Τα γεγονότα των τελευταίων ημέρων θα στοιχειώνουν για μεγάλο διάστημα στις ΗΠΑ. Ένας πρόεδρος που αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει τη νίκη του αντιπάλου του στις εκλογές, μια εισβολή ενός εξοργισμένου όχλου στο Καπιτώλιο, παραπομπή του Ντόναλντ για δεύτερη φορά σε δίκη. Η πόλωση και ο διχασμός βρίσκεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα με πολλούς να υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ στην ουσία για δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους, για δύο εντελώς διαφορετικές χώρες. 

Κανένας άλλος Αμερικανός ηγέτης δεν έχει βρεθεί δύο φορές να παραπεμφθεί δύο φορές σε δίκη. Ούτως ή άλλως όμως ο Ντόναλντ Τραμπ αποχωρεί στις 20 Ιανουαρίου και η δίκη του στη Γερουσία θα γίνει μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο, η παραπομπή του σε δίκη και η πιθανή τιμωρία του, θα έχει μεγάλη σημασία τόσο συμβολικά, όσο και για το πολιτικό του μέλλον. 

Τυχόν καταδίκη του θα στείλει το μήνυμα πως συμπεριφορές σαν αυτές που είχε ο απερχόμενος πρόεδρος δεν είναι ανεκτές. Θα αποτελέσει ένα είδους κάθαρσης σε μια χώρα που τα τελευταία χρόνια βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού και είδε τους δημοκρατικούς της θεσμούς να δέχονται μια πρωτάκουστη επίθεση. Επιπλέον, καθώς για την καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία, άρα θα χρειαστούν ψήφοι και από τα δύο κόμματα για να επιτευχθεί θα στείλει και το μήνυμα πως Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί είναι ίσως ικανοί για κάποια βήματα συνεργασίας.

Αν τελικά καθαιρεθεί τότε δεν θα μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος για κανένα αιρετό αξίωμα στο μέλλον. Και αυτό είναι ιδιαίτερα προκλητικό για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο ήδη στρέφει το βλέμμα στις εκλογές του 2024. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει κρύψει την επιθυμία του πως θέλει να είναι ξανά υποψήφιος. Η εκλογική αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου έδειξε πως έχει πίσω του ένα κοινό που πίνει νερό στο όνομά του και που είναι έτοιμο να του δώσει δεύτερη ευκαιρία.

Στην πρώτη απόπειρα καθαίρεσής του οι Ρεπουμπλικανοί συμπαρατάχθηκαν όλοι πίσω του. Τι θα γίνει στη δίκη στη Γερουσία είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς. Ωστόσο ο πειρασμός να τελειώσει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα τον Ντόναλντ Τραμπ είναι μεγάλος και αυτό θα καθορίσει τις εξελίξεις. Αν οι Ρεπουμπλικανοί είναι πραγματικά έτοιμοι να γυρίσουν σελίδα και να έλθουν σε ρήξη με τον τραμπισμό θα του δείξουν την πόρτα της εξόδου. Άλλωστε πρόκειται για πολιτική και σε αυτήν συναισθηματισμοί δεν χωράνε.

[email protected]