Όλοι κρέμονται από την απόφαση της Αρχής Λιμένων Κύπρου η οποία εξετάζει στην προσεχή της συνεδρία την παραχώρηση βιομηχανικών τεμαχίων στην περιοχή Βασιλικού για σκοπούς δημιουργίας ιδιωτικών ηλεκτροπαραγωγών σταθμών. Σημειώνεται ότι τα τεμάχια των προτεινόμενων αναπτύξεων βρίσκονται στο καλύτερο φιλέτο παραλιακά με τη συνολική αξία της γης σε τιμές 1/1/2018 να αγγίζει τα €27,3 εκατ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το θέμα το οποίο αποκάλυψε τον περασμένο Αύγουστο ο “Φ” απασχόλησε την κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, όπου τα μέλη της ενημερώθηκαν για την κατ’ αρχήν έγκριση αιτημάτων στις εταιρείες Bioland Promithia και Lysarea Energia για άδεια χρήσης χώρου που ανήκει στην ιδιοκτησία της Αρχής, νοουμένου ότι οι εταιρείες εξασφαλίσουν τις απαραίτητες άδειες από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Η απόφαση του Δ.Σ. της Αρχής αναμένεται να ληφθεί την ερχόμενη Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου. Ενημέρωση για την απόφαση που λήφθηκε από το προηγούμενο Δ.Σ. λίγο πριν τη λήξη της θητείας του αναμένουν τόσο το υπουργείο Μεταφορών, όσο και η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Οι εννέα κοινότητες του Βασιλικού κάλεσαν την ΑΛΚ να προχωρήσει στην ακύρωση της απόφασης επικαλούμενοι έλλειψη διαφάνειας, και εγείροντας θέμα ασφάλειας, υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος. Όπως κατάγγειλε μάλιστα η κοινοτάρχης Μαρί, Μαρία Γεωργίου το υπό ανάπτυξη τεμάχιο είναι αποτέλεσμα επίχωσης από ακατάλληλο υλικό που προέκυψε από μπάζα των χημικών βιομηχανιών και της Τσιμεντοποιείας Βασιλικού προκειμένου να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα επωνύμων. Παράλληλα, ζήτησε να εκπονηθεί μελέτη συσσωρευτικών επιπτώσεων για τις συνέπειες της συνύπαρξης όλων των βεβαρημένων εγκαταστάσεων στην περιοχή.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι αναμένει απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που έθεσε γραπτώς στην Αρχή Λιμένων, στις 9 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, η ΑΛΚ καλείται να απαντήσει κατά πόσο μέλος του Δ.Σ. απέκρυψε σύγκρουση συμφέροντος λόγω στενής συγγένειας που είχε με πρόσωπο που εργάζεται σε μία από τις δύο εταιρείες που αδειοδοτήθηκαν. Περαιτέρω, ο Γ. Ελεγκτής ζήτησε να ενημερωθεί κατά πόσο η απόφαση λήφθηκε στην τελευταία συνεδρία του απερχόμενου Δ.Σ. και αφού προηγήθηκε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη νέα σύνθεση.

Παράλληλα, ζήτησε ενημέρωση κατά πόσο η απόφαση παραβιάζει το αναθεωρημένο χωροταξικό σχέδιο της περιοχής Βασιλικού και κατά πόσο η συνύπαρξη ηλεκτροπαραγωγών σταθμών με σταθμούς αποθήκευσης πετρελαιοειδών, αγωγούς τροφοδοσίας καυσίμων και αγωγούς μεταφοράς νερού πυρόσβεσης είναι άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια.

Περαιτέρω, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε να ενημερωθεί γιατί δεν ακολουθήθηκε διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση των δύο τεμαχίων, την εκτίμηση αξίας του τεμαχίου, την αξία στην οποία παραχωρήθηκαν οι άδειες χρήσης και τη διάρκεια ισχύος αυτών, τα στοιχεία των ιδιωτών στους οποίους παραχωρήθηκαν οι άδειες και τη σύσταση της διευθυντικής τους ομάδας, καθώς και το είδος της ανάπτυξης για το οποίο προορίζεται το υπό αναφορά τεμάχιο γης και εάν αυτό συνάδει με το χωροταξικό σχέδιο της περιοχής Βασιλικού. Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που η Αρχή είχε υπόψη της να παραχωρήσει δύο τεμάχια φιλέτα για ειδική εμπορική χρήση έπρεπε να ακολουθήσει ανοικτή διαδικασία. 

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Μεταφορών, Σταύρος Μιχαήλ, ανέφερε πως το υπουργείο ενημερώθηκε για το θέμα από δημοσίευμα του «Φ» και ακολούθως ζήτησε, με επιστολή του ίδιου του υπουργού Μεταφορών προς τον πρόεδρο της Αρχής, άμεση σχετική ενημέρωση και αναμένει απαντήσεις.  

Άνοιξε τον δρόμο των αδειοδοτήσεων το υπουργείο Εμπορίου

Ερωτηματικά προκύπτουν για το ρόλο του υπουργείου Ενέργειας στην όλη διαδικασία, αφού τοποθετήθηκε θετικά σε απάντηση προς την ΑΛΚ κατά πόσο να αδειοδοτηθούν οι εν λόγω εταιρείες που ζήτησαν βιομηχανικά τεμάχια σε λιμενικό χώρο. Ο λειτουργός του υπουργείου Μάριος Μανώλη ανέφερε ότι στην επιστολή του το υπουργείο δεν φέρει καταρχήν ένσταση στα αιτήματα των δύο εταιρειών. Ωστόσο, εξήγησε, στα πλαίσια της αναθεώρησης του χωροταξικού σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής Βασιλικού, οι σύμβουλοι του υπουργείου, Ρογκάν και Συνεργάτες, εισηγούνται όπως πριν τη χωροθέτηση νέων έργων, τα οποία αποτελούν κρίσιμες υποδομές του κράτους, να εκπονηθεί εξειδικευμένη μελέτη επικινδυνότητας, η οποία θα λαμβάνει υπόψη το δυναμικό και τη χωρητικότητα όλων των υφιστάμενων και προγραμματιζόμενων εγκαταστάσεων και θα προσδιορίζει την απαιτούμενη διασπορά

Περαιτέρω, η ανώτερη λειτουργός του υπουργείου Ενέργειας Χριστίνα Καράπιττα, ανέφερε πως οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις προτού αδειοδοτηθούν διενέργησαν μελέτες για τα κατασκευαστικά τους έργα. Ωστόσο, είπε, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που καταγράφεται για νέους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς και άλλες εγκαταστάσεις στην περιοχή, οι σύμβουλοι του υπουργείου εισηγούνται την εκπόνηση νέας εξειδικευμένης μελέτης για την επικινδυνότητα και τους ρύπους.