Άντε με το καλό, να δούμε με κυπριακό διαβατήριο και τον Κιμ Γιονγκ Ουν της Βορείου Κορέας… Γιατί όχι και τον βασιλιά Μσουάτι Γ’ της Σουαζιλάνδης… Με τη φόρα που πήραμε μπορεί οποιονδήποτε να αναμένουμε… Τον Σαντάμ Χουσέιν και τον Καντάφι δεν το συζητώ. Αν ζούσαν ακόμη, θα ήμασταν ήδη συμπατριωτάκια. Όσο για τον Μπιν Λάντεν, μην στοιχηματίσετε ότι θα τον είχαμε κόψει. Με την φόρα που είχαν πάρει οι κυβερνώντες μετά το 2013 και την απεγνωσμένη προσπάθειά τους να σώσουν ότι σωζόταν από την καταστροφή την οποία επέφεραν στην οικονομία με το εγκληματικό κούρεμα καταθέσεων, δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι θα τον είχαν κόψει.
 
Το ρεζιλίκι με την υπόθεση του ξεπουλήματος διαβατηρίων είναι άνευ προηγουμένου και είναι και χωρίς τέλος όπως διαφαίνεται. Ακούς εκεί, δόθηκαν διαβατήρια σε μέλη της οικογένειας του πρωθυπουργού της Καμποτίας και σε άλλα μέλη της ελίτ της δικτατορίας της ίδιας χώρας. Πολιτογραφήθηκαν το 2016, όπως αποκάλυψε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και φυσικά, επιβεβαιώθηκε σιωπηλώς από την Κυβέρνησή μας. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ανάμεσα σε αυτούς που απέκτησαν ή κατέθεσαν αίτηση για διαβατήριο είναι η αδελφότεκνη του πρωθυπουργού και ο σύζυγός της, ο οποίος είναι και αρχηγός της αστυνομίας της χώρας του, ισχυροί οικονομικοί παράγοντες, οι οποίοι είναι και οικογενειακοί φίλοι του πρωθυπουργού, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών της Καμποτίας.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο περιβόητος αυτός αρχηγός της αστυνομίας της Καμποτίας, είχε χαρακτηριστεί από τη διεθνή οργάνωση Human Rights Watch, ως ένας από τους 12 στρατηγούς που αποτελούν «τη σπονδυλική στήλη ενός καταχρηστικού και αυταρχικού πολιτικού καθεστώτος». Η ΕΕ, μάλιστα, απειλούσε αυτό το καθεστώς με επιβολή κυρώσεων. Ψιλά γράμματα, όμως, για τους δικούς μας. Το μόνο που είχε σημασία ήταν τα εκατομμύρια που εισέπρατταν από όλους αυτούς τους τυχάρπαστους οι οποίοι ονειρεύονταν ελεύθερη πρόσβαση στην Ευρώπη.
 
Άκρως σημαντικό το γεγονός, το οποίο επισημαίνει το Reuters, ότι ζητήθηκε η τοποθέτηση της Κυβέρνησης πριν το δημοσίευμα, αλλά δεν απάντησε. Η σιωπή της ενοχής; Η απατηλή αντίληψη πως σιωπώντας αποφεύγει ή μειώνει την ευθύνη της; Όποιος και αν ήταν ο λόγος, οι κυβερνώντες οφείλουν να αντιληφθούν κάποια στιγμή ότι δεν διαχειρίζονται προσωπική τους επιχείρηση. Το κράτος ανήκει στους πολίτες. Και η κάθε διαχείρισή τους στην οποιαδήποτε υπόθεση αφορά τους πολίτες. Είναι υπόλογοι σε αυτούς. Και όταν ρεζιλεύονται διεθνώς με τέτοιες φαιδρότητες, είναι όλους μας και όλη την Κύπρο που ρεζιλεύουν.
 
Ανέμενα χθες να άκουγα μια ηχηρή απάντηση. Μια διάψευση. Μια αντίδραση η οποία να υπερασπίζεται το κύρος της πατρίδας μας. Φευ. Βγήκε πρώτα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τα μάσησε. Και πρόταξε τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί ώστε να διασφαλίζεται η αποφυγή κατάχρησης στην παραχώρηση των διαβατηρίων. Στο ίδιο μήκος κύματος και η μακροσκελής ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών. Αραδιάζει ένα σωρό διαδικασίες οι οποίες ακολουθούνται στην εξέταση κάθε αίτησης. Και καταλήγει με την ευτελή υποσημείωση: «Πολιτική της Κυβέρνησης είναι να μην σχολιάζει δημοσίως μεμονωμένες περιπτώσεις».
 
Έτσι νομίζουν ότι καθάρισαν. Σοβαρομιλάτε; Παίρνετε αποφάσεις που ρεζιλεύουν διεθνώς την Κύπρο και μετά πετάτε μιαν ανοησία ότι δεν σχολιάζετε μεμονωμένες περιπτώσεις και τελειώσατε; Μα αυτές οι μεμονωμένες περιπτώσεις είναι που μας ρεζιλεύουν. Έχετε υποχρέωση να δώσετε όλα τα στοιχεία για αυτές τις μεμονωμένες περιπτώσεις. Αυτά τα μεμονωμένα, πλην όμως, ασήκωτα ρεζιλίκια.
 
Έχετε υποχρέωση να δώσετε όλα ανεξαιρέτως τα στοιχεία για κάθε τέτοιο ρεζιλίκι. Όχι μόνο όσον αφορά τα άτομα τα οποία έχουν εξασφαλίσει κυπριακό διαβατήριο και μας εκθέτουν. Αλλά και όλα τα συναφή. Όπως για παράδειγμα, ποια δικηγορικά γραφεία ή ποιοι μεσίτες εμπλέκονται σε κάθε ένα από αυτά τα ρεζιλίκια. Ποιοι έλεγξαν, αν έλεγξαν, τις αιτήσεις του κάθε Καμποτιανού ή Κινέζου ή Ρώσου ή Σουαζιλανδού. Στη βάση ποιων κριτηρίων εγκρίθηκαν. Ποιος έβαλε την υπογραφή του στην έγκριση τέτοιων αιτήσεων. Με δυο λόγια, ποιοι ενέχονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε κάθε τέτοιο ρεζιλίκι.
 
Και επειδή έχετε αποκτήσει δοκτοράτο στον εμπαιγμό της κοινής γνώμης με τοποθετήσεις άσχετες με τα θέματα για τα οποία βρίσκεστε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε για να μην θεωρείτε ότι σας πιστεύουμε δηλαδή. Αν σήμερα, υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητος, έχετε υποχρεωθεί να λάβετε μέτρα για να χαλιναγωγήσετε αυτό το ασύδοτο παζάρι των διαβατηρίων μας, ουδόλως σας αθωώνει από το όποιο έγκλημα έχτε ήδη διαπράξει. Ουδόλως, αποτελεί συγχωροχάρτι για την ασύδοτη πολιτογράφηση ατόμων που μας εκθέτουν. Ατόμων που καταδυναστεύουν τους λαούς στις χώρες τους. Ατόμων που βρίσκονται στη μαύρη λίστα της ΕΕ, την οποία, όποτε σας συμφέρει, ξέρετε να επικαλείστε.
Ντροπή σας επειδή μας ντροπιάσατε!