Τις τελευταίες ημέρες προκλήθηκε μεγάλη φασαρία – όχι συζήτηση – για την ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία καλλιτεχνικής δημιουργίας, με αφορμή πίνακες του εκπαιδευτικού-ζωγράφου, Γ. Γαβριήλ, και μετά το σκίσιμο σελίδας από βιβλίο αγγλικών της Β’ Λυκείου.

Κάποιοι από τους πίνακες του ζωγράφου προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων επειδή εμφανίζονται να ασεβούν προς τα ιερά και όσια της Ορθόδοξης θρησκείας μας και έναντι πολιτικών και θρησκευτικών προσωπικοτήτων. Οι πίνακες του Γ. Γαβριήλ είναι ευδιάκριτα κομματικά και ιδεολογικά τοποθετημένοι προς συγκεκριμένο κόμμα, το ΑΚΕΛ.

Εκπρόσωποι του κόμματος εξεμάνησαν κυριολεκτικά όταν το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε, σύμφωνα με κανονισμούς, να παραπέμψει τον εκπαιδευτικό-ζωγράφο στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας με πιθανότητα απόλυσής του. Η  απόφαση του Υπουργείου, που αργότερα ακυρώθηκε, ήταν εξ αρχής λάθος.

  • Πρώτον, διότι υπονόμευε την αρχή της καλλιτεχνικής ελευθερίας. Δεύτερον, η Δημοκρατία και ένα συντεταγμένο κράτος δεν φοβούνται ούτε απειλούνται από… πίνακες, έστω και αμφιλεγόμενους. Τρίτον, στον 21ο αιώνα δεν σκίζονται βιβλία.

Θεμέλια Δημοκρατίας

Η αντιπαράθεση εστιάστηκε σε δύο σημεία. Στην ελευθερία έκφρασης και στην ελευθερία καλλιτεχνικής δημιουργίας. Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του ο Νίκος Χαραλάμπους, πρώην Επίτροπος Διοικήσεως και πρώην Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα («Τα όρια της σάτιρας», «Φιλελεύθερος», 24/4/2016):

«Αρκετά διαφωτιστική είναι μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ημερομηνίας 25/04/2007 στην υπόθεση της Vereinigung Bildender Künstler κατά Αυστρίας, (Προσφυγή αρ. 68354/01).

  • Το Δικαστήριο τόνισε ότι ‘η ελευθερία της έκφρασης, όπως διασφαλίζεται από την παράγραφο 1 του Άρθρου 10, συνιστά ένα από τα θεμέλια κάθε δημοκρατικής κοινωνίας και είναι όντως μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την πρόοδό της και την αυτοπραγμάτωση του ατόμου».

Ο Ν. Χαραλάμπους υπογράμμισε: «Η δημοκρατία δεν δέχεται δύο μέτρα και δύο σταθμά. Για την άσκηση της ελευθερίας της γνώμης δεν νοείται διάκριση ανάμεσα σε ‘ορθές’ και ‘εσφαλμένες’ γνώμες. Όλες οι απόψεις ισούνται και μπορούν να εκφράζονται με τον ίδιο βαθμό ελευθερίας και ανοχής, ακόμη και αν δεν συμφωνούμε όλοι με αυτές».

Επισημαίνουμε τα πιο πάνω επειδή, εξ αφορμής των δύο υποθέσεων, περίσσεψε η παχυλή άγνοια περί Τέχνης, αποχαλινώθηκε η καθύβριση της ελευθερίας έκφρασης και ξεπέρασαν τα ανεκτά όρια το απύθμενο θράσος, η υποκρισία και οι φανφαρονισμοί από κόμματα και πολιτικούς που, αίφνης, διεκδίκησαν δάφνες Ηρακλέων της καλλιτεχνικής ελευθερίας. Ειδικά, το ΑΚΕΛ και εκπρόσωποι του.

 

Εχθρός εντός των τειχών

Θα αναφερθούμε μόνο σε τρεις περιπτώσεις για να καταδείξουμε την υποκρισία του ΑΚΕΛ. Η πρώτη αφορά την επιχειρηθείσα ανθρωποφαγία σε βάρος της γνωστής και διακεκριμένης εκπαιδευτικού, Ελένης Σιούφτα.

