Κυπριακό άρωμα έχει η αποχώρηση από τη θέση του προέδρου στην εταιρεία πετρελαίου Seadrill του νορβηγικής καταγωγής John Fredriksen.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, ο 75χρονος δισεκατομμυριούχος και κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου John Fredriksen παραιτήθηκε από τη θέση του και θα αναλάβει ο Glen Ole Roedland, ο οποίος έχει εργαστεί σε βιομηχανίες ναυτιλίας, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Seadrill είναι εγγεγραμμένη στο Όσλο και τη Νέα Υόρκη και βγήκε από την χρεοκοπία τον Ιούλιο του 2018, με την ρευστοποίηση ομολόγων χωρίς εξασφαλίσεις για την αποπληρωμή δανείων ύψους 5.7 δις δολαρίων.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Seadrill ωστόσο έχει κυπριακό ενδιαφέρον. Πρόκειται για την Hemen Holding Ltd η οποία ανήκει στον John Fredriksen και είναι εγγεγραμένη στην Κύπρο. Η εταιρεία διαθέτει το 30.2% της Seadrill.

Επίσης, ο Fredriksen απέκτησε κυπριακό διαβατήριο το 2006 και έχει ακίνητα σε Λονδίνο, Όσλο, Κύπρο και Ισπανία. Σύμφωνα με το Forbes η περιουσία του υπολογίζεται στα 10.8 δις δολάρια (Μάρτιος 2019).

Τα κέρδη της Seadrill παραμένουν οριακά ενώ από τα 55 γεωτρύπανα που διαθέτει, τα 22 ήταν ανενεργά το τρίτο τρίμηνο του 2019. Η εταιρεία αναφέρει πως έχουν υπάρξει σημάδια βελτίωσης στην αγορά, κυρίως σε Αφρική και Βραζιλία. Η οικονομική έκθεση της εταιρείας κατέγραψε έσοδα πριν τους φόρους ύψους 85 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο. Η ζημιά της εταιρείας έχει διπλασιαστεί στα 522 εκατ. δολάρια κατά το τρίτο τρίμηνο από τα 245 εκατ. δολάρια την αντίστοιχη περίοδο.

Ο Fredriksen τονίζει σε δηλώσεις ότι παρά την αποχώρηση του θα συνεχίσει να στηρίζει την Seadrill.