Την Κυριακή τη νύχτα κατέρρευσε ο τουριστικός οργανισμός Thomas Cook, και στην Κύπρο μάς έπιασε στον ύπνο. Τη Δευτέρα το πρωί τα πράγματα στη χώρα μας φάνταζαν κατάμαυρα. Αργότερα άρχισαν αρμόδιοι και αναρμόδιοι να μιλούν για ένα παράθυρο ελπίδας, καθώς φαινόταν ότι θα διασώζονταν οι θυγατρικές της Thomas Cook σε σκανδιναβικές χώρες και Γερμανία, με αποτέλεσμα η ζημιά στη χώρα μας να περιοριστεί στο μισό. Την Τρίτη, μέχρι και την Τετάρτη το πρωί, το τελευταίο σενάριο θεωρείτο σχεδόν βέβαιο, μέχρι που λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι η θυγατρική της Thomas Cook στη Γερμανία υπέβαλε αίτηση χρεοκοπίας. Και φυσικά το τέλος της ιστορίας-Thomas Cook είναι μακριά και είναι σίγουρο ότι ακόμα δεν το είδαμε. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό αναφορικά με τη συμφωνία μεταξύ της Thomas Cook και της ρωσικής Biblio Globus, για εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη. Σημειώστε ότι η Biblio φέρνει στην Κύπρο τους μισούς Ρώσους τουρίστες, κάπου μεταξύ 300 και 400 χιλ., ανάλογα με τον τελικό αριθμό των επισκεπτών. 
Από την όλη ιστορία προκύπτουν δύο θέματα:
Πρώτον, ότι μέσα σε λίγα 24ωρα είδαμε το σκηνικό να αλλάζει και την κατάσταση να μοιάζει με σκωτσέζικο ντους,
Δεύτερον και πιο σοβαρό, ότι αγνοούμε ποιοι είναι οι στρατηγικοί μας εταίροι, πώς εργάζονται, πόσες εταιρείες έχουν, πώς εμπλέκονται η μια με την άλλη και ούτω καθ’ εξής.
Εξ ου και σήμερα ακόμα κάνουμε μαύρα μεσάνυκτα για το ποια είναι η Thomas Cook με τα κλαδιά και τα παρακλάδια της, ποιες οι πιθανότητες να διασωθούν θυγατρικές και συνδεδεμένες μαζί της εταιρείες εντός Ευρώπης και κυρίως σε χώρες που μας ενδιαφέρουν και κάτω από ένα τέτοιο θολό τοπίο, είναι και αδύνατο να προβλέψουμε το χειρότερο ή το καλύτερο και ανάλογα να δράσουμε προληπτικά. Και όπως σε κάθε άλλο θέμα που μας απασχολεί, έτσι και σ’ αυτή την περίπτωση, παρακολουθούμε και ακολουθούμε τα γεγονότα. Ούτε τα προλαβαίνουμε, ούτε τα διαμορφώνουμε. 

[email protected]