Η πανδημία μονοπωλεί το ενδιαφέρον εδώ και έξι μήνες. Δημιουργείται η πλασματική εικόνα ότι ο καίριος τομέας της Υγείας έχει αφοσιωθεί αποκλειστικά στον Covid-19. Πλην, όμως, η πραγματική εικόνα της καθημερινότητας των πολιτών είναι άλλη. Όλες οι άλλες ασθένειες και όλα τα άλλα ιατρικά προβλήματα τα οποία ταλαιπωρούσαν την κοινωνία των πολιτών, συνεχίζουν να βασανίζουν χιλιάδες ανθρώπους. Γι’ αυτό σήμερα, εστιάζουμε την προσοχή στο κεφαλαιώδους σημασίας θέμα του ΓεΣΥ. Το οποίο λειτούργησε, αποτελεί αναπόσπαστο σημείο αναφοράς στη ζωή του καθενός, έχει προσφέρει αναμφίβολα τεράστια στήριξη (σε εξετάσεις, θεραπείες και φάρμακα) σε χιλιάδες ανθρώπους, ιδίως των μικρομεσαίων οικονομικών τάξεων. Ωστόσο, διαπιστώνεται ότι απέχει πολύ από το ΓεΣΥ το οποίο είχαμε οραματιστεί. Προς άρση παρεξήγησης των όσων θα αναφερθούν, υπενθυμίζουμε ότι η στήλη αυτή ήταν υπέρμαχος του Συστήματος Υγείας. Και πολέμησε πολλούς ισχυρούς και φανατικούς πολέμιους του ΓεΣΥ.

 

Είναι, λοιπόν, με θλίψη που διαπιστώνουμε ότι εκείνοι οι οποίοι τάχθηκαν (έναντι παχυλών μισθών) να φυλάγουν Θερμοπύλες (στην προκειμένη, την ασφαλή πορεία του Συστήματος) παρεκτρέπονται σε αρκετά σημεία από το καθήκον τους. Για παράδειγμα, οι περιορισμοί οι οποίοι έχουν τεθεί στον αριθμό ασθενών, που ειδικοί γιατροί δύνανται να εξετάζουν καθημερινά, επιφέρουν πολλαπλές μαχαιριές στην αξιοπιστία του Συστήματος, στην αξιοπιστία των γιατρών και στην υποχρέωση παροχής ποιοτικής φροντίδας.

 

Είναι σωρεία τα παράπονα τα οποία δεχόμαστε από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και ασθενείς εξαιτίας αυτού του περιορισμού. Τηλεφωνούν, για παράδειγμα, γυναίκες στον γυναικολόγο που για χρόνια τις παρακολουθεί και τους απαντά ότι έχει καλύψει τις 20 επισκέψεις που δικαιούται κάθε μέρα και αδυνατεί να τις δει. Λογικότατο οι γυναίκες αυτές να αντιδρούν. Είναι και κάποιες, που παρακαλούν τους γιατρούς να τις δει και να πληρώσουν εκτός ΓεΣΥ. Κάτι, βεβαίως, που είναι παράνομο.

 

Ο ισχυρισμός από πλευράς ΟΑΥ είναι ότι οι περιορισμοί τέθηκαν για να καταπολεμήσουν τις καταχρήσεις μερικών γιατρών. Πολύ ορθά να καταπολεμηθούν οι καταχρήσεις διότι λειτουργούν σαν δούρειος ίππος εντός του Συστήματος. Απειλώντας την κατάρρευσή του. Όχι, όμως, με τρόπο που να προκαλεί άλλα εξίσου σοβαρά προβλήματα. Ισχυρίζεται ο ΟΑΥ ότι με τους περιορισμούς αφαιρείται φόρτος εργασίας από τους γιατρούς κι έτσι θα παρέχουν καλύτερη φροντίδα. Αποδεικνύεται αίολο, όμως, το επιχείρημα διότι στους προσωπικούς γιατρούς δεν ισχύουν οι περιορισμοί.

 

Είδαμε και πάθαμε να γίνει το ΓεΣΥ για να εκλείψουν οι βασανιστικές λίστες αναμονής. Κάποιοι πασχίζουν να τις επαναφέρουν τόσο σε επεμβάσεις όσο και σε απλά ραντεβού εξετάσεων. Πλήττοντας κατ’ αυτό τον τρόπο, τον βασικό πυρήνα της ιατρικής. Δηλαδή, τον όρκο του Ιπποκράτη, τον οποίο ο κάθε γιατρός οφείλει να τιμά. Προσφέροντας ανά πάσα στιγμή τις υπηρεσίες του στους ασθενείς που τον χρειάζονται.

