Συλλέκτης, με την ερμηνεία που δίδεται συνήθως στη λέξη, δεν υπήρξα ποτέ. Μάζευα πράγματα, από γραμματόσημα μέχρι και κουτιά από σπίρτα, αλλά δεν είχα πειθαρχία. Συνέχισα, όμως να μαζεύω άτακτα. Να τα πετάω σε κουτιά και τα κουτιά σε ράφια, μέχρι που κατέληγαν σε αποθήκες.

Η πιο πολύτιμη συλλογή μου, ωστόσο, είναι οι σημειώσεις μου. Αποδίδουν γεγονότα, σκέψεις, εικόνες, εξομολογήσεις, διαβάσματα, αποφθέγματα, ερωτήματα, …

Ιδιαίτερο χώρο ανάμεσα σε αυτήν τη συλλογή είναι οι ρήσεις που αποθηκεύω και που κατά καιρούς «εκδίδω» ομαδικά, με ή χωρίς κάποια αφορμή. 

Σήμερα, το κάνω έχοντας αντέξει 5 ώρες συζητήσεων σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Βουλή των Ελλήνων για τις πρόσφατες πυρκαγιές και για τα σκληρά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση κατά των αντιεμβολιαστών. Είπα, λοιπόν, να ξεκινήσω τη στήλη με μια ρήση και από κάτω να γράψω το συνηθισμένο μου κατεβατό. Όμως, άλλαξα γνώμη και αποφάσισα να γεμίσω τον χώρο μόνο που πράγματα που έχουν πει άλλοι, για διάφορα θέματα που, νομίζω, άπτονται της επικαιρότητας. Σίγουρα, άπτονται των προσώπων και προσωπείων μας. Καλή ανάγνωση. 

**************

« Ο πιο σύντομος δρόμος για να καταστρέψεις μια χώρα, είναι να δώσεις δύναμη στους δημαγωγούς» – Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς (60-7 π.Χ.), ιστορικός και δάσκαλος της ρητορικής. 

«Το μυστικό ενός δημαγωγού είναι να κατεβάσει τον εαυτό του στο επίπεδο της ανοησίας του κοινού του, ώστε να πιστέψουν ότι είναι τόσο έξυπνοι όσο αυτός» – Καρλ Κράους, (1874-1936), Αυστριακός συγγραφέας και δημοσιογράφος.

«Όταν μια εφημερίδα σε επαινεί είναι “έγκριτο φύλλο” κι όταν σε κατηγορεί είναι “παλιοφυλλάδα”» – Σπύρος Μελάς, (1882-1966), Έλληνας συγγραφέας. 

«Όσο περισσότερο απομακρύνεται μια κοινωνία από την αλήθεια, τόσο περισσότερο θα μισεί αυτούς που τη λένε» – Τζορτζ Όργουελ (1903-1950), Άγγλος συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός.

«Αν η γνώση δημιουργεί προβλήματα, η άγνοια σίγουρα δεν μπορεί να τα λύσει» – Ισαάκ Ασίμοφ, (1920-1992), Αμερικανός συγγραφέας και καθηγητής Βιοχημείας στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης. 

«Το πρόβλημα στον κόσμο είναι ότι οι ανόητοι και οι φανατικοί είναι πολύ σίγουροι για τον εαυτό τους, ενώ οι συνετοί είναι γεμάτοι αμφιβολίες» – Μπέρτραντ Ράσελ, (1872-1970), Άγγλος φιλόσοφος και μαθηματικός. 

«Κάθε ανόητος μπορεί να κριτικάρει, να βρίσει και να παραπονεθεί. Οι περισσότεροι ανόητοι ακριβώς αυτό κάνουν» – Ντέιλ Κάρνεγκι, (1888-1955), Αμερικανός συγγραφέας και λέκτορας σε θέματα εκφοράς δημόσιου λόγου και διαπροσωπικών ικανοτήτων. 

«Το εκπληκτικό είναι πόσοι νεαροί ανόητοι επιβιώνουν και γίνονται γέροι ανόητοι», Νταγκ Λάρσον, 95, Αμερικανός αρθρογράφος και αρχισυντάκτης εφημερίδων. 

«Οι ηλίθιοι είναι αήττητοι» – Ηλίας Πετρόπουλος, (1928-2003), Έλληνας ερευνητής, μελετητής του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού, ποιητής, κριτικός λογοτεχνίας, δημοσιογράφος, σκιτσογράφος, φωτογράφος και συλλέκτης. Υ.Γ.: Όπως βλέπετε, έκανε πολλά χιλιόμετρα και μακρύ αγροτικό, για να καταλήξει σε μία πρόταση 4 μόλις λέξεων, που περικλείει τα πάντα. 

«Είναι προτιμότερο να ξέρεις κάποιες από τις ερωτήσεις παρά όλες τις απαντήσεις» – Τζέιμς Θέρμπερ, (1894-1961), Αμερικανός γελοιογράφος, συγγραφέας και δημοσιογράφος. 

«Δικηγόρος είναι κάποιος που σώζει την περιουσία σου και την κρατά για τον εαυτό του» – Χένρι Πίτερ Μπρόχαμ, (1778-1868), Βρετανός λόρδος και πολιτικός του Στέμματος.

«Διπλωμάτης είναι ο άνθρωπος που σου λέει να πας στον διάβολο με τέτοιο τρόπο, που πραγματικά αδημονείς ν’ αρχίσει το ταξίδι» – Κάσκι Στίνετ (1891-1998), Άγγλος ταξιδιωτικός συγγραφέας, με πολύ σατιρικό λόγο. 

«Βασική αρετή του εθνικισμού είναι να βρίσκει κάποιος για κάθε πρόβλημα έναν ένοχο αντί για μια λύση» – Αμίν Μαλούφ, 79, Γάλλος συγγραφέας, λιβανέζικης καταγωγής. Γράφει όλα τα βιβλία του στα γαλλικά. 

«Μόνο όταν είδα τον λογαριασμό μιας εγχείρησης κατάλαβα γιατί οι γιατροί φορούν μάσκα στο χειρουργείο» – Σαμ Λέβενσον, (1911-1980), Αμερικανός κωμικός, συγγραφέας και τηλεοπτικός αστέρας. 

«Η μόνη ομάδα γιατρών που κάνει ακόμη επισκέψεις κατ’ οίκον είναι οι ιατροδικαστές» – Μάλκομ Φόρμπς, (1919-1990), Αμερικανός επιχειρηματίας, γνωστός για το περιοδικό που φέρει το όνομά του.

«Ιστορία είναι το σύνολο των πραγμάτων που θα μπορούσε να είχαν αποφευχθεί» – Κόνραντ Αντενάουερ, (1876-1967), Γερμανός πολιτικός, πρώτος καγκελάριος της Γερμανίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.