Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη Εκτίμηση Αποθεμάτων από την Venus Minerals, το κοίτασμα διαθέτει κατά 240% περισσότερες ποσότητες μετάλλων, συγκριτικά με τα ιστορικά δεδομένα των αναλύσεων.

Περίπου τρεις φορές περισσότερα σε σχέση με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς εκτιμά πως είναι τα αποθέματα της Κοκκινόγιας η Venus Minerals, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη αποτίμηση του κοιτάσματος.

Συγκεκριμένα, η αναθεωρημένη Εκτίμηση Αποθεμάτων που ανακοίνωσε πρόσφατα η Εταιρεία, φανερώνει πως τα αποθέματα του κοιτάσματος είναι κατά 240% περισσότερα σε σύγκριση με τα γνωστά ιστορικά στοιχεία των αναλύσεων της περιοχής. Παράλληλα, συγκεκριμένες ζώνες του αποθέματος έχουν πλέον αναβαθμιστεί από τερμακτές (inferred) σε ενδεικτικές (indicated), βάσει του διεθνούς κώδικα αναφοράς JORC.

Συγκεκριμένα, μεταλλοφορία χρυσού εμφανίζεται σε αρκετές ζώνες του κοιτάσματος, μαζί με ψευδάργυρο και άργυρο. Το πρόσφατο γεωτρητικό πρόγραμμα της Εταιρείας επιβεβαίωσε την ύπαρξη 12,3 εκατομμυρίων τόνων μεταλλεύματος. Η περιεκτικότητα του χαλκού στο απόθεμα κυμαίνεται από 0,31% μέχρι 2,25%, ενώ η αντίστοιχη περιεκτικότητα σε χρυσό κυμαίνεται από 0,27 μέχρι 0,57 γραμμάρια ανά τόνο. Αξίζει να σημειωθεί ακόμη, ότι η Εταιρεία εντόπισε, εκτός από τρείς νέες ζώνες με χαλκό και χρυσό, ένα νέο ερευνητικό στόχο συγκέντρωσης χρυσού, με πιθανό μεταλλοφόρο απόθεμα της τάξης των 3-4 εκατομμυρίων τόνων, με μέση περιεκτικότητα χρυσού 0,3-0,4 γραμμάρια ανά τόνο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να παράγει επιπλέον 30,000-70,000 ουγκιές του πολύτιμου μετάλλου.

Σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Venus Minerals, κ. Peter van der Borgh ανέφερε: «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Η αναθεωρημένη Εκτίμηση Αποθεμάτων ενισχύει τις προσδοκίες μας για το κοίτασμα καθώς και τις προοπτικές της μελλοντικής έρευνας και των γεωτρήσεων. Η αρχική μας πρόβλεψη για ύπαρξη σημαντικής ποσότητας χρυσού, μαζί με χαλκό και ψευδάργυρο, στο απόθεμα της Κοκκινόγιας, έχει επιβεβαιωθεί. Είμαστε βέβαιοι ότι η βιώσιμη εκμετάλλευση του προηγουμένως αναξιοποίητου ορυκτού πλούτου της Κύπρου μπορεί να φέρει πολλαπλά οφέλη στην εγχώρια οικονομία. Γι’ αυτό και προσβλέπουμε στη συνέχιση του διαλόγου με τις τοπικές κοινότητες, με στόχο την καθιέρωση μιας στενής, αμοιβαία επωφελούς, συνεργασίας.»

Σημειώνεται ότι η Venus Minerals σχεδιάζει τη διενέργεια περαιτέρω γεωτρήσεων στην ανατολική πλευρά του κοιτάσματος Κοκκινόγιας, στο πλαίσιο της επόμενης φάσης του έργου.

Η Venus Minerals είναι εταιρεία μεταλλευτικής έρευνας και εξόρυξης που δραστηριοποιείται στην Κύπρο για περισσότερα από 15 χρόνια και επικεντρώνεται κυρίως στον εντοπισμό και την αξιοποίηση αποθεμάτων χαλκού και χρυσού. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει σήμερα ένα ευρύ φάσμα έργων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η Εταιρεία χρησιμοποιεί προηγμένες μεθόδους έρευνας, εξόρυξης και επεξεργασίας, ειδικά σχεδιασμένες ώστε να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και να μεγιστοποιούν την αποτελεσματικότητα.