Είναι ο σταρ της νέας ιταλικής κυβέρνησης. Από τότε που ο Σαλβίνι Ματέο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα τα βρήκε με τον Λουίτζι ντι Μάιο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και κατάφεραν και έστησαν κυβέρνηση, με τον ίδιο να αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Προκλητικός, εριστικός μοιάζει να μην υπολογίζει κανένα έχοντας ως στόχο σε κάποια στιγμή και μάλιστα σύντομα να γίνει πρωθυπουργός.

Ο Ματέο Σαλβίνι θέλει να «καθαρίσει» την Ιταλία. Ονειρεύεται μια χώρα, που θα κυριαρχούν οι «καθαρόαιμοι» Ιταλοί, χωρίς την παρουσία ξένων και κυρίως μουσουλμάνων. Η πρόθεσή του να προχωρήσει σε απογραφή των Ρομά, ώστε να καταστεί πιο εύκολη η απέλαση όσων έχουν ξένη υπηκοότητα και βρίσκονται παράτυπα στην Ιταλία είναι ενδεικτική των προθέσεων του. «Τους Ιταλούς Ρομά δυστυχώς πρέπει να τους κρατήσουμε» σχολίασε.

Αντιδράσεις υπήρξαν πολλές και μάλιστα έντονες. Ο Λουίτζι ντι Μάιο είπε πως δεν πρόκειται να συναινέσει σε ένα τέτοιο μέτρο κα επεσήμανε πως η απογραφή μέρος του πληθυσμού μιας χώρας με βάση εθνοτικά κριτήρια αντιβαίνει τον ιταλικό νόμο. «Θα ήταν πιο χρήσιμο να γίνει μια απογραφή των φασιστών, ώστε να μπορούμε να τους αποφεύγουμε» απάντησε το Δημοκρατικό Κόμμα. Και ο πρώην πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, υπογράμμισε: «Χθες ήταν οι πρόσφυγες, τώρα οι Ρομά, μετά θα ακολουθήσουν τα περίστροφα για όλους».

Παρά το ανατριχιαστικό της πρότασης Σαλβίνι, αρκετοί είναι αυτοί στην Ιταλία που την υποστηρίζουν. Και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν σημαντική αύξηση των ποσοστών της Λέγκα. Αν γίνονταν σήμερα εκλογές η Ακροδεξιά ενδεχομένως να μπορούσε να αναδειχθεί πρώτο κόμμα.

Είναι τραγικό το πόσο εύκολα ξεχνάμε, ακόμη και πρόσφατα γεγονότα. Δεν έχουν περάσει ούτε καν ογδόντα χρόνια από τότε που παρόμοιες καταγραφές έστειλαν εκατομμύρια ανθρώπους στο θάνατο. Τσιγγάνοι, Εβραίοι, ομοφυλόφιλοι, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες δολοφονήθηκαν, αφού προηγουμένως είδαν το όνομά τους να φιγουράρει σε παρόμοιες λίστες με αυτές που θέλει να καταρτίσει ο Ματέλο Σαλβίνι. Δεν έχουμε μάθει τίποτα. Αντί να βλέπουμε τι έγινε στο παρελθόν και να προσπαθούμε να το αποφύγουμε, επαναλαμβάνουμε την ιστορία παραβλέποντας τις συνέπειες.