Θέλει να τρέξει τη διαδικασία υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού έργου της η Κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να το παίρνει προσωπικά πάνω του. Οι χωριστές συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι πλέον καθημερινές, δείχνοντας ότι η Κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Για να γίνει κατορθωτό αυτό, θα πρέπει τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που θα προωθηθούν ενώπιον της Ολομέλειας να τύχουν της πλειοψηφικής στήριξης των κομμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρωτοβουλία του Προέδρου που εγκαινίασε αυτή την εβδομάδα με τετ-α-τετ με κομματικούς αρχηγούς, επιδιώκοντας την απαιτούμενη συναίνεση.

Το καυτό κεφάλαιο της μεταρρύθμισης σε καίριους τομείς του δημόσιου βίου αναμένεται ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις από επηρεαζόμενες κοινωνικές ομάδες. Την ίδια ώρα, όμως, αναγνωρίζεται η ανάγκη εκσυγχρονισμού του κράτους, ως εκ τούτου, η όλη προσπάθεια απαιτεί συλλογική προσπάθεια και συνεργασία μεταξύ πολιτικών δυνάμεων για τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. 

Στον λόφο του Προεδρικό ανέβηκε χθες ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, οποίος αναγνώρισε και στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ότι αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις που συζητούνται είναι επείγουσας φύσης, και θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό. Επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει επικέντρωση στα θέματα της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, έτσι ώστε να μπορέσει να αυξηθεί η παραγωγικότητά της προς όφελος και της οικονομίας και των πολιτών.

Επικέντρωση, είπε, θα πρέπει να υπάρξει και στα θέματα της δικαστικής εξουσίας, και στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για συνταγματική τροποποίηση, ώστε να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των θητειών των Προέδρων της Δημοκρατίας. Για το τελευταίο μάλιστα, το οποίο αφορά στον περιορισμό των θητειών του Προέδρου σε δύο, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι ο Πρόεδρος του ανέφερε πως θα πρέπει να επισπευσθεί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σιζόπουλος: Επείγουσας φύσης οι μεταρρυθμίσεις που συζητούνται

Το συγκεκριμένο ζήτημα, δηλαδή του περιορισμού των θητειών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το έθεσε και στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο τη Δευτέρα, κάτι που δείχνει ότι είναι μία τομή την οποία θέλει να επικυρώσει άμεσα. 
Το θέμα της τροποποίησης του Συντάγματος για τον περιορισμό των προεδρικών θητειών θα συζητηθεί τέλος Νοεμβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του χθες ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Γιώργος Γεωργίου. Όλα δείχνουν πως η προσοχή επικεντρώνεται στις προεδρικές θητείες, καθώς οι θητείες στη Βουλή φαίνεται να σκοντάφτουν σε αντιδράσεις κομμάτων.

Η αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου υπέδειξε ότι αναφορικά με την πρόταση για περιορισμό των θητειών του Προέδρου της Δημοκρατίας σε δύο και των θητειών των βουλευτών σε τρεις, το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί πως τα δύο θέματα πρέπει να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν χωριστά. Κάτι το οποίο είχε σημειώσει και ο Νικόλας Παπαδόπουλος στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σημείωσε ότι το θέμα των βουλευτικών θητειών είναι κάτι που αφορά τη Βουλή και όχι τον ίδιο και την Κυβέρνηση. 

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε πως από την πλευρά του έγινε μια ανασκόπηση για τα ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή του ΓεΣΥ και αναφορά στην ανάγκη να γίνουν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες να βελτιώσουν το σύστημα προς όφελος των ασθενών και κυρίως να ενισχύσουν όσο το δυνατόν τη συμβολή του δημόσιου τομέα «που είναι αποφασιστικής σημασίας για την παραπέρα πορεία του σχεδίου υγείας ώστε να τον προστατεύσουμε από τα τεράστια προβλήματα που άρχισε ήδη να παρουσιάζει».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Mεταρρυθμιστικά νομοσχέδια στην ατζέντα συνάντησης ΠτΔ- Νικόλα

Ερωτηθείς για τη στάση της ΕΔΕΚ σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι τόνισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως ανεξάρτητα του ότι η ΕΔΕΚ βρίσκεται στην αντιπολίτευση «τα ζητήματα αυτά δεν πρέπει να τα βλέπουμε ισοπεδωτικά, αλλά η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να έχει έναν εποικοδομητικό ρόλο όσον αφορά αυτές τις μεταρρυθμίσεις, γιατί ανεξάρτητα με το ποια κυβέρνηση ενδεχομένως θα πιστωθεί αυτές τις μεταρρυθμίσεις, η ουσία είναι πώς εξυπηρετείται ο πολίτης από αυτές τις μεταρρυθμίσεις, πώς ισχυροποιείται η κρατική μας υπόσταση και πώς κυρίως συμβάλλουμε στη σταθεροποίηση μιας σωστής οικονομικής ανάπτυξης την οποία στο τέλος και οι πολίτες απολαμβάνουν».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ακόμα ότι ως πρόεδρος της  κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας έθεσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη κάποιες απόψεις που αφορούν στα ζητήματα της Άμυνας, την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων και του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς, καθώς επίσης και ζητήματα που έχουν σχέση με την πάταξη της φυγοστρατίας.