Πίσω στα θρανία τους βρίσκονται ήδη από προχθές οι μαθητές, με τα παιδιά όλων των τάξεων Λυκείων και Τεχνικών Σχολών να μετρούν αντίστροφα για τις εξετάσεις του δευτέρου τετραμήνου. Απομένουν μόλις εφτά εργάσιμες μέρες και οι εξετάσεις αρχίζουν, καθώς είναι προγραμματισμένες για τη Δευτέρα 16 Μαΐου, ενώ θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 27 Μαΐου. 

Την ίδια ώρα, το σκηνικό είναι τεταμένο καθώς αύριο η ΟΕΛΜΕΚ, θέτει επί τάπητος τις προτάσεις του υπουργού Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου, οι οποίες αφορούν αλλαγές τόσο στις εξετάσεις τετραμήνου, όσο και στη δομή του Λυκείου και της Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, αύριο το απόγευμα, συγκαλείται Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ ούτως ώστε να ενημερωθεί για τις προτάσεις Προδρόμου αναλυτικά αλλά και να αποφασίσει επ’ αυτών. 

Ταυτόχρονα, οι οργανωμένοι γονείς καλούν σε ψυχραιμία και αποφυγή έντονων δημόσιων συγκρούσεων, οι οποίες επηρεάζουν τους μαθητές που προετοιμάζονται για την εξεταστική δοκιμασία. Όπως ανέφερε στον «Φ», ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, «οδεύουμε προς τις εξετάσεις του δευτέρου τετραμήνου, οι οποίες αρχίζουν στις 16 Μαΐου και πρέπει οι μαθητές απερίσπαστοι να συγκεντρωθούν». Ο κ. Διονυσίου επεσήμανε ότι οι γονείς σαφώς κι έχουν ανησυχίες να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη και τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν κατά τις εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου, προσθέτοντας παράλληλα, πως η Συνομοσπονδία θα συζητήσει όλα τα θέματα εσωτερικά και είναι έτοιμη να μετάσχει σε ένα ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο και με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς φορείς. 

Σε ηρεμία κάλεσε όμως και ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, αναφορικά με το θέμα της προετοιμασίας  μαθητών κι εκπαιδευτικών ενόψει των εξετάσεων. Μιλώντας στον «Φ», ο κ. Χατζησάββας ανέφερε ότι απομένει λίγος χρόνος, ο οποίος πρέπει να αξιοποιηθεί για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των παιδιών για την εξεταστική τους διαδικασία. Ωστόσο, ο επικεφαλής της ΟΕΛΜΕΚ επεσήμανε ότι αύριο οι 180 αντιπρόσωποι της θα ενημερωθούν και θα συζητήσουν για τις προτάσεις του υπουργού και δεν αποκλείεται να προκύψει και σχετικό ψήφισμα. Ο κ. Χατζησάββας αναφέρθηκε επίσης στον προβληματισμό που υπάρχει σχετικά με συγκεκριμένες αναφορές του κ. Προδρόμου στις επιστολές του, οι οποίες όπως ανέφερε, φαίνονται περισσότερο ως αποφάσεις παρά ως εισηγήσεις και άρα ενδεχομένως να μην τεθούν επί τάπητος σε διάλογο με τους υπόλοιπους φορείς. 

Πάντως, όπως πληροφορείται ο «Φ», μία από τις εισηγήσεις του υπουργού που προκαλεί αντιδράσεις στους κόλπους της ΟΕΛΜΕΚ, είναι αυτή που αφορά τη μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων στο πλαίσιο των εξετάσεων τετραμήνου από τέσσερα ή και πέντε, σε τρία. 

Κάτι που εκλαμβάνεται από τους διάφορους Συνδέσμους ειδικοτήτων που επηρεάζονται, ως αποδυνάμωση ή και υποτίμηση των μαθημάτων τους.