«Η Τουρκία πρέπει να περιοριστεί εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της παρανόμου οντότητας και συνεπώς δεν έχει λόγο να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Η «παράνομη οντότητα» δεν ανήκει στην ΚΔ, έχει ΑΟΖ, ενώ η ΚΔ έχει τη δική της, αυτήν που αντιστοιχεί στις ελεύθερες –επί του παρόντος– περιοχές. 
Αυτά δηλώνει ο ΠτΔ ενώπιον του λαού, τρεις εβδομάδες προ των εκλογών, ασχέτως εάν λίγα 24ωρα μετά προσπάθησε να τα μαζέψει λέγοντας ότι πρόκειται για εσκεμμένη διαστρέβλωση των δηλώσεών του.
Τι χρείαν έχομεν μαρτύρων λοιπόν; Ο ίδιος ομολογεί. Ο ίδιος παραδέχεται ότι συμφώνησε σε μια ελεεινής μορφής επικίνδυνη διχοτόμηση που, αν επανεκλεγεί, θα την ανακοινώσει. Και με κεκτημένη ταχύτητα, λόγω του ασίγαστου πόθου του να διαμελίσει την Κύπρο, εκχωρεί στις κατοχικές αρχές, τμήμα της ΑΟΖ της ΚΔ, το τμήμα που αντιστοιχεί στην ΑΟΖ των κατεχομένων, ζητώντας ως αντάλλαγμα να πάψει η Τουρκία να έχει απαιτήσεις στην ΑΟΖ των ελευθέρων περιοχών. 
Το «παράνομο καθεστώς των Τ/κ» δεν είναι πρόβλημα, θα το νομιμοποιήσει με την υπογραφή του ευθύς ως εκλεγεί. Επιπλέον ομολογεί ότι η Τουρκία θα επιλεγεί για να προστατεύει τα δικαιώματα των Τ/κ σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη και νόμιμη πια οντότητα.
Η κυπριακή ΑΟΖ είναι μία και αδιαίρετη, όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν τεμαχίζεται και δεν ανήκει ούτε στον Αναστασιάδη, ούτε στον Κασουλίδη, ούτε στον Αβέρωφ. Οι ίδιοι έχουν αντίθετη άποψη, νομίζουν ότι οι θάλασσες και τα χώματά μας τους ανήκουν, γι’ αυτό τα εκχωρούν στην Άγκυρα κατά το δοκούν, εκχωρώντας της και το δικαίωμα υπεράσπισης και εκμετάλλευσης της πατρίδας μας. Με την άφρονα δήλωσή του, ο ΠτΔ επιβεβαίωσε ότι στο Κραν Μοντάνα συνεχίστηκε το θέατρο του αντιστασιακού Αναστασιάδη που «δεν δέχθηκε τάχα την παραμονή στρατού και τη διατήρηση επεμβατικών δικαιωμάτων», ενώ χθες ο Αβέρωφ, παίζοντας τον ρόλο κομπάρσου, ξεκαθάρισε ότι είναι και αυτό προβλεπόμενο στην συμφωνία: Δεν μας ενοχλεί η παραμονή των τουρκικών ορδών στα κατεχόμενα. Ο ΥΠΕΞ, από την άλλη, δήλωσε ότι δέχεται να μοιράζεται το νησί μας με τους Τουρκοκύπριους. Μα δεν του ανήκει η Κύπρος για να τη μοιράζεται. Η πατρίδα μας ανήκει σε όλους μας, εξ αδιαιρέτου. Συνεπώς δεν μπορεί να χαρίζει την Κύπρο στους «συμπατριώτες του, Τουρκοκύπριους». Μόνο την προσωπική του περιουσία μπορεί να μοιράζεται με όποιον θέλει. Δεν μας ρώτησε και δεν έχει καμιά εξουσιοδότηση από κανένα να μοιραστεί το νησί μας με τους Τουρκοκύπριους.
Οι Τουρκοκύπριοι έχουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών στην Κύπρο. Έχουν όλα τα δικαιώματα σε όση γη τους ανήκει. Αρκεί να είναι καλοί Κύπριοι πολίτες και να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Αλλά δεν έχουν κανένα υπερ-δικαίωμα να μοιράζονται την κυριαρχία, εδάφη του νησιού μας που δεν τους ανήκουν, τον αέρα, τις θάλασσες και τον πλούτο του, παρά μόνο όσα δικαιούται και ο κάθε Ελληνοκύπριος ατομικά. Δεν δικαιούνται να έχουν κανένα υπερ-προνόμιο, γιατί κανείς δεν έχει πολιτικά υπερ-προνόμια σε κανένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος.
Η ύπαρξη κατοχής δεν σημαίνει ότι η Τουρκία μπορεί να δρα ανενόχλητη στην ΑΟΖ των κατεχομένων και στο βόρειο τμήμα του νησιού. Η Τουρκία δεν έχει δικαιώματα ούτε στην κατεχόμενη ΑΟΖ ούτε στην ελεύθερη. Αλλά και ουδείς έχει το δικαίωμα, συμπεριλαμβανομένων των Αναστασιάδη, Αβέρωφ και Κασουλίδη, να εκχωρούν υπερπρονόμια στους Τουρκοκύπριους. Και έχουν βαρύτατη ευθύνη για όσα παρέδωσαν στην Τουρκία, με το πέρας των συνομιλιών του Κραν Μοντάνα. Αυτά που παρέδωσαν είναι πια «κεκτημένο» για την Τουρκία, μόνο που είναι ασύμβατα με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, το οποίο υποχρεούνται να σέβονται και να τηρούν. 
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί ολόκληρη στην ΕΕ και η ΑΟΖ της καθορίζεται επακριβώς στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας που είναι τμήμα του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Ο Αναστασιάδης όφειλε να προχωρήσει σε άμεση καταγγελία της νέας τουρκικής παρανομίας στην ΕΕ και να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων. Δεν πρόκειται να το πράξει διότι δεν προβλέπεται στο σενάριο. 
Εμείς δεν πιστεύουμε πια ότι οι κυβερνώντες παραμένουν αδρανείς για να μη χαλάσουν το καλό κλίμα των συνομιλιών. Είναι εντεταλμένοι να εκτελέσουν το σχέδιο «επίλυσης του Κυπριακού» με την παράδοση της Κύπρου στην Τουρκία. Αυτό προβλέπει το σενάριο. Έχουν δεσμευτεί να επιβάλουν σε πρώτη φάση τη διχοτόμηση. Το ομολογούν ασύστολα. 
Αν συνεχίσουν να κυβερνούν, θα είναι ζήτημα μηνών η καταστροφή.