Ήρθε στο φως της δημοσιότητας, μετά από δεκαετίες σιωπής, το 2017 ελέω Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και τώρα μας αποχαιρετά.

Ο λόγος για παλιό παγοποιείο της Πάφου, ιδιοκτησίας της οινοβιομηχανίας ΣΟΔΑΠ Καμαντέρενα, το οποίο παραχωρήθηκε τότε στο «Πάφος 2017» για κάλυψη καλλιτεχνικών και άλλων αναγκών της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, συντείνοντας μεταξύ άλλων στο να γίνει γνωστό σε ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας της Πάφου που αγνοούσε παντελώς την ύπαρξή του, μετά από τόσο μακρόχρονη παραμονή στη λήθη.

Το παγοποιείο παρέμεινε έκτοτε στο προσκήνιο, αφού έστω και αν η Πάφος παρέδωσε το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ο χώρος κατά καιρούς εξακολουθούσε να αναφέρεται πότε για φιλοξενία του ΑΞΙΚ, πότε για πολιτιστική χρήση και πότε για άλλους σκοπούς.

Όλα αυτά αποτελούν όμως οριστικά παρελθόν, αφού όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Φ», ο Δήμος Πάφου έχει πλέον εκδώσει την άδεια κατεδάφισης του κτηρίου που είχε ζητήσει η ιδιοκτήτρια οινοβιομηχανία. Και αυτό, προκειμένου ο χώρος να αξιοποιηθεί μελλοντικά προς όφελος του ΣΟΔΑΠ και των μετόχων του, αφού κρίθηκε ότι το παλιό κτίσμα στην κατάσταση που περιήλθε δεν παρείχε τα εχέγγυα για σύγχρονη αξιοποίηση. Ήδη ο χώρος έχει περιφραχθεί από τα συνεργεία του εργολάβου που θα αναλάβουν το έργο της κατεδάφισης.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες αυτές, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΣΟΔΑΠ, Μαρίνος Περικλέους, δήλωσε στον «Φ» ότι μετά την επίσημη άδεια της δημοτικής Αρχής για την κατεδάφιση, ο φάκελος έχει προωθηθεί προς τον μελετητή που επιλέγηκε από τον Οργανισμό για την ετοιμασία προτάσεων μελλοντικής αξιοποίησης του χώρου. Η ακριβής αξιοποίηση του τεμαχίου θα αποφασισθεί από την Επιτροπή του ΣΟΔΑΠ σε κατοπινό στάδιο, επεσήμανε, όπως επίσης και αν η όποια αξιοποίηση και μελλοντική διαχείριση θα γίνει από τον ίδιο τον ΣΟΔΑΠ ή από άλλον επιχειρηματικό φορέα στον οποίο θα ενοικιασθεί με μακρόχρονη σύμβαση ο χώρος. Το μόνο σίγουρο, τόνισε ο κ. Περικλέους, είναι ότι αποκλείεται η πώληση του τεμαχίου, αφού αποτελεί πολιτική του Οργανισμού να μην ξεπουλά περιουσιακά του στοιχεία.

Το παγοποιείο λειτουργούσε τον 20ό αιώνα παρασκευάζοντας πάγο, τον οποίο διέθετε στο εμπόριο. Στο τεμάχιο του παγοποιείου υπήρχε μια διάτρηση που έδινε τεράστιες ποσότητες νερού, άριστης τότε ποιότητας. Αυτό το νερό χρησιμοποιούσε η μονάδα για την παρασκευή του πάγου. Ο ΣΟΔΑΠ λειτουργούσε τότε το γνωστό σε όλους εργοστάσιο του στην παραλία της Κάτω Πάφου. Έχοντας μεγάλες ανάγκες νερού για τη λειτουργία του, προχώρησε τότε στην εξαγορά του παγοποιείου από τον τότε ιδιοκτήτη του, προκειμένου να έχει στην κατοχή του το νερό αυτό.

Παρά τη μεγάλη απόσταση των δύο σημείων, το νερό ερχόταν από το παγοποιείο στον ΣΟΔΑΠ της Κάτω Πάφου χωρίς μηχανική υποστήριξη, αφού η υψομετρική διαφορά ήταν τέτοια που επέτρεπε τη ροή του νερού μέσα στους σωλήνες από το ένα άκρο στο άλλο.