Οι ολοένα και αυξανόµενες απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής έρχονται µε την πρόκληση της πρόσβασης σε εκπαίδευση και επιµόρφωση σε όσο το δυνατόν µεγαλύτερο αριθµό ατόµων. Πολλά άτοµα, µέχρι τώρα, λόγω γεωγραφικών, επαγγελµατικών, οικογενειακών ή άλλων περιορισµών, δεν είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διά ζώσης κάποιο πρόγραµµα. Είναι για αυτό το λόγο που το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήµιο Κύπρου δηµιούργησε τη Μονάδα Eξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης.
Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί πλέον µια σοβαρή εναλλακτική επιλογή για επαγγελµατίες ανά τον κόσµο οι οποίοι αναζητούν να ενισχύσουν τις προοπτικές ανέλιξής τους, ειδικά όταν δεν µπορούν να σπουδάσουν ακολουθώντας τον συµβατικό τρόπο µάθησης.  Οι νέες τεχνολογίες και εφαρµογές όπως οι ψηφιακές πλατφόρµες και οι διαδικτυακές εργαλειοθήκες δίνουν πλέον µια ολοκληρωµένη διάσταση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και επιτρέπουν στον επαγγελµατία να έχει τον έλεγχο της διαδικασίας µάθησής του κάνοντας αποδοτικότερη διαχείριση του χρόνου του. Ενδεικτικό είναι πως στις ΗΠΑ,  ένας στους τέσσερις φοιτητές λαµβάνει πλέον πλήρη ηλεκτρονική εκπαίδευση µε τις εγγραφές στα αντίστοιχα προγράµµατα να αυξάνονται µε ρυθµό άνω του 10% ετησίως.
Το ενδιαφέρον για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση αυξάνεται στον ευρωπαϊκό χώρο κάθε χρόνο επειδή η µεθοδολογία της αποτελεί εναλλακτική επιλογή για όλους όσοι επιθυµούν να συνδυάσουν τις σπουδές µε τις επαγγελµατικές και τις προσωπικές τους υποχρεώσεις, τονίζει η διευθύντρια της Μονάδας Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης δρ. Παρασκευή Χατζηπαναγιώτου. Αναφέρει, επίσης, πως η συγκεκριµένη µέθοδος παραµένει απλή και είναι απόλυτα προσαρµοσµένη στις ανάγκες του κάθε φοιτητή και επαγγελµατία.
«Φιλοδοξία µας είναι η δηµιουργία προγραµµάτων σπουδών, αντίστοιχων των όσων προσφέρονται µέσω συµβατικής διδασκαλίας από το Πανεπιστήµιό µας και παράλληλα προγραµµάτων επαγγελµατικής κατάρτισης και εξειδίκευσης του θεωρητικού υπόβαθρου, µε αυτοτελείς κύκλους µαθηµάτων», προσθέτει.
Η Μονάδα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστηµίου Κύπρου  προσφέρει πλήρως αναγνωρισµένα εξ αποστάσεως προγράµµατα σε πτυχιακό και µεταπτυχιακό επίπεδο σε ποικίλα επιστηµονικά πεδία. Το παιδαγωγικό µοντέλο είναι προσαρµοσµένο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και έχει ως βασικό στόχο τη διευκόλυνση και υποστήριξη του φοιτητή στην πορεία του προς τη µάθηση.
Η επιτυχία της Μονάδας βασίζεται στον άρτιο σχεδιασµό των δραστηριοτήτων µάθησης, στις οποίες αλληλοεπιδρούν τρία βασικά στοιχεία: η συνεργασία (µεταξύ φοιτητών και φοιτητών-διδασκόντων), η καθοδήγηση/ ο µεντορισµός των φοιτητών (από το ακαδηµαϊκό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστηµίου το οποίο είναι πλήρως καταρτισµένο στο µοντέλο ψηφιακής εκπαίδευσης) και τα µέσα µάθησης (περιβάλλον µάθησης, περιεχόµενα µαθηµάτων, εργαλεία µάθησης).
Μερικά από τα σηµαντικά πλεονεκτήµατα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι η αυτονοµία του φοιτητή, το γεγονός ότι µαθαίνει στον χώρο που εκείνος επιλέγει, στο ρυθµό µελέτης που εκείνος µπορεί να ανταποκριθεί µε βάση τις προσωπικές του ανάγκες, καθώς και η άµεση, online επίλυση αποριών ή διευκρινίσεων από τους καθηγητές του.
Αξιοσηµείωτο είναι πως η ενεργή αλληλεπίδραση µεταξύ φοιτητών και ακαδηµαϊκών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήµιο συµβάλλει και στο χαµηλό ποσοστό εγκατάλειψης σπουδών, κάτω από 5%, σε σχέση µε το περίπου 20% που καταγράφεται κατά µέσο όρο στα προγράµµατα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης παγκοσµίως.
Η δρ. Χατζηπαναγιώτου τονίζει πως µπαίνοντας στον έβδοµο χρόνο λειτουργίας της, η Μονάδα αναπτύσσεται µε ιδιαίτερα γοργούς ρυθµούς και πέρα από τους  Κύπριους φοιτητές απαριθµεί φοιτητές από πολλές χώρες του εξωτερικού όπως Ελλάδα, ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αγγλία, Γερµανία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Λουξεµβούργο, Ολλανδία, Δανία, Ελβετία, Ρωσία, Ουκρανία, Μάλτα, Σιγκαπούρη, Κορέα και Κίνα.
H προσφορά των εξ αποστάσεων προγραµµάτων εµπλουτίζεται και αναβαθµίζεται κάθε χρόνο δίνοντας στους αποφοίτους τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις γνώσεις τους και τις δεξιότητες σε τοµείς που θα τους δώσουν προβάδισµα στην αγορά εργασίας.
Η ποιοτική εκπαίδευση και η καινοτοµία υψηλής τεχνολογίας µε τις οποίες έχει ταυτιστεί το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήµιο Κύπρου προσφέρουν ένα συγκριτικό πλεονέκτηµα στους φοιτητές, παρέχοντάς τους τα κατάλληλα εφόδια για ενίσχυση της καριέρας τους.
 
Προγράμματα Σπουδών
 
Πτυχία
• Αγγλική Φιλολογία και Γλωσσολογία
• Βυζαντινή Μουσική – Ψαλτική Τέχνη
• Διοίκηση Επιχειρήσεων
• Ψυχολογία
• Marketing Communications and Social Media
 
Μεταπτυχιακά
• Αγγλική Φιλολογία και Γλωσσολογία
• Ασφάλεια Κυβερνοχώρου (Cybersecurity)
• Δημόσια Διοίκηση
• Δημόσια Υγεία
• Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ)
• Ελληνικές Σπουδές
• Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Συμβουλευτική
• Επιστήμες της Αγωγής
o Ειδική (Ενιαία) Εκπαίδευση
o Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία
o Πρώτη Αγωγή και Εκπαίδευση
o Τεχνολογίες Μάθησης και Επικοινωνίας
• Μουσική Παιδαγωγική
• Ποινικό Δίκαιο
• Συστήματα Πληροφορικής