Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, στο ένα εκατομμύριο 431,706 ανέρχονται αυτή τη στιγμή τα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως. Σύμφωνα με το Worldmeter, σε όλο το κόσμο έχασαν τη ζωή τους 82,080 άτομα ενώ αποθεραπεύτηκαν 302,150.

Η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να είναι οι ΗΠΑ με σύνολο 400,412 και 12,854 θανάτους. Καταγράφηκαν 77 νέα κρούσματα και 13 νέοι θάνατοι. Η Ισπανία καταγράφει 141,942 κρούσματα και 14,045 θανάτους και ακολουθεί η Ιταλία με 135,586 κρούσματα και 17,127 θύματα της ασθένειας.

Η Κίνα κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο 62 νέα κρούσματα και δύο θανάτους. Στη χώρα μολύνθηκαν συνολικά 81,802 άτομα και 3,333 έχασαν τη ζωή τους.

Στο μεταξύ η Γουχάν κάνει restart μετά από 77 μέρες σκληρής καραντίνας και όλη η πόλη φωταγωγείται για να γιορτάσει το τέλος του lockdown.  

Εκατοντάδες επιβάτες ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη με τρένο, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, καθώς οι Αρχές προχωρούν στην άρση του αποκλεισμού που είχε επιβληθεί πριν από πάνω από 2 μήνες στην κινεζική πόλη, εστία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ιταλία

Όσον αφορά την Ιταλία, την ευρωπαική χώρα που πλήττεται περισσότερο, η επιτροπή επιστημόνων, που κλήθηκε να συμβουλέψει την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, απέρριψε το ενδεχόμενο οι μαθητές να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σχολεία μέσα στους επόμενους δυο μήνες.

Έως τώρα, η υπουργός Παιδείας Λουτσία Ατσολίνα είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μπορέσουν να ξανανοίξουν οι σχολικές αίθουσες στις 18 Μαΐου. Τώρα, όμως, όλα δείχνουν ότι τα σχολεία δεν θα ξαναλειτουργήσουν κανονικά μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί η Corriere, ότι οι μαθητές της τρίτης Γυμνασίου θα πρέπει να περάσουν αυτόματα την τάξη. Παράλληλα όλα δείχνουν, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ότι οι εξετάσεις για το απολυτήριο Λυκείου θα είναι μόνο προφορικές και θα διεξαχθούν μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με τον Τύπο, τέλος, από τις 15 Απριλίου είναι πιθανό να ξανανοίξει ένα μέρος των βιομηχανιών και επιχειρήσεων, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι οι πολίτες θα παραμείνουν σε περιορισμό -μέσα στο σπίτι- μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Γαλλία

Όσον αφορά στη Γαλλία, ο επικεφαλής του ιατρικού συμβουλίου που κάνει τις εισηγήσεις στη γαλλική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, δήλωσε σήμερα στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Info ότι θα πρέπει να παρατείνει για εβδομάδες την περίοδο καραντίνας που έχει επιβάλει προκειμένου να αναχαιτίσει την επιδημία της Covid-19.

Στους πολίτες της Γαλλίας επιβλήθηκε καραντίνα στις 17 Μαρτίου και η ισχύς του μέτρου αυτού παρατάθηκε έως τις 15 Απριλίου. Στις 2 Απριλίου εξάλλου ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι η καραντίνα θα παραταθεί μάλλον και πέραν της ημερομηνίας αυτής.

Ο καθηγητής Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, ο οποίος είναι επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου που κάνει τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης της επιδημίας, δήλωσε επίσης στον γαλλικό ραδιοσταθμό ότι έως και 17 εκατομμύρια Γάλλοι κινδυνεύουν σοβαρά από τον νέο κορονοϊό λόγω ηλικίας, ασθενειών ή επειδή είναι υπέρβαροι.

Βρετανία

Παράλληλα ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε σήμερα ότι η καραντίνα που επιβλήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού απέχει πολύ από μια άρση της καθώς η κορύφωση της επιδημίας στη χώρα δεν αναμένεται πριν από διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας.

Όταν ανακοίνωσε τη επιβολή καραντίνας σε πανεθνικό επίπεδο στις 23 Μαρτίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε πει ότι το μέτρο αυτό θα επανεξεταζόταν έπειτα από τρεις εβδομάδες.

Σε ερώτηση που του έγινε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC σχετικά με το αν η καραντίνα θα αρθεί την ερχόμενη Δευτέρα, ο Καν απάντησε: “Νομίζω ότι δεν βρισκόμαστε καθόλου κοντά σε μια άρση της καραντίνας”.

“Νομίζω ότι η κορύφωση, η οποία αποτελεί το χειρότερο μέρος της επιδημίας, απέχει ακόμη μάλλον μιάμιση εβδομάδα”, πρόσθεσε.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ιός εισέβαλε και στο αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ. 

Περίπου 40 ναύτες του γαλλικού αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκολ φέρουν «συμβατά με τον κορονοϊό συμπτώματα» και αποτελούν αντικείμενο «αυξημένης ιατρικής παρακολούθησης», ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.

«Από σήμερα, μια ομάδα εντοπισμού που διαθέτει τεστ κατευθύνεται στο αεροπλανοφόρο προκειμένου να ερευνήσει τα περιστατικά που εμφανίστηκαν και να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού πάνω στο σκάφος», πρόσθεσε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο, διευκρινίζοντας πως το πλοίο, που βρίσκεται τώρα στον Ατλαντικό, πλέει προς τη Μεσόγειο για να επιστρέψει στην Τουλόν πριν από την αρχικά προβλεπόμενη ημερομηνία της 23ης Απριλίου.

«Οι ναύτες που παρουσιάζουν συμπτώματα έχουν τεθεί σε απομόνωση για λόγους προφύλαξης του υπόλοιπου πληρώματος. Καμία επιδείνωση δεν έχει διαπιστωθεί σε αυτούς τους ασθενείς», ανέφερε το υπουργείο.

Ο αριθμός των μολύνσεων ή των ύποπτων μολύνσεων στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων δεν αναφέρεται λεπτομερώς, όμως σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση που δημοσιοποίησε το Σάββατο η υπουργός Φλοράνς Παρλί, περίπου 600 περιστατικά (πολίτες και στρατιωτικοί) έχουν ταυτοποιηθεί και κανένας θάνατος.

Η υπουργός έχει κατ΄επανάληψη πει ότι η ασθένεια δεν θα εμποδίσει τις ένοπλες δυνάμεις να συνεχίσουν το σύνολο των αποστολών τους.

Το αεροπλανοφόρο διαθέτει ιατρική ομάδα που περιλαμβάνει περίπου 20 επαγγελματίες υγείας (γιατρούς, νοσηλευτές, χειρουργούς). Διαθέτει επίσης αίθουσα νοσοκομειακής περίθαλψης με περίπου 12 κρεβάτια, αναπνευστήρες, scanner, «καθώς και έναν χώρο περιορισμού περίπου εκατό θέσεων».

Η επιδημία της Covid-19 έχει πλήξει ένα άλλο αεροπλανοφόρο, το αμερικανικό Θίοντορ Ρούζβελτ, στον Ειρηνικό ωκεανό. Η διαχείριση της κρίσης από τις αρχές των ΗΠΑ, οι οποίες αρχικά αρνήθηκαν να εκκενώσουν το αεροπλανοφόρο και στη συνέχεια απέπεμψαν τον κυβερνήτη του, οδήγησε στην παραίτηση του υπουργού Ναυτικού.

Πηγή: philenews/AΠΕ