Ουδείς θέλει να παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις αφού θεωρείται θεμελιώδης ανθρώπινο δικαίωμα. Τα τελευταία χρόνια έγινε μεγάλη συζήτηση για το θέμα και επειδή κρίθηκε ότι ωρίμασαν οι συνθήκες, ετοιμάστηκε νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει ότι θα επιτρέπονται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων.
Το σχετικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε το 2015 στη Βουλή, συζητήθηκε ουκ ολίγες φορές στην αρμόδια Επιτροπή. Το ΑΚΕΛ εξέφρασε εξ αρχής τις επιφυλάξεις του, ενώ τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα φάνηκε να βλέπουν θετικά το όλο ζήτημα, με κάποιες επί μέρους επιφυλάξεις. Η ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου έγινε εδώ και αρκετούς μήνες. Έκτοτε ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Δύο κόμματα πληροφόρησαν την Επιτροπή Νομικών στην οποία εκκρεμεί το νομοσχέδιο, ότι θα καταθέσουν τροπολογίες, και γι’ αυτό το θέμα έμεινε ανοικτό. Τροπολογίες δεν έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα, εξ όσων πληροφορούμαστε, και είναι άγνωστο τι θα γίνει. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Γιώργος Γεωργίου, πληροφόρησε τον «Φ» ότι το θέμα είναι ορισμένο για τις 9 Οκτωβρίου οπόταν και αναμένεται τοποθέτηση των κομμάτων. Προηγήθηκαν δύο επιστολές από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Σαββίδη για άμεση προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.
Επειδή σ’ αυτόν τον τόπο μάθαμε να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα, πρέπει κατ’ αρχήν να επισημάνουμε ότι δεν είναι ανάγκη να υπάρξει άλλο πολλαπλό έγκλημα για να έρθει στην επιφάνεια το θέμα των παρακολουθήσεων των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Δεν πρέπει να χαθεί άλλο θύμα από ναρκωτικά για να ψάξουμε με ποιους μιλούσε και ποιοι του πούλησαν τη θανατηφόρα δόση. Δεν πρέπει επίσης, να έχουμε ένα τρομοκρατικό κτύπημα εδώ για ν’ ανακαλύψουμε ότι αν επιτρεπόταν η παρακολούθηση τηλεφώνων ίσως να γνωρίζαμε τι σχεδιαζόταν. 
Η Κυβέρνηση, είναι ανοικτή σε αλλαγές κυρίως στο θέμα της διασφάλισης ότι δεν θα γίνονται καταχρήσεις εκ μέρους αστυνομικών, λαμβανομένου υπόψη και του αμαρτωλού παρελθόντος που όλοι γνώριζαν ότι πολίτες παρακολουθούνταν για τα πολιτικά τους φρονήματα. Παρά τις όποιες αλλαγές γίνουν, το θέμα πρέπει να κλείσει σύντομα ώστε να δοθούν τα νέα όπλα στην Αστυνομία για να μπορέσει να πατάξει το σοβαρό έγκλημα. Με την εξουσία αυτή και την παράλληλη προώθηση του νομοσχεδίου για τους μυστικούς αστυνομικούς, η Αστυνομία δεν θα έχει πλέον δικαιολογίες ότι δεν μπορεί να πατάξει το έγκλημα. Δεν θα έχει στα χέρια της 80 κόκκινους φακέλους για στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο και να μην μπορεί να στοιχειοθετήσει υπόθεση λόγω έλλειψης στοιχείων. Το οργανωμένο έγκλημα δεν θα περιμένει τη Βουλή πότε θ’ αποφασίσει να εγκρίνει τη νομοθεσία. Κάθε μέρα καταστρώνει τα σχέδιά του, εισάγει ναρκωτικά, εκβιάζει, πουλά προστασία και εμπορεύεται θύματα για σεξουαλικούς ή οικονομικούς λόγους. Η Βουλή…