ΟΙ τριμερείς συνεργασίες, που έχουν διαμορφωθεί και λειτουργούν, αποτελούν εργαλείο σταθεροποίησης για την ευρύτερη περιοχή μας. Είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία  είχε αρχικά την πρωτοβουλία, και η Ελλάδα, η οποία προσέγγισε το εγχείρημα τούτο θετικά, που μαζί οδήγησαν αυτή τη γεωστρατηγικής σημασίας επιλογή σε μια πολυεπίπεδη πλατφόρμα συνεργασιών. Η πολιτική προχώρησε με σταθερά βήματα και οι συνεργασίες αναπτύχθηκαν. Το εγχείρημα τούτο δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς είναι σαφές πως υπάρχουν πολλά και διαφορετικά συμφέροντα, τα οποία θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν και να λειτουργήσουν μαζί, θέτοντας κοινούς στόχους. Και ο μεγάλος κοινός στόχος είναι η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή μας. Μια περιοχή η οποία έχει ταλαιπωρηθεί και εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από πολέμους, συγκρούσεις και ενέργειες αποσταθεροποίησης από διάφορα κράτη. 

ΕΙΝΑΙ προφανές πως χωρίς αυτές τις συνεργασίες δεν μπορεί να επιτευχθεί κλίμα σταθερότητας. Είναι σαφές για τη δική μας πλευρά, την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι ο μεγάλος αποσταθεροποιητικός παράγοντας είναι η κατοχική Τουρκία, η οποία παρενοχλεί κι άλλες χώρες της περιοχής. Η Τουρκία, στην προσπάθειά της να υπονομεύσει άλλα κράτη και να κυριαρχήσει η ίδια ως περιφερειακή δύναμη, έχει ανοίξει πολλά μέτωπα. Και βρίσκεται σε αντιπαράθεση με χώρες της περιοχής, όπως, μεταξύ άλλων, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, επιχειρώντας να προκαλέσει προβλήματα στο εσωτερικό τους. Αν και κατά καιρούς έχουμε παρακολουθήσει πως προσπαθεί να προσεγγίσει τις Κυβερνήσεις των κρατών αυτών. Είναι, όμως, σαφές πως δεν υπάρχει εκείνη η εμπιστοσύνη προς το καθεστώς Ερντογάν για να αναθερμανθούν οι σχέσεις.

Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ Τουρκία, όπως έγινε γνωστό, έχει αναβαθμίσει το αεροδρόμιο του κατεχόμενου Λευκόνοικου και το έχει μετατρέψει σε στρατιωτική Βάση για μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Στο αεροδρόμιο αυτό αναμένεται ότι θα σταθμεύουν και πολεμικά αεροπλάνα. Είναι προφανές πως αυτή η Βάση, όπως και η ναυτική στο Μπογάζι, που έχει σχεδιασθεί, στρέφονται και κατά χωρών της περιοχής. Χωρών με τις οποίες η Τουρκία βρίσκεται σε αντιπαράθεση. Είναι σαφές πως η Άγκυρα θέλει να χρησιμοποιήσει την Κύπρο ως στρατιωτικό, επιχειρησιακό ορμητήριο. Κι αυτό, κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν οι γειτονικές μας χώρες. Ακόμη κι αυτές  οι οποίες σε αυτή τη φάση δεν έχουν προβλήματα με την κατοχική δύναμη. Το σημειώνουμε αυτό καθώς εκτιμούμε πως μεταγενέστερα, ενδεχομένως και σύντομα, η Τουρκία θα προκαλέσει και με αυτές προβλήματα και αντιπαραθέσεις. 

ΟΙ τριμερείς συνεργασίες, τα διαφορετικά σχήματα, θα πρέπει να εντάξουν στην ατζέντα τους και τις επιθετικές ενέργειες, τις επεκτατικές βλέψεις της κατοχικής Τουρκίας. Θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στην Άγκυρα, με στόχο να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή. Αυτό επιβάλλεται σήμερα ενόψει και των ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή μας. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο νέας ανακατανομής ισχύος κι αυτό δεν μπορεί να το υποβαθμίσουμε. 

ΑΥΡΙΟ Κυριακή θα πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδος και Ισραήλ. Πρόκειται για μια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των εξελίξεων και στο Αφγανιστάν. Εξελίξεων οι οποίες επηρεάζουν την περιοχή και την κάθε χώρα χωριστά.