Μάλιστα. Αυτή είναι είδηση. «Επαναστατική». Στα μέτρα της αναγκαιότητας να ταρακουνηθούν τα λιμνάζοντα ύδατα σε αυτόν τον τόπο. Και «πατριωτικότατη». Αφού αποσκοπεί στο «όφελος» του τόπου. Το κοινοτικό συμβούλιο της Ίνιας οργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας την 1η Σεπτεμβρίου στην παραλία της Λάρας, ώστε να καταγγείλουν την «αδικία» που υφίσταται η κοινότητά τους. Για να απαιτήσουν «ισονομία» και «ισοπολιτεία». Αιτία το γεγονός ότι το Τμήμα Αλιείας δεν τους επιτρέπει να τοποθετήσουν ομπρέλες και κρεβατάκια στην παραλία, επικαλούμενο την προστασία των χελωνών στην συγκεκριμένη περιοχή.
 
Ψηλά το «λάβαρο». Γιατί να μην επικρατήσει «ισονομία» δηλαδή; Υπάρχει παραλία διαθέσιμη και να μην τοποθετηθούν ομπρέλες και κρεβατάκια; Έλεος. Οι «επαναστάσεις» τοιούτου τύπου συνεχίζονται με ραγδαίο ρυθμό. Προηγουμένως, ήταν η Πέγεια και το έγκλημα σε βάρος των Θαλασσινών Σπηλιών. Μετά ακολούθησε η Αργάκα και οι παλληκαρισμοί των τοπικών αρχόντων. Τώρα παίρνει σειρά η Ίνια. Κάθε σπιθαμή της πιο παρθένας περιοχής αυτού του τόπου επιδιώκεται να βιασθεί χάριν του χρήματος.
 
Και το κράτος; Πασχίζει το Τμήμα Αλιείας. Και οι άνθρωποι, που χρόνια τώρα αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανό το πρόγραμμα ωοτοκίας χελωνών. Δεν μπορούν, όμως, αυτοί να σταματήσουν τις «επαναστάσεις» και τις αγριάδες. Δεν είναι αυτή η δουλειά τους. Δεν έχουν τα μέσα. Οι κεφαλές του κράτους, που πραγματικά έχουν ευθύνη, είτε σιγούν είτε δρουν υποτονικά. Επί μέρες αφέθηκαν στην Αργάκα να απειλούν και να επιβάλλουν ό,τι τους γούσταρε, λες και δεν υπάρχουν αρμόδια σώματα να επιβάλουν την τάξη.
 
Προχθές, τρακτέρ όργωσε την παραλία «Καρέτα-Καρέτα» στο Κίτι, όπου έχουν φωλιές οι χελώνες, ενώ διανύουμε την αναπαραγωγική περίοδο των χελωνών. Ο υπουργός Γεωργίας ζήτησε, λέει, από τον Έπαρχο Λάρνακας να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των φωλιών. Τώρα που τα ισοπέδωσαν όλα, Καδή μου, οι ανακοινώσεις και οι διαβεβαιώσεις χάριν κατανάλωσης, απλώς, μας αυξάνουν την οργή…
 
Θυμάστε εκείνην την καημένη τη φώκια, την Αφροδίτη, που πέθανε τον περασμένο Μάιο στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών; Τελικά το πόρισμα των εξειδικευμένων εξετάσεων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο πριν μερικές μέρες, έδειξαν ότι αιτία θανάτου ήταν το στρες! Την αιτία που της προκάλεσε το στρες δεν μπορούσαν να καταδείξουν οι έρευνες. Ωστόσο, δεν χρειάζεται κανείς να κάνει τον Σέρλοκ Χολμς για να δώσει απάντηση. Τι άλλο από την ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή; Τα πλεούμενα στην περιοχή. Το μαζούτ που κατέληγε ακόμη και στη φωλιά της. Οι επαύλεις που ανεγείρονται στην περιοχή. Οι ψαράδες. Γενικώς, η ανθρώπινη συμπεριφορά, που δεν την άφηνε να ζήσει ήσυχα στο φυσικό της περιβάλλον.
 
