ΠΟΛΛΕΣ φορές στο παρελθόν έχουμε αναφέρει πως το Γενικό Σχέδιο Υγείας για να πετύχει πρέπει να υπάρξει προσπάθεια από όλους τους συντελεστές. Το κράτος έχει δημιουργήσει μηχανισμούς υλοποίησης του σχεδίου και υποστήριξη αυτών των μηχανισμών για να είναι αποτελεσματικοί. Οι πολίτες από την πλευρά τους πρέπει να αντιμετωπίσουν το ΓεΣΥ ως ένα όχημα που έχει ως στόχο να αναβαθμίσει και ενισχύσει την παροχή υπηρεσιών στο πεδίο της υγείας. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να υπάρξει και ανοχή από μέρους των πολιτών ως προς την πορεία υλοποίησης καθώς πρόκειται για μια επαναστατική μεταρρύθμιση. Την ίδια ώρα, όμως, πρέπει να γίνεται χρήση των υπηρεσιών με φειδώ και μόνο όταν τούτο χρειάζεται.
 
ΜΕ βάση τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε χθες ο «Φ», οι αριθμοί που καταγράφονται καθημερινά και κυρίως η αύξηση στη χρήση των υπηρεσιών του Συστήματος κατά τον μήνα Σεπτέμβριο έχουν προκαλέσει ανησυχία στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.  Όπως λοιπόν προκύπτει από αυτή την ανάλυση, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του ΓεΣΥ, δηλαδή την 1η Ιουνίου 2019, μέχρι και τη 15η Οκτωβρίου 2019 καταχωρήθηκαν 1.097.852 επισκέψεις στους προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς, με τις 386.014 να πραγματοποιούνται τον μήνα Σεπτέμβριο. Ιδιαίτερα υψηλός χαρακτηρίζεται ο αριθμός των παραπεμπτικών για εργαστηριακές εξετάσεις (αναλύσεις) αφού μέχρι τις 15 Οκτωβρίου έφθασε τις 820.449 (252.705). Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει ότι η πλειονότητα των εγγεγραμμένων δικαιούχων του ΓεΣΥ (737.000) έχουν υποβληθεί τουλάχιστον μια φορά σε εργαστηριακές εξετάσεις (αναφέρεται, ωστόσο, ότι υπάρχουν χρόνιοι ασθενείς για τους οποίους οι αναλύσεις είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση της κατάστασής τους). 
 
ΠΑΡΑ το γεγονός ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας βρίσκεται εντός των οικονομικών υπολογισμών του, σπεύδει να αντιμετωπίσει τις διαφαινόμενες καταχρήσεις. Κι αυτό γιατί προφανώς εάν η τάση αυτή συνεχιστεί και ενδεχομένως αυξηθεί θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του ΓεΣΥ. Ενδεχομένως αυτοί οι αριθμοί που καταγράφονται και παρουσιάζονται να είναι αποτέλεσμα του «πρώτου ενθουσιασμού» από την εφαρμογή του Σχεδίου. Να είναι η πρώτη αντίδραση στο γεγονός ότι μέσα από τη δυνατότητα που παρέχεται από το ΓεΣΥ μπορούν οι πολίτες να κάνουν εξετάσεις, να επισκέπτονται γιατρούς, χωρίς να πληρώνουν όσα στο παρελθόν.
 
ΘΕΛΟΥΜΕ να πιστεύουμε πως αυτή η τάση είναι παροδική. Οι επισκέψεις θα πρέπει να γίνονται μόνο εάν υπάρχει ανάγκη. Όπως και οι εργαστηριακές επισκέψεις, που πρέπει να διενεργούνται μόνο όταν ιατρικώς κρίνεται αναγκαίο. 
 
ΤΑ πρώτα βήματα μιας μεγάλης μεταρρύθμισης, που ορθώς έχει χαρακτηριστεί ως επανάσταση, δείχνουν αποφασιστικότητα για την πλήρη εφαρμογή του. Σαφώς και υπάρχουν προβλήματα. Αναμενόμενα και μη. Έπρεπε να υπήρχε καλύτερη και πληρέστερη προετοιμασία πριν την εφαρμογή του Σχεδίου. Αλλά δεν μπορούμε πλέον να στεκόμαστε στο τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν ή και προκύπτουν. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρχει και συνεργασία των πολιτών. Και είναι σημαντικό σε αυτή την προσπάθεια οι πολίτες να αποφεύγουν να κάνουν υπερβολική χρήση των υπηρεσιών Υγείας. Αυτό θα βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία, κυρίως σε αυτή την πρώτη φάση εφαρμογής του.