Ο Γολγοθάς της ξεκίνησε όταν προσκλήθηκε να εκφωνήσει τον πανηγυρικό, την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018, στον ιερό ναό Παναγίας Χρυσελεούσης Αθηαίνου. Στην ομιλία της, η Ελένη Σιούφτα είπε, μεταξύ άλλων:

«Εμείς οι Έλληνες έχουμε πει πολλά ‘όχι’. ΟΧΙ που σε καμιά περίπτωση δεν υπονοούσαν, πόσο μάλλον να τσιμέντωναν οποιοδήποτε ‘ναι’».  Αφού ανέτρεξε όλη την ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού, αναφέρθηκε και στην κατοχή της πατρίδας μας από τον Αττίλα και επισήμανε ότι  «οι ‘πολιτισμένοι εχθροί’, προωθούν τους πιο ακατάλληλους στις πιο κατάλληλες θέσεις, σε κέντρα λήψης αποφάσεων. Ο εχθρός είναι εντός των τειχών κι έχει ήδη επιστρατεύσει τα ‘παραισθησιογόνα’ του. Είναι αυτός ο ίδιος που κοιτάει απαξιωτικά τη γαλανόλευκη.

  • Είναι ο ίδιος που τον βλέπεις στο οδόφραγμα να χαριεντίζεται με ντέφια, σφυριά και ταμπούρλα για να σου αποδείξει πως δεν είναι εθνικιστής και αγαπάει την ειρήνη. Είναι ο ίδιος που, αύριο, θα απαιτήσει στα ελληνορθόδοξα σχολεία σου να καταργηθούν η πρωϊνή Προσευχή , τα Θρησκευτικά, οι εθνικές επέτειοι, οι παρελάσεις, γιατί ενοχλούν το παιδί του Μουσουλμάνου, του Βουδιστή, του κάθε αλλόθρησκου.

»Είναι ο ίδιος που έχει ήδη επέμβει στα βιβλία της Ιστορίας σου και την έχει παραποιήσει για να μην προκαλεί θυμό και οργή η αλήθεια της. Είναι ο ίδιος που διοργανώνει τις ‘πορείες περηφάνιας’ και σου ζητάει να επιβραβεύσεις τη διαστροφή.

»Είναι ο ίδιος που σε επιβραβεύει με επιταγές για να επαναπροσεγγίζεσαι με τον Τουρκοκύπριο και την Τουρκοκύπρια. Λες και είναι αυτό το πρόβλημά μας με την τουρκοκυπριακή μειονότητα. Είναι ο ίδιος που αθωώνει τον Ληστή, τον Μακελλάρη και σου ζητάει να κάνεις κι εσύ το ίδιο με την υπογραφή σου». 

 

Υποκίνηση για βία!

Πόσοι Έλληνες της Κύπρου διαφωνούν με τις παραπάνω επισημάνσεις της Ελένης Σιούφτα; Διαφώνησε έντονα και απειλητικά, η τότε ιδιαιτέρα γραμματέας του ΓΓ του ΑΚΕΛ και σύζυγος του νυν βουλευτή του κόμματος, Χρ. Χριστόφια, Μαρίνα Σάββα. Την επομένη της ομιλίας (29/10/2018), σε ανάρτησή της, έγραψε:

«Αγαπητή κυρία Δασκάλα Ελένη Σιούφτα,

»Κάποιος πρέπει να έρθει να σας βγάλει έξω από την τάξη και να μην σας επιτρέψει ξανά την είσοδο, γιατί: μιλήσατε για φυλή, μιλήσατε για εχθρό που μας ναρκώνει με παραισθησιογόνα, για ‘το παιδί του μουσουλμάνου, του βουδιστή, του κάθε αλλόθρησκου’, γιατί καταγγείλατε την ομοφυλοφιλία ως διαστροφή, σπείρατε μίσος εναντίον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που αγωνίζονται για την επανένωση, γιατί αποφανθήκατε ότι ο μόνος δρόμος είναι ο πόλεμος.

