Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ επιβεβαιώνει αυτό που αναφέρθηκε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια μετά από τρομοκρατικά κτυπήματα: Η τρομοκρατία, αυτής της μορφής, αυτών των χαρακτηριστικών έχει ριζώσει για καλά στον κόσμο. Στη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ ο στόχος ήταν παιδιά κι αυτό δείχνει τον ολοκληρωτικό χαρακτήρα του φαινομένου. Το νέο τρομοκρατικό κτύπημα έδειξε πως οι δράστες δεν έχουν την παραμικρή αναστολή: Σκοτώνουν χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Στόχος τους είναι η διάχυση του φόβου στις δυτικές κοινωνίες και όχι μόνο. Επιχειρούν να «εγκλωβίσουν» τους πολίτες σε ένα παιχνίδι φόβου «σκοτώνοντας» την καθημερινότητά τους. 

ΣΤΗΝ τελευταία επίθεση θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα που θα κυνηγά εφεξής τις κοινωνίες, αναδεικνύοντας τον φόβο. Η ζωή όλων βρίσκεται σε αβεβαιότητα. Η ισλαμική τρομοκρατία αντιπροσωπεύει μία ασύμμετρη απειλή εναντίον όλων όσων θεωρούνται εχθροί. Και εχθρός είναι αυτός που δεν έχει την ίδια θρησκεία και πολιτισμό. Η ανασφάλεια είναι ο χειρότερος εχθρός του ανθρώπου. Αυτό επηρεάζει τη ζωή του, την καθημερινότητά του. Και είναι πραγματικά ένας εφιάλτης, ένα καθημερινό βάσανο να ζουν οι άνθρωποι με την αγωνία, την ανησυχία για ένα νέο ενδεχόμενο κτύπημα.

ΚΑΝΕΝΑΣ δεν νομιμοποιείται και δεν έχει άλλοθι να αφαιρεί ζωές αθώων στο όνομα οποιασδήποτε αποστολής. Κανείς δεν μπορεί στο όνομα μιας πολιτικής, μιας θρησκείας, πολιτισμού ή ενός δήθεν «οράματος» να σκορπά τον θάνατο. Η τρομοκρατία πρέπει να καταπολεμηθεί, όπως πρέπει να αντιμετωπισθούν και εκείνες οι πρακτικές που την ενισχύουν. Αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα, πριν χαθούν κι άλλες αθώες ζωές. Μπορούμε; Τουλάχιστον να προσπαθήσουμε συλλογικά. Στον 21ο αιώνα οι διαφορές πρέπει να επιλύονται με διάλογο και μόνο.  

Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ, ενωμένη θα πρέπει συνεπώς να απομονώσει τους τρομοκράτες και τον φανατισμό. Αυτό που προέχει, καθώς το τίμημα αυτών των τυφλών επιθέσεων είναι η απώλεια ανθρώπινων ζωών, είναι η υιοθέτηση μέτρων, που θα πρέπει να είναι συλλογικά και εφαρμόσιμα. Είναι προφανές πως το μείζον είναι η αποτροπή των επιθέσεων. Εγχείρημα δύσκολο από τη στιγμή που το βασικό εργαλείο των τρομοκρατών είναι ο αιφνιδιασμός. Τούτο, ωστόσο, μπορεί να γίνει εάν και εφόσον, με βάση πληροφορίες, κινηθούν τα κράτη συνεργαζόμενα αποτρεπτικά και προπαντός να καταφέρουν να ξηλώσουν τις τρομοκρατικές ομάδες. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, αυτό πρέπει να γίνει. Τα υπόλοιπα είναι βαρύγδουπες κουβέντες που σβήνουν την επόμενη στιγμή που θα διατυπωθούν. Παράλληλα θα πρέπει με ειλικρίνεια και χωρίς περιστροφές να αναζητηθούν και οι λόγοι που δημιουργούν αυτά τα φαινόμενα. Από τη στιγμή που άνθρωποι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε δυτικές κοινωνίες και δεν έχουν καμία αναστολή να σκοτώσουν τον γείτονά τους, τους συναδέλφους τους, μικρά παιδιά, το φαινόμενο είναι βαθύτερο από πολιτικό ή θρησκευτικό, πολιτισμικό. Θα πρέπει να το αντιληφθούν όσοι είναι εντεταλμένοι να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο.