To Top
13:54 Παρασκευή
22 Μαρτίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Η θεομηνία της γραφειοκρατίας
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" Η θεομηνία της γραφειοκρατίας
  14 Μαρτίου 2019, 10:43 πμ  
Βρισκόμαστε στο έτος 2019 και σε λίγα χρόνια θα διαπραγματευόμαστε την αγορά οικοπέδου στη σελήνη ή στον Άρη. Η τεχνολογία έγινε τρόπος ζωής στη σημερινή κοινωνία από τα νηπιαγωγεία μέχρι και τη ΝAΣΑ.

Στη δική μας χώρα, ακόμα μιλούμε για γραφειοκρατία και πράσινα άλογα. Ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι η ζημιά που καταγράφεται στον ιδιωτικό τομέα λόγω της γραφειοκρατίας είναι της τάξεως των τριακόσιων με πεντακοσίων εκατομμυρίων, τον χρόνο.

Εδώ και έξι χρόνια κατά τα λεγόμενα δεν έγινε καμιά πρόοδος. Δηλαδή, τα τελευταία έξι χρόνια η ζημιά που υπέστη ο ιδιωτικός τομέας ανέρχεται στο ποσό των δυόμισι δισεκατομμυρίων. Είναι απλά μαθηματικά. Και τι έγινε αν ζήμιωσε δισεκατομμύρια ευρώ.

Και τι έγινε αν η γραφειοκρατία διώχνει επενδυτές. Και τι έγινε αν η γραφειοκρατία αναγκάζει τον ιδιωτικό τομέα να τραβά τα μαλλιά του και όσοι δεν έχουν μαλλιά να τραβούν τις πέτσες τους.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι να το ακούεις αυτό από τα χείλη των βουλευτών όλων των κομμάτων μικρών και μεγάλων.

Μα φίλοι βουλευτές, ποιοι κυβερνούν αυτό τον τόπο; Δεν είναι τα κόμματα, άλλοτε  συνασπιζόμενα και άλλοτε μη. Μπορείτε να μου πείτε από ποιους περιμένετε να γίνουν καινοτομίες και βελτιώσεις;

Από ποιους περιμένετε ν’ αφαιρέσουν τα καρκινώματα; Από τον ιδιωτικό τομέα; Αφού τον ιδιωτικό τομέα τον έχετε για να πληρώνει τα σπασμένα. Αφού τον ιδιωτικό τομέα τον έχετε, όταν με λάθη σας και παραλείψεις σας, βρεθεί η οικονομία στον αναπνευστήρα, να έλθει ο ιδιωτικός τομέας για να δώσει οξυγόνο.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Υπενθυμίζω το χρηματιστήριο, το κούρεμα, τον Συνεργατισμό, τους δημόσιους υπαλλήλους, τις τράπεζες και τώρα μας θυμίζουν το κόστος της γραφειοκρατίας.

Αυτοί που ασκούν πολιτική είναι οι πολιτικοί μας. Η επιτροπή ελέγχου της Βουλής συνεδριάζει, παρατηρεί και κρίνει, όπως και η επιτροπή οικονομικών και οι άλλες επιτροπές.

Αυτοί που μας κυβερνούν είναι τα κόμματα, αυτοί που νομοθετούν είναι τα κόμματα, αυτοί που μπορούν να κόψουν και να ράψουν είναι οι πολιτικοί με την πολιτική τους.

Αυτό που γίνεται στη χώρα μας, των κεραυνών, των βροντών, των πράσινων πιθήκων και των κίτρινων αβγών, είναι να μας ανακοινώνει η Βουλή ή η Κυβέρνηση τα σκάνδαλα και το κόστος, επιπρόσθετα το κόστος της ερευνητικής επιτροπής, που διορίζεται.

Έχετε σκεφτεί φίλοι μου πολιτικοί ότι με τη σωστή πολιτική δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι τόσο σκανδάλων και τόσων λαθών, κατ’ ηλιθίον τρόπο.

Αυτό το κράτος δεν θα είχε χρέη, αντίθετα θα είχε πλεονάσματα και θα τρώγαμε με χρυσά κουτάλια. Άφησα πίσω την περίοδο 60-74 που εργάστηκαν οι πολιτικοί μας με μια πολιτική λάθους επί λαθών.

Φίλοι βουλευτές και πολιτικοί κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι, εδώ και εξήντα χρόνια δεν έχετε καταφέρει να βάλετε σε μια τάξη τους δημόσιους υπαλλήλους απλούς και υψηλόβαθμους και θα διορθώσετε τα γραφειοκρατικά εκτρώματα;

Πρώτοι που θα έπρεπε να διορθώσουν τη λαίλαπα και θεομηνία της γραφειοκρατίας ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι με πρόδρομους τους λειτουργούς, διευθυντές και γενικούς διευθυντές της Δημόσιας Υπηρεσίας. Αυτοί θα έπρεπε να φωνάζουν και να διεκδικούν, γιατί αυτοί βλέπουν πρώτοι τα κακώς έχοντα, ακούουν πρώτοι τα παράπονα των ιδιωτών. Αλλά γιατί να τα διορθώσουν αφού τους βολεύει.

Δεν είναι άμοιρη ευθυνών η συντεχνία και η κάθε συντεχνία. Οι συντεχνίες δεν ιδρύονται για να ζητούν αυξήσεις, ν’ αρνούνται περικοπές και να προστατεύουν τα μέλη τους είτε φταίνε είτε δεν φταίνε.

Καλοί μου βουλευτές, βαρεθήκαμε τα λόγια, ξεχάσαμε τι είναι έργα. Βαρεθήκαμε να δίνουμε, ξεχάσαμε αν πρέπει κάποτε να πάρουμε. Η γραφειοκρατία δεν είναι μόνο αυτή πρόβλημα. Το πρόβλημα είστε εσείς που δεν μπορείτε να το λύσετε. Αλλά πώς θα το λύσετε;

Τη μια έχουμε Ευρωεκλογές, την άλλη έχουμε βουλευτικές εκλογές, μετά έχουμε προεδρικές και μετά δημαρχιακές. Όλοι σας τρέχετε και τρέχετε και θα τρέχετε τις ψήφους, από τους δημόσιους υπαλλήλους, τους γραφειοκράτες, τους οκνηρούς και απ’ αυτούς που κάααθονται.

Δεν έχει πρόβλημα δύσκολο. Φτάνει να θέλουμε να το λύσουμε. Αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα είναι η εκάστοτε Κυβέρνηση, η εκάστοτε Βουλή και η πολιτική των πολιτικών μας.

Τα κορόιδα οι φορολογούμενοι τι μπορούν να κάνουν; Μα τι άλλο να πληρώνουν, να πληρώνουν, να πληρώνουν. Δυστυχώς φθάσαμε στη ρήση « Άχθος αρούρης» (βάρος της γης, άχρηστος άνθρωπος). Τη φράση αυτήν την είπε ο Αχιλλέας στη μητέρα του Θέτιδα, όταν ένιωθε πολύ στενοχωρημένος για τον θάνατο του αγαπημένου του φίλου Πάτροκλου, αλλά και από το μεγάλο διάστημα απραξίας και αποχής από τη μάχη. 

«Τι αξίζει πια η ζωή για μένα; Κάθομαι άνεργος κοντά στα καράβια, της γης σαβούρα ανώφελη». Η φράση χρησιμοποιείται σήμερα μεταφορικά για ανθρώπους που δεν προσφέρουν τίποτε, που θεωρούνται άχρηστοι. Ναι άχρηστοι.
 
*Δικηγόρος.
 
  Ανδρέας Παπαχαραλάμπους   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.