  • »Κάποιος πρέπει να έρθει να σας βγάλει έξω από την τάξη και να μην σας επιτρέψει ξανά την είσοδο (…). Κάποιος πρέπει να έρθει να πιάσει το πτυχίο σας και να το περάσει από το shredder, όχι μόνο για τα όσα είπατε, αλλά και για τα όσα δεν καταλάβατε, αν και περάσατε από πανεπιστημιακά έδρανα… Κάποιος πρέπει να έρθει να πιάσει το πτυχίο σας και να το περάσει από το shredder….».

Αυτήν την… ελευθερία έκφρασης υποστηρίζει στερρά το ΑΚΕΛ. Λογικά, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας αμέσως όφειλε να παρέμβει αυτεπάγγελτα κατά της Μαρίνας Σάββα διότι ξεκάθαρα υποκινούσε πολίτες να ασκήσουν βία κατά της δασκάλας. Ουδεμία αντίδραση, ουδεμία ενέργεια… Και ο τότε Υπουργός Παιδείας έκανε πως δεν κατάλαβε…

  • Σε δηλώσεις της στο Sigmalive, η Ελένη Σιούφτα υπογράμμισε: «Στις πορείες αναφέρθηκα. Έχω φίλους ομοφυλόφιλους που ενοχλούνται επίσης απ’ τις πορείες και τα αίσχη που γίνονται. Αν δεν κρατηθούμε στα ιερά και στα όσιά μας, θα χαθούμε ως έθνος». Πρόσθεσε ότι είναι «κατά των πανηγυριών στα οδοφράγματα» και με «όλους όσοι προσπαθούν να αναγάγουν το Κυπριακό σε δικοινοτικό, αφού είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής».

Στις 3/11/2018, η «Χαραυγή» σε θέση κυρίου, πρωτοσέλιδου τίτλου, κραύγαζε: «Εκκολάπτουν σε σχολεία το αβγό του φιδιού» και εννοούσε όσα είπε η Ελένη Σιούφτα.

 

Απαίτησαν φίμωση

Το ΑΚΕΛ και μέλη του δεν έμειναν μέχρις εδώ. Στο πλαίσιο οργανωμένης προσπάθειας ηθικής εξόντωσης της δασκάλας, οι Λαϊκές οργανώσεις  ΑΚΕΛ Αθηαίνου με επιστολή τους, ημ. 24/3/2021, προς την Εκκλησιαστική Επιτροπή, απαιτούσαν όπως απαγορευτεί στην Ελένη Σιούφτα να εκφωνήσει τον πανηγυρικό για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955, διότι, υποστήριζαν, εκφέρει «εθνικιστικό και ρατσιστικό λόγο».

  • Τον Ιούνιο του 2019, η δασκάλα προσκλήθηκε και επισκέφθηκε το Σχολείο Χρυσοχωρίου (Δήμος Νέστου) και μίλησε στα παιδιά της Δ’ Τάξης για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, για τους προσφυγικούς συνοικισμούς, τους έδειξε αφίσες από κατεστραμμένες εκκλησιές μας και για τα κατοχικά οδοφράγματα. Τους μίλησε για τον ήρωα δάσκαλο Φώτη Πίτα και τραγούδησαν τον Θούριο του Ρήγα.

Τι τα ήθελε; Εντεταλμένοι ρυπαρογράφοι και αθλιογράφοι επέπεσαν εναντίον της και απαίτησαν από το Υπουργείο Παιδείας να την εκδιώξει επειδή χαλούσε την τουρκοφρενή μανέστρα τους. Δημοσιογράφος της «Χαραυγής» τηλεφώνησε στο σχολείο Χρυσοχωρίου για να μάθει γιατί την προσκάλεσαν. Η Σιούφτα κλήθηκε και στο ΠΛΕ Λάρνακας για να δώσει… εξηγήσεις γιατί μετέβη στην Ελλάδα, αν ήταν στο πλαίσιο κανονισμών, κλπ. ανοησίες.

