Στη βόρεια πλευρά του Δήμου Λευκωσίας, μεταξύ Καϊμακλίου και Βορείου Πόλου, βρίσκεται το ελεύθερο μέρος της ενορίας της Ομορφίτας, μέσα σε ένα «πέταλο» που σχηματίζουν η γραμμή αντιπαράταξης και τα στρατεύματα κατοχής. Για την είσοδο και την έξοδο στη συγκεκριμένη περιοχή, υπάρχει ένας μόνο δρόμος, εκείνος που οδηγεί και στο εργοστάσιο παγωτού Ρέτζις, η οδός Συνεργασίας.

Μεγάλος αριθμός σπιτιών της ενορίας ακουμπά στη «νεκρή ζώνη» ενώ τα παράθυρα ενός πολύ μεγαλύτερου αριθμού κατοικιών έχουν θέα τα κατεχόμενα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η ζωή στην Ομορφίτα, δίπλα από τα φυλάκια της Εθνικής Φρουράς και τα αμυντικά έργα με τις βαρέλες και τις σακούλες που είναι γεμάτες με χώμα, έχει τη δική της ιδιομορφία που σίγουρα θα απέτρεπε πολλούς από το να επιλέξουν τη συγκεκριμένη περιοχή για τη δημιουργία της κατοικίας τους. Ωστόσο, αυτόχθονες κάτοικοι κρατούνται με νύχια και με δόντια στην περιοχή και προσπαθούν να δημιουργήσουν ιδανικές συνθήκες διαβίωσης γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Φαίνεται ότι τα καταφέρνουν.

Η δραστήρια Κοινοτάρχης Ομορφίτας Άντρη Ελευθεριάδου, τα έξι τελευταία χρόνια που βρίσκεται στο πηδάλιο της ενορίας, έκανε αρκετά για τους γείτονές της –μια γειτονιά εξάλλου είναι ολόκληρη η ελεύθερη Ομορφίτα– και σίγουρα έχει όνειρα και σχέδια για να κάνει ακόμη περισσότερα.

Όπως λέει, τα τρία τέταρτα της Ομορφίτας είναι στην κατεχόμενη περιοχή και στις ελεύθερες περιοχές παραμένει μόνο ένα μικρό κομμάτι της. «Μιλάμε για την περιοχή πίσω ακριβώς από το εργοστάσιο παγωτών Ρέτζις», λέει. 

Σήμερα, στην ενορία ζουν 150 νοικοκυριά με 480 περίπου κατοίκους. Στην περιοχή διαμένουν και πολλοί αλλοδαποί. «Είναι ήσυχη η ενορία μας, καλή. Εδώ μένουν οικογένειες και μόνο ένας δύο εργένηδες κατοικούν στην περιοχή μας, όμως και αυτοί είναι ήσυχοι», λέει η κοινοτάρχης.

Αυτή την περίοδο, δεν καταγράφονται ιδιαίτερα προβλήματα παραβατικότητας ή εγκληματικότητας στην ενορία και αυτό οφείλεται στη δράση των κατοίκων της ενορίας. Όπως αναφέρει η κοινοτάρχης, παλαιότερα η περιοχή είχε μετατραπεί σε κέντρο διακίνησης ναρκωτικών και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, ενώ ήταν σύνηθες φαινόμενο οι διαρρήξεις και οι κλοπές. «Υποψιαζόμασταν ότι γίνονταν διάφορες συναλλαγές με άτομα του υποκόσμου που έρχονταν από τα κατεχόμενα, όμως το γεγονός ότι η περιοχή μας είναι απομονωμένη, ευνοούσε και τις παράνομες συναλλαγές μεταξύ Ελληνοκυπρίων που έκλειναν ραντεβού για κοντραμπάντο στην ενορία μας», λέει η κοινοτάρχης Ομορφίτας και συνεχίζει:

«Όταν με διόρισαν κοινοτάρχη, ένα από τα κύρια αιτήματα που έθεσα ήταν η προστασία των κατοίκων. Ζήτησα συχνές περιπολίες της Αστυνομίας, όμως δυστυχώς δεν βρήκαμε ανταπόκριση στο αίτημά μας, λόγω έλλειψης κονδυλίων. Μετά από αυτή την εξέλιξη, αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση μόνοι μας.

Εκείνη την περίοδο, ανακοίνωσε το Δάλι τον θεσμό του παρατηρητή της γειτονιάς και μας άρεσε. Διοργανώσαμε σεμινάρια, εκπαιδεύσαμε τους κατοίκους της περιοχής για το συγκεκριμένο ρόλο και αναπτύξαμε στενή συνεργασία με την Αστυνομία. Καταφέραμε με την παρατηρητικότητα να εξαλείψουμε τις διαρρήξεις και τις κλοπές και ξαναδημιουργήσαμε ασφαλές περιβάλλον για μας και τις οικογένειές μας», λέει με περηφάνια η Άντρη Ελευθεριάδου.

Με την ίδια περηφάνια ανακοινώνει και τη νέα επιτυχία της ενορίας: «Έχει εγκριθεί το κονδύλι που απαιτείται και έτσι, σύντομα αρχίζουν οι εργασίες για τη δημιουργία δεύτερης εισόδου – εξόδου στην Ομορφίτα, κάτι που είναι απαραίτητο και για λόγους ασφαλείας. Θα ενώσουμε την οδό Πίνδου με την Αγίου Ιλαρίωνος και έτσι δημιουργείται δεύτερη είσοδος – έξοδος. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω, τα σχετικά έργα αναμένεται να αρχίσουν εντός των ημερών».

Πηγή: Φιλελευθερος