Θα το αποκαλύψω και ας αυτοπυρπολυθεί η Ελένη Θεοχάρους στην Πλατεία Ομονοίας. Ο Πούτιν, λοιπόν, τραβά τα (εναπομείναντα) μαλλιά του για το γεγονός ότι δεν σκέφτηκε αυτό που σκέφτηκε και ο αντιπρόεδρος της ΔΗΠΑ, δηλαδή τον «μηχανισμό επίλυσης διαφορών» μεταξύ των κομμάτων των συνιστωσών και των άλλων πατριωτικών δυνάμεων που συναποτελούν την ομάδα στήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη, παρ’ όλον ότι μοιάζει περισσότερο με ρωσική σαλάτα. Διότι, από ότι εκμυστηρεύθηκε σε στενό του σύμβουλο, αν συνελάμβανε την ιδέα του «μηχανισμού επίλυσης διαφορών» ίσως δεν οδηγούμαστε στον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Και, όπως επίσης πληροφορείται η στήλη, ο Πούτιν παρακολούθησε μέσω της πρεσβείας της Ρωσίας στη Λευκωσία (το βαν για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν διαθέσιμο) τις εμπνευσμένες, εύστοχες, νουνεχείς, ευφάνταστες, πρωτοποριακές (ας μην το παραχέζουμε) αναφορές, δηλώσεις και διαπιστώσεις των δύο κορυφαίων στελεχών της ΔΗΠΑ (περί μηχανισμού επίλυσης διαφορών), η οποία (ΔΗΠΑ), ου περί χρημάτων ή έστω καρεκλών τον αγώναν ποιεί, αλλά περί αρετής την οποίαν ακουστά έχει. 

Ο Πούτιν άκουσε μετ’ εκπλήξεως τον αντιπρόεδρο της ΔΗΠΑ να δηλώνει ότι  μεταξύ των δώδεκα φυλών του Ισραήλ (ή έστω μεταξύ των υποστηριχτών του Ν. Χριστοδουλίδη) «θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός επίλυσης διαφορών», για να επαληθευτεί η ρήση, «όσοι δεν σκέπτονται συσκέπτονται».  

Η έκπληξη του Πούτιν κορυφώθηκε όταν άκουσε την πολιτική ιδιοφυία που ακούει στο όνομα Αλέκος Τρυφωνίδης να εξηγεί τηλεοπτικώς, ότι «θα υπάρχει ένα συμβούλιο, αν θέλετε ένα σώμα με τους πολιτικούς αρχηγούς που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση το οποίο θα συνέρχεται και θα συζητά αν υπάρχουν διαφορές και η θέση του κ. Χριστοδουλίδη είναι αυτή που μας έχει μεταφέρει μέσω των εγγράφων, ότι εκεί που είναι  το δίκαιο, κατά τη γνώμη του, θα τάσσεται». 

Βεβαίως, ακολούθησε άλλη δήλωση σε μια προσπάθεια να συμμαζευτούν τα ασυμμάζευτα και σε αυτήν αναφερόταν, πως «ο  εκάστοτε Πρόεδρος είναι φυσιολογικό να διαβουλεύεται και να συζητά τόσο με κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνησή του, όσο και με κόμματα που είναι στην αντιπολίτευση τα διάφορα θέματα που απασχολούν τον τόπο. Αυτή ήταν η πρακτική όλων των Προέδρων μέχρι σήμερα». Καλά, ακόμη και εδώ θα αντιγράφει του προηγούμενους; 

«Με τις σκέψεις αυτές, με τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη υπάρχει συναντίληψη και ετοιμότητα για στενή συνεργασία και ευρύτερη διαβούλευση, με στόχο την προώθηση πολιτικών υπέρ του λαού και του τόπου», όπως μας ενημέρωνε ανακοίνωση της ΔΗΠΑ η οποία, όπως και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, φέρνουν το νέο στα πολιτικά πράγματα του τόπου. 

Εντάξει, αστεία κάνουμε. Αυτά συμβαίνουν σε κάθε ομάδα ανθρώπων, κομμάτων οργανισμών, κυνηγών, μαγισσών και άλλων με κοινούς στόχους όπως είναι η ευγενής άμιλλα διαμοιρασμού των λαφύρων της εξουσίας. 

Προσωπική μου άποψη και πάντα με διάθεση να βοηθήσω, είναι ότι το συνδικάτο θα πρέπει να συνέλθει (όπως και αυτοί που το αποτελούν) το συντομότερο δυνατόν με τη συμμετοχή μελών από όλες τις φαμίλιες ώστε να αποτραπούν ενδεχόμενα αιματοχυσίας. Και ας αναλάβει η κάθε μία έναν τομέα και οι υπόλοιπες οικογένειες να μην αναμειγνύονται, ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά η μέλλουσα κυβέρνηση, όπως λέμε η μέλλουσα σύζυγος. Σε άλλη εκπομπή  ο κ. Τρυφωνίδης δήλωσε:  «Μα δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός. Ήταν εν τη ρύμη του λόγου ενός συναδέλφου».  

