Σωρεία παραπόνων και προβλημάτων γύρω από τους εμβολιασμούς των παιδιών ξεπήδησαν στην επιφάνεια μετά από την πρόσφατη απόφαση του ΟΑΥ να καταργήσει μια εκ των δύο διαδικασιών προμήθειας εμβολίων από τους παιδιάτρους. Μετά την ανάδειξη του θέματος από τον «Φ» το περασμένο Σάββατο, οι επηρεαζόμενοι γιατροί συνέχισαν να επικοινωνούν με την εφημερίδα, προσπαθώντας να φωτίσουν και άλλες πτυχές του θέματος των εμβολιασμών, με την κοινή παραδοχή ότι τα παιδιά είναι εκείνα που θυματοποιούνται από τα όποια προβλήματα στο σύστημα.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι καταγράφονται τρομερές καθυστερήσεις στις παραλαβές των παιδιατρικών εμβολίων, πράγμα το οποίο παρατηρείται τουλάχιστον τα τελευταία δυο χρόνια, μετά και την έναρξη λειτουργίας του ΓεΣΥ. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρίας Κύπρου, Μιχάλης Αναστασιάδης, σημείωσε ότι «οι παραγγελίες είναι και καθυστερημένες και αλλοιωμένες» και ότι  «επικρατεί ένα αλαλούμ στο εμβολιαστικό σχήμα των παιδιών». Είπε ακόμη ότι αυτός που δέχεται τις συνέπειες είναι τα παιδιά, «τα οποία δεν εμβολιάζονται ή μένουν μερικώς εμβολιασμένα ή ελλιπώς εμβολιασμένα».

Όπως κατήγγειλαν οι παιδίατροι, βρέθηκαν εξαπίνης όταν ενημερώθηκαν το πρωί της Παρασκευής ότι διένυαν την τελευταία ημέρα που θα μπορούσαν να προβούν σε παραγγελία τεσσάρων εμβολίων: πνευμονιόκοκκου, ανεμοβλογιάς, ηπατίτιδας Α και διφθερίτιδας/ τέτανου/ κοκίτη/ πολιομυελίτιδας. Η δυνατότητα των γιατρών να προμηθεύονται τα εν λόγω εμβόλια θα επανέλθει, όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση του ΟΑΥ, την 1η Ιουλίου. Στο μεταξύ, όποιοι παιδίατροι έχουν στα ιατρεία τους ή πρόλαβαν να παραγγέλλουν πριν τη λήξη της προθεσμίας της Παρασκευής, θα μπορούν να προχωρούν στον εμβολιασμό. Οι υπόλοιποι, μαζί και οι ασθενείς τους, θα χρειαστεί να περιμένουν. 

Ωστόσο, ως προς αυτή την αναμονή, οι παιδίατροι ανέφεραν ότι κάποια παιδιά ίσως χάσουν την δωρεάν πρόσβαση τους σε εμβόλια. «Με επιστολή του ΟΑΥ στις 17/07/2020, καθορίστηκε το εμβολιαστικό σχήμα που αφορά τα παιδιά και παράλληλα καθορίστηκαν χρονικά (ηλικιακά) πλαίσια που αφορούν τη δωρεάν χορήγηση αυτών των εμβολίων, τα οποία εάν ξεπεραστούν τότε ο “δικαιούχος” χάνει το δικαίωμα της δωρεάν παροχής», ανέφερε παιδίατρος στον «Φ».

Δεύτερος παιδίατρος σημείωσε: «Ένα παιδί που δεν κάνει κάποιο εμβόλιο μέχρι συγκεκριμένη ηλικία (οι οποίες μετρούνται με τις ημέρες, παρακαλώ!) δεν δικαιούται δωρεάν το εμβόλιο του από το ΓεΣΥ. Πολλά παιδιά που θα βγουν εκτός ηλικιακών περιορισμών μέχρι τέλος Ιουνίου, δεν θα είναι πλέον δικαιούχοι δωρεάν εμβολιασμού». Στο μεταξύ, οι γιατροί διευκρίνισαν ότι λόγω της πανδημίας και της καραντίνας, αρκετά παιδιά καθυστέρησαν τον εμβολιασμό τους.

Η αναφορά των παραπάνω δεν γίνεται, επ’ ουδενί, με την πρόθεση να μειωθεί η προσφορά του ΓεΣΥ στη δημόσια Υγεία. Ούτε, επίσης, για να μειωθεί ο ρόλος του ΟΑΥ. Σκοπός είναι η ανάδειξη των προβλημάτων που εντοπίζουν οι γιατροί, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και σαφώς η επίλυση τους, ώστε να προστατευτεί η υγεία των παιδιών.