Καμία εκτροπή από το Σύνταγμα δεν υπήρξε με την τρίμηνη παράταση της αναστολής των εκποιήσεων το περασμένο καλοκαίρι, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Πέρσι, η Ολομέλεια της Βουλής είχε ψηφίσει πρόταση νόμου των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, με την οποία θα συνεχιζόταν το πάγωμα των εκποιήσεων από τον Αύγουστο μέχρι την 31η Οκτωβρίου, για κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350 χιλ., επαγγελματική στέγη με ετήσιο κύκλο εργασιών €750 χιλ. και αγροτεμάχια αξίας €100 χιλ., λόγω της συνέχισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ανακατεύουν και πάλι τον νόμο για τις εκποιήσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε σε αναπομπή του νόμου, την οποία απέρριψε η πλειοψηφία της Βουλής και στη συνέχεια έκανε αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο. Παρόλο που η αναστολή του νόμου έχει εκπνεύσει και ο νόμος είναι ουσιαστικά χωρίς αντίκρισμα, η απόφαση του Δικαστηρίου δημιουργεί προηγούμενο, καθώς… στο επόμενο πάγωμα των εκποιήσεων που θα εγκρίνει το Κοινοβούλιο, νοουμένου ότι θα είναι με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, δεν θα συγκρούεται με το Σύνταγμα, όπως επιχειρηματολογούσε πάντα η  κυβέρνηση.

Τη δεδομένη στιγμή, η συγκεκριμένη απόφαση είναι επίκαιρη όσο ποτέ, καθώς η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης «ανακατεύουν» και πάλι τον νόμο των εκποιήσεων, βγάζοντας από τα συρτάρια τις 13 συναφείς προτάσεις νόμου, επιδιώκοντας να δώσουν ολιγόμηνη αναστολή στον νόμο.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίουν ο νόμος για αναστολή των εκποιήσεων μέχρι τέλος Οκτωβρίου δεν είναι αντίθετος ή ασύμφωνος με το Σύνταγμα και την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών. Παράλληλα, αποφάνθηκε πως η παράταση της αναστολής της διαδικασίας εκποίησης για περιορισμένη χρονική περίοδο δεν επηρεάζει τα κεκτημένα δικαιώματα των συμβαλλομένων. Πρόσθετα, το Δικαστήριο δεν αποδέχθηκε τον ισχυρισμό του Γενικού Εισαγγελέα ότι η νομοθεσία εξουδετέρωσε το Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών, το οποίο ρυθμίζει τη διαδικασία για την πώληση του ενυπόθηκου ακινήτου, μέσω ηλεκτρονικού συστήματος πλειστηριασμού.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο έκρινε ότι, ο νόμος αναστέλλει τη διαδικασία εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων δυνάμει της νομοθεσίας. Συνεπώς, το Δικαστήριο διαφώνησε με την επιχειρηματολογία της Νομικής Υπηρεσίας, πως η Βουλή παρεμβαίνει στην άσκηση των καθηκόντων της εκτελεστικής εξουσίας. Υποδεικνύει επίσης πως η αναστολή των εκποιήσεων για περίοδο τριών μηνών δεν είναι τέτοιας χρονικής διάρκειας που να πλήττει τη δραστικότητα του δικαιώματος της πρόσβασης στο δικαστήριο. Επιπρόσθετα, σημειώνει πως ο νόμος δεν παρεμβαίνει στην άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία προνοείται από το Σύνταγμα, για να θεωρείται καταστρατήγηση της Αρχής της Διάκρισης των Εξουσιών. Επίσης, η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου θεωρεί πως η νομοθεσία δεν ανατρέπει την οικονομική πολιτική της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία έχει την ευρύτερη ευθύνη για την δημοσιονομική και οικονομική πολιτική του κράτους. Επιπρόσθετα, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν  ικανοποιήθηκε ότι ο νόμος συνεπάγεται του προϋπολογισμού, αναφέροντας πως δεν προβλέπει την επιβάρυνση του προϋπολογισμού με πρόσθετες δαπάνες στο άμεσο μέλλον, αφού είναι σύντομης, προσωρινής χρονικής διάρκειας και περιορισμένης εμβέλειας ως προς την εφαρμογή του. Τη Βουλή εκπροσώπησε το Δικηγορικό Γραφείο Ανδρέας Σ. Αγγελίδης δ.ε.π.ε.