Ο εγκληματικός βιασμός της φύσης συνεχίζεται χωρίς φρένο. Στο κυνήγι του χρήματος, στο όνομα της ανάπτυξης, φώκιες, χελώνες, αμπελοπούλια, οι παραλίες, η φύση, το περιβάλλον θυσιάζονται στο βωμό ντιβέλοπερς, επιχειρηματιών, ξενοδόχων και κάποιων χωρίς συνείδηση. Και το Κράτος; Ενίοτε, επίτιμος προσκεκλημένος σ’ αυτές τις θυσίες…
 
Μέσα σε αυτή την αχαλίνωτη ασυδοσία, που πασχίζει να εξολοθρεύσει ό,τι φυσικό, αγνό, ωραίο και οικολογικό έχει απομείνει σε αυτό τον τόπο, είναι και κάποιες περιπτώσεις οι οποίες σε βγάζουν εκτός εαυτού. Όπως για παράδειγμα, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης. Παρέστη στην συνεδρίαση του κοινοτικού συμβουλίου Ίνιας, όπου αποφασίστηκε η εκδήλωση διαμαρτυρίας. Ως εδώ, κανένα κακό. Εντάσσεται στα βουλευτικά του καθήκοντα. Άλλωστε, κατάγεται από την Ίνια, οπότε είχε επιπρόσθετο καθήκον.
 
Εκεί, που ξέφυγε εντελώς και προκαλεί ασύστολα, ήταν οι δηλώσεις του. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του «Π», το οποίο δεν διαψεύστηκε από τον βουλευτή, ο κ. Πιττοκοπίτης επιτέθηκε στο αρμόδιο κυβερνητικό τμήμα (Αλιείας) αναφέροντας ότι επιδεικνύει αυταρχικότητα και ετσιθελισμό. Υποστήριξε ότι με την απαγόρευση να τοποθετούνται ομπρέλες και με την επιβολή εξώδικων αποτρέπονται οι επισκέπτες στην παραλία της Λάρας.
 
Μα, κύριε Πιττοκοπίτη, η περιοχή Λάρας – Τοξεύτρας είναι προστατευόμενη βάσει νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή, της οποίας είσαι μέλος και πληρώνεσαι γι’ αυτό, από το 1989. Αυτή η παραλία είναι παγκοσμίως γνωστή ως τόπος ωοτοκίας της Πράσινης Χελώνας (η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ στην οποία γεννά) και η Καρέτα – Καρέτα. Βάσει, λοιπόν, αυτής της νομοθεσίας της Βουλής, της οποίας είσαι μέλος και πληρώνεσαι γι’ αυτό, στην εν λόγω περιοχή απαγορεύεται από την 1η Ιουνίου μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου η τοποθέτηση κρεβατιών και ομπρελών.
 
Τι δεν καταλαβαίνεις, άνθρωπέ μου; Είναι δυνατόν ένας βουλευτής, με ρόλο να ψηφίζει νομοθεσίες, και επομένως, να τις στηρίζει, να τις προστατεύει και να τις εφαρμόζει πρωτίστως ο ίδιος, δίνοντας παράδειγμα, να κατηγορεί δημοσίως ένα κρατικό τμήμα επειδή εφαρμόζει τη νομοθεσία, που η Βουλή, της οποίας είναι μέλος και πληρώνεται γι’ αυτό, ψήφισε; Είναι δυνατόν, όντας βουλευτής να κατηγορείς ένα κρατικό τμήμα για «αυταρχικότητα και ετσιθελισμό», επειδή, απλώς , εφαρμόζει τη νομοθεσία, που η Βουλή, της οποίας είσαι μέλος και πληρώνεσαι γι’ αυτό, ψήφισε;
 
Και όλα αυτά, για μια χούφτα ψήφους; Με τέτοιες νοοτροπίες, τέτοιες συμπεριφορές και τέτοιες πολιτικές αυθαιρεσίες, πώς να μην πεθαίνουν από στρες οι φώκιες, οι χελώνες και ό,τι άλλο προστατευόμενο σε αυτό τον τόπο; Εδώ, μετά βίας αντέχουμε οι άνθρωποι από το στρες, την οργή και την αγανάκτηση, που μας προκαλούν με αυτά τα αίσχη!