Στις 1.700 ημερησίως έφτασαν οι καταγγελίες από τις κάμερες της Τροχαίας, γεγονός που δείχνει ότι οι οδηγοί δεν συμμορφώνονται, είτε γιατί δεν έχουν εξοικειωθεί με το σύστημα, είτε γιατί γνωρίζουν πως αν παρανομήσουν δεν θα λάβουν εξώδικο αλλά προειδοποίηση.

Το σύστημα φωτοεπισήμανσης άρχισε πιλοτικά να λειτουργεί από τις 25 Οκτωβρίου και στο πλαίσιο αυτό έχουν εγκατασταθεί τέσσερις σταθερές κάμερες στη Λευκωσία, ενώ άλλες τέσσερις κινητές καταγράφουν παραβάσεις οδηγών εντός των πόλεων αλλά και στο υπεραστικό δίκτυο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», πάνω από το 50% των καταγγελιών (γύρω στις χίλιες) αφορούν υπέρβαση του ορίου ταχύτητας (κυρίως καταγράφονται από τις κινητές κάμερες) και οι υπόλοιπες την παράβαση του κόκκινου σηματοδότη και της άσπρης γραμμής. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 20 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις κάμερες τροχαίας

Κι όλα αυτά χωρίς την επεξεργασία των φωτογραφιών των παραβατών οδηγών, για να διαπιστωθεί κατά πόσον την ώρα που καταγγέλθηκαν από τις κάμερες, φορούσαν τη ζώνη τους ή μιλούσαν με το κινητό στο χέρι. Όταν γίνει η επεξεργασία αναμένεται ότι οι καταγγελίες θα αυξηθούν. 

Στο μεταξύ, παρόλο που το σύστημα άρχισε να καταγράφει παρανομίες εδώ και 24 ημέρες, εντούτοις ούτε μια προειδοποίηση δεν έχει σταλεί ακόμα στους παραβάτες οδηγούς. Απευθυνθήκαμε στον υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Καρούσο, για το θέμα, ο οποίος μας ανέφερε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως δεν έχει μέχρι στιγμής εγκριθεί από την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η συμφωνία της Αστυνομίας με την ανάδοχο εταιρεία για τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Μόλις γίνει αυτό, τότε η εταιρεία που θα διαχειρίζεται το σύστημα θα αποστείλει και τις επιστολές σε όσους οδηγούς φωτογράφησαν οι κάμερες. Ο κ. Καρούσος εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι με την κανονική λειτουργία του συστήματος από την 1/1/2022 οι οδηγοί θα συμμορφώνονται σε μεγαλύτερο βαθμό, γιατί τότε θα γνωρίζουν ότι θα λαμβάνουν εξώδικο αντί ειδοποίησης. 

Σημειώνεται ότι με τον νέο χρόνο, θα τεθεί σε εφαρμογή η δεύτερη φάση που προβλέπει ότι η εταιρεία θα τοποθετήσει άλλες 16 κινητές και άλλες 20 σταθερές κάμερες. Θα ακολουθήσουν οι επόμενες δύο φάσεις και σε διάστημα δύο χρόνων και τεσσάρων μηνών αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί η τοποθέτηση ενενήντα σταθερών και 20 κινητών καμερών στο οδικό δίκτυο όλης της Κύπρου.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Μεταφορών από τη λειτουργία παρόμοιων συστημάτων στο εξωτερικό, αναμένεται μείωση των τροχαίων οδικών συγκρούσεων περί το 40%. Επίσης, προβλέπεται η τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων σε εμφανή σημεία. Το κόστος εγκατάστασης του συστήματος ανέρχεται στα €8 εκατ. και το κόστος λειτουργίας για πέντε χρόνια υπολογίζεται στα €35 εκατομμύρια.