Προβληματισμό προκαλεί το νέο σοβαρό ατύχημα στην Εθνική Φρουρά, το τρίτο μάλιστα που συμβαίνει μέσα σε διάρκεια ενός χρόνου.

Μετά την τραγωδία στην Τροοδίτισσα, που οδήγησε στον θάνατο του 33χρονου λοχαγού, Ξάνθου Κυριάκου και το δυστύχημα στον Κόρνο, το οποίο είχε ως απόρροια τον θάνατο της 27χρονης ΣΥΟΠ, Νάταλυς Νεοφύτου, ήρθε το χθεσινό ατύχημα, με τον κρίσιμο τραυματισμό του καταδρομέα συμβασιούχου οπλίτη, να επιτείνει τα αισθήματα ανησυχίας και να θέσει επιτακτικά ερωτήματα, για το κατά πόσον κυλούν όλα ομαλά στο στράτευμα. To θέμα, μάλιστα, αναμένεται να λάβει περαιτέρω διαστάσεις, αφού πρόκειται, όπως πληροφορούμαστε, να απασχολήσει την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, μετά από σχετική πρωτοβουλία του βουλευτή Παύλου Μυλωνά.

Από πλευράς Υπουργείου Άμυνας, πάντως, φαίνεται ότι τα τρία περιστατικά εκλαμβάνονται ως μεμονωμένα συμβάντα, ενώ θεωρείται ότι σε καμιά περίπτωση δεν μειώνουν τον επαγγελματισμό και την ποιότητα του σημαντικού έργου, που επιτελείται στον τομέα της Άμυνας. Αυτό, ανέφερε σε γενικές γραμμές στο Phılenews ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Χρήστος Πιερή. 

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι μέσα σε 13 μήνες είδαμε να σημειώνονται 3 σοβαρά περιστατικά κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων και ερωτηθείς κατά πόσο αυτό έχει σημάνει καμπανάκι στο αρμόδιο Υπουργείο, ο κ. Πιερή σχολίασε ότι αποτελούν 3 διαφορετικά περιστατικά, τα οποία συνέβησαν κάτω υπό διαφορετικές συνθήκες, οι οποίες διερευνώνται, ενώ σημείωσε ότι καθημερινά πραγματοποιούνται 30 με 35 ασκήσεις, επομένως η συχνότητα των ατυχημάτων δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο μπορεί να φαίνεται.

Έφερε μάλιστα ως παραδείγματα τη διοργάνωση των μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων «Αγαπήνωρ» και «Δήμητρα», οι οποίες κατέδειξαν, σύμφωνα με τον κ. Πιερή, τον επαγγελματισμό και την επάρκεια της Εθνικής Φρουράς. Χαρακτήρισε σε γενικές γραμμές ως ατυχείς στιγμές τα εν λόγω περιστατικά, τονίζοντας ωστόσο ότι «το ζήτημα είναι να μην φθάνουμε εκεί».

Υπογράμμισε ακόμη ότι το Υπουργείο Άμυνας αναμένει την ολοκλήρωση των πορισμάτων της Αστυνομίας για τα δύο δυστυχήματα, προκειμένου να τοποθετηθεί, προβαίνοντας στις δέουσες ενέργειες.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι για το τραγικό περιστατικό στην Τροοδίτισσα, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν σχηματίσει ολοκληρωμένη εικόνα για το τι φαίνεται να οδήγησε στο εν λόγω δυστύχημα, εντούτοις πρέπει να περιμένουν την ολοκλήρωση του πορίσματος της Αστυνομίας, το οποίο θα καταδείξει και την τυχόν ύπαρξη ποινικών ευθυνών, όπως και για το δεύτερο συμβάν, στον Κόρνο. Σημείωσε ότι έχουν, ωστόσο, δοθεί οδηγίες, ούτως ώστε να επιδεικνύεται εκεί που πρέπει περισσότερη προσοχή.  Όσον αφορά δε στο χθεσινό ατύχημα, ο κ. Πιερή διαβεβαίωσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στην άσκηση ήταν κατάλληλα καταρτισμένοι.

Κληθείς ακόμη να σχολιάσει το μεγάλο χρονικό διάστημα, που παρατηρείται στην παράδοση των πορισμάτων, ανέφερε ότι αυτό είναι αρμοδιότητα της Αστυνομίας. Ερωτηθείς καταληκτικά πώς απαντά στις…«κακές γλώσσες», που λένε πως η αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Φρουράς έφερε και έλλειψη σοβαρότητας, ο κ. Πιερή, αφού αρχικά αρνήθηκε να σχολιάσει, στη συνέχεια παρέπεμψε στην επιτυχημένη πολυπληθή άσκηση της Εθνικής Φρουράς «Αγαπήνωρ»,  που διεξήχθη πρόσφατα σε συνεργασία με το Ισραήλ, αναφέροντας δεικτικά ότι δεν γίνεται να μην βλέπουμε τα τόσα θετικά που συμβαίνουν, παρά μόνο να εστιάζουμε σε μερικά μεμονωμένα συμβάντα.

Εγγράφει θέμα στην Επιτροπή Άμυνας ο Μυλωνάς

Την ίδια ώρα, την πρόθεσή του να εγγράψει θέμα προς συζήτηση, κεκλεισμένων των θυρών, στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, της οποίας είναι μέλος, εξέφρασε ο βουλευτής Παύλος Μυλωνάς.

Κληθείς από το phılenews να σχολιάσει το θέμα, ανέφερε αρχικά ότι προσευχόμαστε να γίνει καλά ο καταδρομέας ΣΥΟΠ, εκφράζοντας την ελπίδα να αναρρώσει. Ακολούθως εξέφρασε τον προβληματισμό του, ενώ υποστήριξε ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί τρόπος να αποφεύγονται τέτοιου είδους περιστατικά. Εξέφρασε ακόμη την θέση ότι θα πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως ο ίδιος προτίθεται να εγγράψει σχετικό θέμα προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.