Το οριστικό πράσινο φως για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος δύο Τούρκων υπηκόων που σχετίζονται με τις παράνομες εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ έδωσαν σήμερα οι υπουργοί της ΕΕ. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία βήματα της εντολής που είχαν δώσει οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Ιουνίου. Τα ονόματα των δύο Τούρκων αναμένεται να ανακοινωθούν αφού δημοσιευτούν στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε σε λίγες μέρες.  

Μέχρι τότε, οι Βρυξέλλες τα κρατούν σαν… επτασφράγιστο μυστικό. Κι αυτό γιατί, σε περίπτωση που διαρρεύσουν τα ονόματά τους, τα δύο αυτά άτομα θα μπορούσαν να προσφύγουν νομικά και άρα να μπλοκάρουν την απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Παρόλο που σε πολλούς φαίνεται ως ένα «χλιαρό» μέτρο πίεσης προς την Άγκυρα, είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται κάτι τέτοιο σε βάρος Τούρκων υπηκόων. Κάτι που αναμένεται να έχει επιπτώσεις και αντιδράσεις από τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Η ΕΕ έχει πλήρως υποστηρίξει τη Λευκωσία από την αρχή των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, ωστόσο δε θα ήθελε να θέσει σε κίνδυνο την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Παρά τις πιέσεις της Κύπρου, οι διαπραγματεύσεις για στοχευμένα μέτρα εναντίον των Τούρκων υπηκόων συνάντησε την αντίδραση από άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ που έτσι κι αλλιώς διαφωνούσαν με τις πιο επιθετικές προτάσεις κατά των τουρκικών εταιριών που εμπλέκονται στις εξορύξεις.

Η ανακοίνωση των στοχευμένων μέτρων προστίθεται σε μια σειρά από κινήσεις της Άγκυρας που έχουν δυσαρεστήσει τις Βρυξέλλες, από τη συρρίκνωση των δημοκρατικών ελευθεριών στη χώρα έως τις τουρκικές παρεμβάσεις σε Συρία και Λιβύη. Η ΕΕ έχει ήδη αναστείλει τις τουρκικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις και τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν επιβάλει εμπάργκο όπλων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας στη Συρία.

Πηγή: Philenews / ethnos.gr