Μέσα σε περίπου δύο χρόνια διενεργήθηκαν 187.785 μαγνητικές τομογραφίες, κάτι το οποίο εγείρει υποψίες σε βουλευτές και άλλους ως προς το κατά πόσο κάποιες από αυτές ήταν όντως επιβεβλημένο να γίνουν ή αν πρόκειται για κατάχρηση του ΓεΣΥ, αφού οι ημερομηνίες συμπίπτουν με την έναρξη λειτουργίας του συστήματος. Διευρύνεται, πάντως, ο προβληματισμός για την ευκολία με την οποία γίνονται οι παραπομές ασθενών σε αυτές τις εξετάσεις, αλλά και για την ευκολία με την οποία οι πολίτες καταφεύγουν σε αυτές.

Ο πιο πάνω αριθμός καταγράφεται σε απάντηση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα σε ερώτηση του προέδρου των Οικολόγων, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου. Οι μαγνητικές τομογραφίες καλύπτουν την περίοδο από 1η Ιουνίου 2019 μέχρι 24 Αυγούστου 2021.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σιζόπουλος μόνος εκτός ΓεΣΥ – Κλιμακώνεται ο πόλεμος

 Η πρώτη φάση υλοποίησης του ΓεΣΥ, προνοούσε την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας από προσωπικούς και ειδικούς ιατρούς, φαρμακοποιούς και εργαστήρια από 1η Ιουνίου 2019. Με βάση τους αριθμούς μαγνητικών τομογραφιών και το γεγονός ότι αυτές διενεργήθηκαν μέσα σε 26 μήνες, προκύπτει πως κάθε μήνα διενεργούνταν 7.222 μαγνητικές τομογραφίες. Αν επίσης θεωρηθεί πως ο μήνας έχει 22 εργάσιμες μέρες, τότε διενεργούνταν 328 μαγνητικές τομογραφίες την ημέρα.

Τα στοιχεία που παραθέτει ο υπουργός Υγείας σχετικά με τις 187.785 μαγνητικές τομογραφίες προέρχονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ο οποίος ενημερώνει επίσης τη Βουλή, πως στις 3 Σεπτεμβρίου 2021 ο αριθμός εγγεγραμμένων δικαιούχων στο σύστημα πληροφορικής του ΓεΣΥ ήταν 904.700. Στην ίδια απάντηση αναφέρεται παράλληλα, πως ο αριθμός εγγεγραμμένων κέντρων που διενεργούν εξέταση MRI στο ΓεΣΥ στις 3 Σεπτεμβρίου 2021, ήταν 20 (παροχείς/ακτινοδιαγνωστικά κέντρα).

Σχετικά με ύπαρξη συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου για αποφυγή κατάχρησης, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ενημερώνει τον κ. Θεοπέμπτου, πως ο Οργανισμός παρακολουθεί τη διενέργεια των ιατρικών πράξεων περιλαμβανομένων και των MRI μέσα από το Σύστημα Πληροφορικής. 

Ειδικότερα για τις απεικονιστικές εξετάσεις εφαρμόζονται μεταξύ άλλων:

► Αυτοματοποιημένοι έλεγχοι με κανόνες που αφορούν συνδυασμούς παραμέτρων στο σύστημα πληροφορικής οι οποίοι απαγορεύουν συγκεκριμένους συνδυασμούς. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και περιορισμοί παραπομπών για εξετάσεις βάσει της ειδικότητας του παραπέμποντος ιατρού.

► Καθημερινοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι απαιτήσεων.

► Ετοιμασία αναφορών μέσα από τις οποίες ανιχνεύονται τάσεις και συμπεριφορές για τις οποίες γίνεται περαιτέρω διερεύνηση από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.