Ένα μοναδικό έργο στην Κύπρο, το Κέντρο Πληροφόρησης Πτηνοπανίδας και Χερσαίας Χλωρίδας Ακάμα, είναι το επόμενο εμπλουτιστικό έργο για την χερσόνησο, που θα δημιουργηθεί στον Κάθηκα. Η συνολική δαπάνη του έργου ανέρχεται στις 300 χιλιάδες ευρώ και θα προέλθει από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Το έργο, βάσει των συμβολαίων που υπεγράφησαν ήδη με τον προτιμητέο προσφοροδότη, θα ολοκληρωθούν σε 10 περίπου μήνες.  

Το έργο θα περιλαμβάνει χώρους ενημέρωσης με πινακίδες και άλλες διαμορφώσεις καθώς και εκθεμάτων για την πτηνοπανίδα και την χερσαία χλωρίδα και οικότοπους του Ακάμα, υποδοχή, γραφείο, πωλητήριο, βοηθητικούς χώρους, χώρους υγιεινής και κουζίνας. Όλοι οι χώροι, εσωτερικοί και εξωτερικοί, θα είναι προσβάσιμοι για ΑΜΕΑ, ιδιαίτερα στους χώρους των εκθεμάτων, οι εγκαταστάσεις των οποίων προσφέρουν την άνετη θέαση και προσέγγιση. 

Η έκταση του κτιρίου ανέρχεται στα 210 τ.μ. Πρόκειται για το παλαιό κτίριο της ΣΠΕ που παραχωρήθηκε μακροχρόνια στο Κοινοτικό Συμβούλιο Κάθηκα, όπου θα προωθηθούν οι αναγκαίες βελτιώσεις και προσθηκομετατροπές.

Οι αίθουσες, σύμφωνα με τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί, θα διαμορφωθούν σε τομείς και θεματολογία, η οποία διαλαμβάνει ποικιλία εγκαταστάσεων στο δάπεδο εντός του δαπέδου, αναρτήσεις από την οροφή, διαδραστικών εκθεμάτων, διοραμάτων, δηλαδή απεικόνιση της φύσης σε φυσικό μέγεθος, εγκαταστάσεις και υποδομές για οθόνες αφής και άλλα ψηφιακά εργαλεία σε σχέση με τα χερσαία οικοσυστήματα και την πτηνοπανίδα του Ακάμα. Τα εκθέματα θα συνοδεύονται με επεξηγηματικά κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο-προβολών, διαδραστικών μέσων, παιγνιδιών και άλλα.

Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση του έργου, που θα περιλαμβάνει εξοπλισμό, εκθέματα, έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό με εκτιμώμενη δαπάνη τις 166 χιλιάδες ευρώ περίπου, που επίσης θα διατεθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.