Κι εμείς καλώς σας ήβραμεν.  

ΒΑΣ ΒΑΣ 

 

 

 

 

Ο Θεός που σας έσμιξε

Ήτανε στραβό το κλήμα, το ‘φαγε κι ο γάιδαρος. Ο λόγος για την αναφορά του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος, δήθεν αστεϊζόμενος,  έβαλε τρικλοποδιά στον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος τόσον καιρό δεν του είπε «μαύρα είναι τα μάτια σου». Μα είναι δυνατόν τη στιγμή που υποστηριχτές του ΑΚΕΛ και του λαϊκού κινήματος ψηφίζουν με το στανιό τον Μαυρογιάννη  να διαβεβαιώνει, όχι τα ΕΔΟΝόπουλα αλλά τους συνδέσμους αγωνιστών  ότι το Μέλαθρο Αγωνιστών της ΕΟΚΑ θα τύχει στήριξης και από τον επόμενο Πρόεδρο. Και αυτό, όχι από εκτίμηση ή αναγνώριση του έργου που επιτελείται αλλά επειδή «ανεξάρτητα του ποιος θα είναι ο Πρόεδρος, δεδομένου ότι όπως διαφαίνεται θα είναι ένας εκ των τριών συνεργατών μου, θα έχω την επιρροή έτσι ώστε αυτή η αγάπη να μεταλαμπαδευτεί και να συνεχίσει κατά τον ίδιο τρόπο η κρατική συμπαράσταση». Έβγαλε εξανθήματα ο Στέφανος Στεφάνου. Δεν φτάνει που οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται, δεν αρκεί που η Ομόνοια δεν σταυρώνει νίκη και παράλληλα ο Μαυρογιάννης φαίνεται πως αποκλείεται χωρίς καν να φτάσει στην παράταση, έχουμε και τον Πρόεδρο να κάνει αστεϊσμούς. Και μην τον ρωτήσεις, «Πρόεδρε τι πίνεις και σε μας δεν δίνεις»;  Βεβαίως προκλήθηκαν αντιδράσεις οι οποίες υποχρέωσαν τον Πρόεδρο να πει «έφυεν μου». Μα τι ήταν και σου έφυγε Πρόεδρε; Μα θέλεις να με κολάσεις; Βεβαίως ισχυρίστηκε πως η αναφορά του δεν ήταν παρά ένας αστεϊσμός με βάση τα όσα γράφονται και λέγονται για τους τρεις υποψήφιους. Ανάθεμαν τζιαι που χρωστεί τζιαι πόσιει να πιερώσει. 

Εν πάση περιπτώσει, καλά είναι όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί και να μην ψάχνουμε αφορμές για να επιτεθούμε στους αντιπάλους μας οι οποίοι (όχι) εν τη ρύμη του λόγου παπαγαλίζουν τους λόγους και τις εξαγγελίες άλλων ή προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, δεν απέχουν καν δέκα έτη φωτός μεταξύ τους. Και προσωπικά ουδέν μεμπτόν βλέπω στη δημιουργία μηχανισμού επίλυσης διαφορών. Μήπως και οι αντίπαλοι του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου δεν χρησιμοποίησαν κάποιας μορφής μηχανισμό επίλυσης διαφορών κατόπιν εορτής ή έστω κατόπιν παγκοσμίου πολέμου; Δεν βλέπω τίποτα κακό αν σε μια ομάδα η οποία δημιουργήθηκε από ένα κράμα  ετερόκλητων ιδεολογιών, λειτουργήσει μηχανισμός επίλυσης διαφορών. Θα μου πεις «με τόσες διαφορές και με κοινή συνιστώσα την καρέκλα (όχι τον Καρεκλά) ίσως θα έπρεπε να λειτουργήσει «μηχανισμός σύγκλισης» παρά μηχανισμός επίλυσης, αλλά ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Ούτε και θεωρώ πως το κάνουν όλοι για την καρέκλα. Βεβαίως προσωπικά, σχεδόν δέκα χρόνια διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, δεν θυμάμαι να είχαν κάτι κοινό όσοι θέλουν να συγκυβερνήσουν τα επόμενα χρόνια αλλά αν το πείραμα πετύχει ίσως δημιουργηθεί η πρώτη δυναστεία. 

Θα κολλήσουμε λοιπόν σε κάτι που ελέχθη εν τη ρύμη του λόγου; Και υπενθυμίζω τι είπε ο  Άγιος Ιωάννης Ο Χρυσόστομος: «Ουκ οίδα υπό της ρύμης του λόγου εις ταύτα εξενεχθέντες». Μεθερμηνευόμενο, «δεν γνωρίζω πως πάλι καταλήξαμε σε αυτά τα σημεία, από την πορεία το λόγου μας.  

Ο Θεός που σας έσμιξε. 

ΒΑΣ ΒΑΣ