίση και πολλοί κάνουν δύο δουλειές για να ζήσουν. Μέχρι και ο πρόεδρος της Βουλής κάνει ταυτοχρόνως δύο δουλειές του ποδαριού ή έστω του καναπέ. Και τα βράδια είναι και δοκιμαστής κρασιών, όπως είδαμε και στο βίντεο του Αλ Τζαζίρα. Αλλά η δουλειά δεν είναι ντροπή. Μέχρι και ως υπάλληλος του τέως βουλευτή Χριστάκη Τζιοβάνη εργάστηκε όπως απεκάλυψε ο δικηγόρος κ. Πιττάτζης ο οποίος σχεδόν με μια λέξη περιέγραψε την Κύπρο. «This is Cyprus». Αλλάζεις, κόμμα, αλλάζεις όνομα, αλλάζεις διαβατήριο, αλλάζεις τα φώτα της εικόνας του τόπου σου. 

Βεβαίως ο Πρόδρομος μοιάζει (τρόπος του λέγειν) αγγελούδι μπροστά τους, αν και όπως ελέχθη στο γνωστό βίντεο, όταν γνωρίζεις τους αγγέλους δεν έχεις ανάγκη τον Θεό και στο σημείο αυτό αφιερώνω στον Πρόεδρο μας το άσμα «Θεέ μου μεγαλοδύναμε» και ελπίσω να μην με πάρει ο δαίμονας. Κλείνω με έκκληση στον ζωγράφο Γιώργο Γαβριήλ να ζωγραφίσει τον Πρόδρομο να ουρεί στον πολιτισμό. Τον αγοράζω όσα όσα. Για τους εκ των υστέρων διορισμούς ισχύει η μπακαλίστικη ρήση «μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». 

ΒΑΣ ΒΑΣ 

Φιλελεύθερα, 25.10.2020.