 

«Ρατσιστικά» σκίτσα

Όμως, το μένος και η οργή ΑΚΕΛικών ξέσπασαν και κατά του σκιτσογράφου του «Φιλελευθέρου», Πέτρου Παπαπέτρου, άλλως ΠΙΝ. Με αφορμή δύο σκίτσα, στέλεχος του ΑΚΕΛ τον κατάγγειλε στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας που προεδρευόταν, τότε, από στέλεχος του ΑΚΕΛ. Η ΕΔΔ αποφάνθηκε ότι τα σκίτσα του ΠΙΝ ήταν «ρατσιστικά και μισαλλόδοξα».

  • Οι δήθεν υπερασπιστές της ελευθερίας έκφρασης και της καλλιτεχνικής ελευθερίας εξεμάνησαν διότι επικρίθηκε ο Τάκης Χατζηδημητρίου, εναντίον του οποίου ο κοινοτάρχης Μύρτου έκανε καταγγελία, επειδή το όνομα της κατεχόμενης κωμόπολης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης διαφανειών για έργα αναστήλωσης του μοναστηριού του Αγ. Παντελεήμονα, αναφέρθηκε μόνο στα λατινικά, στα αγγλικά και στα τουρκικά.

Τα επόμενα χρόνια όταν ο ΠΙΝ έκανε έκθεση γελοιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, διάφοροι έγραφαν ότι είναι ντροπή το Πανεπιστήμιο να δίνει χώρο σε ρατσιστή. Όταν έκαμε γελοιογραφική εικονογράφηση του ΚΟΑ για κάποιο βιβλιαράκι, διατεταγμένοι κονδυλοφόροι του ΑΚΕΛ απορούσαν γιατί Ημικρατικός Οργανισμός δίνει δουλειά σε «καταδικασμένο ρατσιστή».

Το ΑΚΕΛ και αξιωματούχοι του αφού κομπάζουν ότι είναι υπερασπιστές της ελευθερίας έκφρασης, ας πάμε τριάντα χρόνια πίσω, στην εποχή της γκλάσνοστ και της περεστρόϊκα.

 

Περεστρόϊκα

Πολλά στελέχη του ΑΚΕΛ υιοθέτησαν τη νέα πολιτική διαφάνειας του τότε Σοβιετικού ηγέτη, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Τι έκανε ο ΓΓ του κόμματος, Δ. Χριστόφιας; Τους καθύβρισε ως φραξιονιστές και τους διέγραψε. Αυτοί που τόλμησαν να εκφράσουν ελεύθερα την γνώμη τους, ήσαν:

  • Ανδρέας Ζιαρτίδης, Ανδρέας Φάντης, Β.Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Χαμπής Μιχαηλίδης, Γ.Γ. της ΕΚΑ, Παύλος Δίγκλης, Ντίνος Κωνσταντίνου, Αγαπίου, Μιχάλης Παπαπέτρου, Κώστας Σοφοκλέους, Νίκος Χριστοδούλου, Μαρία Βανέζου, Κώστας Θεμιστοκλέους, Χρίστος Βανέζος, Ανδρέας Πέτρου, Μιχαλάκης Μιχαηλίδης, Λούης Ηγουμενίδης, Μίκης Σιανής, Πανίκος Παιονίδης, Χριστίνα Βαλανίδη, το ζεύγος Τσιμίλλη, Χαράλαμπος Σιαήλης, οι δημοσιογράφοι Ανδρέας Καννάουρος, Σταύρος Αγγελίδης, Αντώνης Μιχαηλίδης, Πολύδωρος Πολυδώρου, Θεόδωρος Στυλιανού, Ανδρέας Θεοδώρου και πολλοί άλλοι.

Στις 31/1/1990, σε γραπτή δήλωσή του, ο Α. Ζιαρτίδης, απευθυνόμενος στον Δ. Χριστόφια, έγραψε: «Η δική μου απαλλαγή ήταν μια απόφαση εκδικητική. Μου επεβλήθη, γιατί εξέφρασα ελεύθερα και ανοιχτά τις απόψεις μου. Γιατί υποστήριξα την αρχή του δημόσιου διαλόγου. Γιατί επέκρινα την έλλειψη εσωτερικής δημοκρατίας στο κόμμα».  

