Το υπουργείο Οικονομικών μεταθέτει στο Τμήμα Δημοσίων Έργων την επιλογή του κτηρίου Μετροπόλιταν, το οποίο υπολείπεται περίπου 270 χώρους στάθμευσης για να καλύψει τις ανάγκες της Διοίκησης του Υπουργείου Εργασίας καθώς και τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων που θα μεταφερθούν εκεί. Σημειώνεται, πως η περιοχή (πρώην Σάντα Ρόζα) είναι ήδη βεβαρημένη κυκλοφοριακά και η μεταφορά μεγάλου αριθμού προσωπικού αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση.

Το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του σχολιάζει τη θέση του Γενικού Ελεγκτή σχετικά με την αγορά του Μετροπόλιταν και του κτηρίου Nicosia City Centre, υποστηρίζοντας πως αυτή είναι αβάσιμη και προσθέτει πως όλα τα σχετικά έγγραφα, πληροφορίες, καθώς και τα συνοπτικά αντίγραφα των εκθέσεων εκτίμησης θα υποβληθούν στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής και θα απαντηθούν οποιαδήποτε τυχόν ερωτήματα τεθούν στις επόμενες συνεδρίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, πως το Υπουργικό Συμβούλιο αναγνωρίζοντας τις επιτακτικές ανάγκες στέγασης των κυβερνητικών υπηρεσιών αποφάσισε τη διερεύνηση του ενδεχόμενου αξιοποίησης διαθέσιμων γραφειακών συγκροτημάτων στην αγορά και δημοσίευσε  στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 13 Σεπτεμβρίου 2019, σχετική Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος με σκοπό την αγορά κτηρίων για κάλυψη των στεγαστικών αναγκών υπουργείων και υπηρεσιών του κράτους.

Στο πλαίσιο της Πρόσκλησης προτάθηκαν συνολικά 16 ακίνητα, τα οποία αξιολογήθηκαν από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το οποίο ετοίμασε εισήγηση για την κατανομή των κατάλληλων κτηρίων, σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες ανάγκες και θέτοντας ως προτεραιότητα την κάλυψη των πιο άμεσων αναγκών. Μεταξύ των επιλεγέντων κτηρίων περιλαμβάνονταν τα κτήρια με την επωνυμία Μετροπόλιταν και Nicosia City Centre. Περαιτέρω αναφέρεται ότι όλα τα κτήρια που προτάθηκαν αξιολογήθηκαν, ενώ εκτιμήθηκαν από τρεις διαφορετικούς εκτιμητές εντός του Τμήματος Κτηματολογίου διασφαλίζοντας κατά αυτό τον τρόπο αμεροληψία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα.

Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει, πως η Συμφωνία Αγοράς έχει τύχει νομοτεχνικού ελέγχου και έχουν τεθεί όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες για σκοπούς διασφάλισης των συμφερόντων της Δημοκρατίας και της νομιμότητας της εν λόγω συναλλαγής, ενώ διευκρινίζει ότι δεν έχει υπογραφεί η συμφωνία αγοράς εκκρεμούσης της διαδικασίας αποδέσμευσης των κονδυλίων.

Υποδεικνύεται, επίσης, πως δεδομένου ότι ο χρονικός ορίζοντας ανέγερσης ιδιόκτητων κτηρίων με τη διαδικασία των προσφορών δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερος των 5 ετών και λαμβανομένου υπόψη του κόστους ευκαιρίας, τα ενοίκια μέχρι την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών, την αναμενόμενη αύξηση του κατασκευαστικού κόστους πέριξ του 18,3%, αξιολογήθηκε ότι τη δεδομένη στιγμή η απόκτηση υφιστάμενων διαθέσιμων στην αγορά κτηρίων είναι η προσφορότερη, για τα συμφέροντα της Δημοκρατίας, επιλογή.