 

Διάβαζα την καταγγελία των οργανωμένων ασθενών και το αίμα ανέβηκε στο κεφάλι. Οι πνευμονολόγοι δικαιούνται μόλις 15 επισκέψεις ασθενών. Σε μια περίοδο κατά την οποία κτυπάνε σήμαντρα για την φοβική συνύπαρξη γρίπης και κορωνοϊού σε μερικούς μήνες, είναι δυνατόν να ισχύει τέτοιος περιορισμός; Όταν υπάρχουν ένα σωρό χρόνιοι πνευμονοπαθείς;

 

Και να ήταν μόνο αυτά; Είναι οι περιορισμοί στα υπερηχογραφήματα των γυναικών, είναι η ταλαιπωρία των ασθενών που χρειάζονται εξειδικευμένα ακριβά φάρμακα, είναι οι καταγγελίες για την τραγική κατάσταση στο Τμήμα Νεφρολογίας όπου οι οργανώσεις νεφροπαθών χρειάστηκε πλειστάκις να συνεισφέρουν στον απαιτούμενο εξοπλισμό από μηχανήματα μέχρι και σεντόνια και μαξιλάρια. Είναι η απουσία on call παιδίατρων ώστε αν αρρωστήσει ένα παιδί ενώ η οικογένεια βρίσκεται σε άλλη πόλη να μπορεί να εξετασθεί χωρίς να απαιτείται επιπρόσθετη χρέωση.

 

Η λίστα των στρεβλώσεων και των προβλημάτων στο ΓεΣΥ είναι πολύ μακρά για να παρατεθεί ολόκληρη στο εν λόγω άρθρο. Μόλις προ ολίγων ημερών, διάβαζα τις καταγγελίες του προέδρου των Οργανωμένων Ασθενών, Μάριου Κουλούμα, για το «εγκεφαλικό επεισόδιο» στο τηλεφωνικό κέντρο των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Απίστευτο το βάσανο μέχρι να υπάρξει απάντηση (αν υπάρξει) στον όποιο ασθενή δοκιμάσει να κλείσει κάποιο ραντεβού. Πολλοί, απηυδισμένοι, αναγκάζονται να μεταβούν επί τόπου για να κλείσουν ραντεβού. Τέτοιο «εγκεφαλικό επεισόδιο» το οποίο επέφερε «αναπηρία» στα δημόσια νοσηλευτήρια ήταν σύνηθες στην προ ΓεΣΥ εποχή. Οποία απογοήτευση, όμως, να διαπιστώνεται ότι συνεχίζεται ακόμη.

 

Οποία απογοήτευση να ακούς ότι κάποιοι φωστήρες αποφάσισαν να αφήσουν εκτός Συστήματος διάφορες παθήσεις και συμπτώματα. Για παράδειγμα η οσφυαλγία (όπως έγραφε προ ημερών η συνάδελφος Μαριλένα Παναγή) με το ανόητο σκεπτικό ότι δήθεν «όλοι πονάμε τη μέση μας». Την ερχόμενη Τρίτη εντάσσονται στο ΓεΣΥ τα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Οι γιατροί καταγγέλλουν (μέχρι πριν μερικές μέρες) ότι δεν είχαν ενημερωθεί πώς πρέπει να συμπεριφερθούν. Κάτι ανοησίες περί λογισμικών τσαμπουνάνε πάλι οι αρμόδιοι… Το χειρότερο, ποια ενημέρωσης έτυχαν οι πολίτες; Μηδενικής!

 

Οφείλουμε, λοιπόν, σήμερα να στείλουμε ένα κρυστάλλινο μήνυμα σε όσους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στο τεράστιο αυτό εγχείρημα: Το ΓεΣΥ που οραματιστήκαμε δεν είναι αυτό! Δεν είναι, τουλάχιστον, τόσο όσο το εμφανίζετε. Όποιος και αν έχει ευθύνη, είτε λέγεται υπουργείο Υγείας (δεν δεχόμαστε αυτό που παπαγαλίζουν ότι είναι ευθύνη άλλων οργανισμών πλέον) είτε ΟΑΥ είτε ΟΚΥπΥ, καλά κάνουν να συνέλθουν αμέσως! Διότι θα μας βρίσκουν, πλέον, συνεχώς μπροστά τους!

Με τον ίδιο κρυστάλλινο τρόπο στέλνουμε και δεύτερο μήνυμα: Καμία στιγμή δεν ξεχάσαμε το ύπουλο σχέδιο κάποιων να αφεθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια να καταρρεύσουν! Θα τους πολεμούμε εσαεί!