Και πρόσθεσε:

«Ας παύσει ο σ. Δημ. Χριστόφιας να προσπαθεί να βάλει στους ώμους άλλων την ευθύνη για τη διάσπαση. Ο ίδιος θα καταγραφεί στην ιστορία του κόμματος σαν ο γραμματέας-διασπαστής, ο γραμματέας συρρικνωτής της επιρροής του κόμματος. Δύο μόνο χρόνια στην ηγεσία και το κόμμα διεσπάσθη – όπως λέει ο ίδιος – από τα πάνω μέχρι τα κάτω!..» (Ν. Παπαναστασίου: Η αποπομπή ιστορικών στελεχών του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ, 10/6/2017).

 

Απέσυραν βιβλίο

Η… δημοκρατία και η ελευθερία έκφρασης ήταν τόση πολλή στο ΑΚΕΛ ώστε, μετά τις εκλογές του 2006, απέβαλε τον Κυριάκο Τυρίμο, πρώην  βουλευτή του επειδή αρνήθηκε να καταβάλει το εφάπαξ του στο κόμμα. Ακόμα, κατηγορήθηκε ότι τάχθηκε και «δούλεψε» ενάντια στην απόφαση του ΑΚΕΛ να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας με το Δημήτρη Χριστόφια.

  • Μαζί του αποβλήθηκε και ο πρώην βουλευτής, Δώρος Χριστοδουλίδης. Και αργότερα ο Άγις Αγαπίου, ενώ πέρσι (Ιούνιος 2020), το ΑΚΕΛ καθαίρεσε τον Γιάννο Λαμάρη, επειδή δεν κατέβαλε το εφάπαξ του στο κόμμα.

Αξιωματούχοι του ΑΚΕΛ ωρύονταν πρόσφατα στα κανάλια και για το σκίσιμο σελίδας από βιβλίο αγγλικών της Β΄ Λυκείου. Όπως υπενθυμίζει ο Δ. Ταλιαδώρος, πρώην πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, τον Δεκέμβριο του 2011 η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ απέσυρε από τα σχολεία το μόλις εκδοθέν, τότε, βιβλίο των Θρησκευτικών της Α΄ Γυμνασίου. Οι εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ ακόμα να εξηγήσουν γιατί απέσυραν το βιβλίο. Την άμεση απόσυρση του βιβλίου ζήτησαν και οι βουλευτές του ΔΗΣΥ.

 

Ο νόμος Ακιντζί

Το ΑΚΕΛ έγινε, αίφνης, διαπρύσιος υπερασπιστής και της κριτικής σκέψης. Η ηγεσία του νομίζει πως όλοι σε αυτό τον τόπο έπαθαν παράκρουση. Εμείς θυμόμαστε: Στις 7/4/2017, σε άθλια συμπαιγνία, οι βουλευτές του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ ψήφισαν τον νόμο Ακιντζί, διά του οποίου απαγόρευσαν στα παιδιά μας να διδάσκονται και κριτικά να συζητούν για το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950.

  • Η ελευθερία άποψης, η καλλιτεχνική δημιουργία και η κριτική σκέψη δεν είναι κομματικές νομενκλατούρες, πολιτικές φιοριτούρες ή ανέξοδα τιτιβίσματα προς δημιουργία εντυπώσεων και άγραν ψήφων. Είναι η απόφαση του καθενός από εμάς να αποδείξει πόσο είναι ελεύθερος, δηλ. απαλλαγμένος από δεσμά, απειλές, εκβιασμούς και καταναγκασμούς που πολλοί επιδιώκουν να επιβάλουν.

Όπως η Ρόζα Λούξεμπουργκ (1870-1919), Γερμανίδα επαναστάτρια, υποστήριξε κάποτε, παραφράζοντας τον Βολταίρο: «Ελευθερία είναι το δικαίωμα του άλλου να διαφωνεί μαζί σου». Το ΑΚΕΛ διαφωνεί και με την Ρόζα και με τον Βολταίρο!