Το Πανεπιστήμιο Κύπρου προχωρεί κανονικά στη λειτουργία του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων για παιδιά ηλικίας 3 – 18 ετών, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Πέτρο Στυλιανού. 
 
Σε ανακοίνωση του, το πανεπιστήμιο καλεί τους ενδιαφερόμενους για ένταξη στο πρόγραμμα να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέχρι την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 την αίτηση με τίτλο “Ένταξη στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων ΠΑΜΤ – 2019-2020″, που βρίσκεται στο σύνδεσμο https://applications.ucy.ac.cy/recruitment. Σημειώνεται ότι, αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα πραγματοποιούνται μόνο ηλεκτρονικά.
 
Να θυμίσουμε ότι το υπουργείο Παιδείας συζητούσε πρόσφατα την επιστροφή του προγράμματος από το Πανεπιστήμιο στο υπουργείο, με σκοπό να το εντάξει στα Μουσικά Σχολεία. Και αυτό παρ’ όλο που το Πανεπιστήμιο είχε ήδη προκηρύξει διαγωνισμό για την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή και είχε επιλέξει τον Πέτρο Στυλιανού. Το Πρόγραμμα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είχε περάσει επίσημα από το υπουργείο Παιδείας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου τον Σεπτέμβριο του 2018. Από τότε δεν λήφθηκε καμιά απόφαση του υπουργικού για να επιστραφεί στο υπουργείο Παιδείας.
 
Ο Π. Στυλιανού είναι αρχιμουσικός και μέχρι πρόσφατα είχε τη θέση του Καλλιτεχνικού διευθυντή του μουσικοκοινωνικού προγράμματος Sistema Cyprus. Επίσης είναι μαέστρος της Παγκύπριας Ορχήστρας Σχολείων Μέσης Εκαίδευσης.
 
Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκπαιδευτικούς θεσμούς παραγωγής μουσικού πολιτισμού στην Κύπρο. «Στόχος του προγράμματος υπό την στέγη του Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι ο έγκαιρος εντοπισμός παιδιών μικρής ηλικίας με ιδιαίτερο χάρισμα μουσικής αντίληψης και την παροχή σε αυτά συστηματικής εκπαίδευσης ψηλού επιπέδου στα έγχορδα όργανα Συμφωνικής Ορχήστρας (Βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο).
 
Μέσω μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής παιδαγωγικής προσέγγισης από καταρτισμένο και έμπειρο εκπαιδευτικό προσωπικό, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία αφενός να αναπτύξουν τις απαραίτητες τεχνικές και ερμηνευτικές δεξιότητες που απαιτούνται για την εξέλιξη τους στον τομέα της σολιστικής ερμηνείας και αφετέρου να διαμορφώσουν ισχυρή προσωπικότητα καλλιεργώντας ταυτόχρονα κουλτούρα επιδίωξης της μουσικής αριστείας».
 
Τα παιδιά που θα υποβάλουν αίτηση θα κληθούν σε σύντομη μουσική ακρόαση, βάσει της οποίας θα γίνει η επιλογή τους (ή όχι) στο πρόγραμμα. Το αποτέλεσμα της ακρόασης θα κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά το πέρας της διαδικασίας. 
 
Τα παιδιά που συμμετέχουν ήδη στο ΠΑΜΤ θα συνεχίσουν κανονικά τη φοίτησή τους και τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Επιβάλλεται όμως να επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρον τους για συνέχιση της συμμετοχής τους, συμπληρώνοντας και αυτά την αίτηση που βρίσκεται στον παραπάνω σύνδεσμο. Υπενθυμίζεται ότι η φοίτηση στο πρόγραμμα είναι δωρεάν. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στη Λευκωσία σε ημέρες και ώρες που θα καθοριστούν αμέσως μετά το πέρας της παραπάνω διαδικασίας.