Τις δυσκολίες που αναμένεται να προκύψουν για τον τουρισμό εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, εφόσον η κρίση δεν αποκλιμακωθεί σύντομα, δείχνουν οι χθεσινές ακυρώσεις δύο πτήσεων από και προς την Ουκρανία, εξαιτίας του πολέμου, αλλά και η απόφαση για ματαίωση όλων των προγραμματισμένων πτήσεων από τη χώρα προς την Κύπρο για το επόμενο δεκαήμερο, διάστημα που σύμφωνα με τις ενδείξεις αναμένεται να παραταθεί, ενδεχομένως και ως τα τέλη του Μάρτη.

Με την έναρξη της εισβολής, ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας έκλεισε, ενώ τα αεροδρόμια της χώρας δέχονταν επιθέσεις, με αποτέλεσμα να υπάρξει ακύρωση και δύο πτήσεων της Ukraine International Airlines από και προς την Κύπρο. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, όλες οι πτήσεις από την Κύπρο προς την Ουκρανία, στην οποία εκτός από την Ukraine International Airlines πετά από την Κύπρο και η Wizz Air, έχουν ματαιωθεί για τις επόμενες 10 ημέρες τουλάχιστον, εξαιτίας της κρίσης. Από τη χθεσινή ακύρωση έχουν επηρεαστεί γύρω στους 200 επιβάτες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη σκιά του πολέμου ο κυπριακός τουρισμός

Πάντως, οι προγραμματισμένες πτήσεις από και προς Ρωσία έγιναν χθες κανονικά, ενώ το ίδιο εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί. Πτήσεις από τη Ρωσία προς την Κύπρο και αντίστροφα πραγματοποιούν η Cyprus Airways και η Aeroflot από το αεροδρόμιο Λάρνακας, καθώς και η S7 από το αεροδρόμιο Παφου. Εντούτοις, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής και της κλιμακούμενης κρίσης στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας, τα αεροπλάνα δεν μπορούν να διέρχονται από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας και ως εκ τούτου τροποποιείται το δρομολόγιο που ακολουθούν, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει η χρονική διάρκεια των πτήσεων προς η χώρα, καθώς και το κόστος.

Σε δηλώσεις της, πάντως, η Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη, ανέφερε πως μετά από επικοινωνία με τις αερογραμμές που πετούν προς Ρωσία δεν διαφαίνεται για την ώρα κάποια πρόθεση για αλλαγή στο πρόγραμμά τους, συμπληρώνοντας όμως πως η κατάσταση παραμένει ρευστή (σ.σ. βλέπε ρεπορτάζ σελ. 3). Σε δικές του δηλώσεις, ο διευθύνων σύμβουλος της Top Kinisis και τέως πρόεδρος των ταξιδιωτικών πρακτόρων Ντίνος Κάκκουρας ανέφερε πως ο πόλεμος που πλέον ξέσπασε ενδέχεται να επηρεάσει και την ψυχολογία για ταξίδια γενικότερα και όχι μόνο για τις αφίξεις από τις σημαντικές αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Όπως σημείωσε, είναι σημαντικό η κρίση να αποκλιμακωθεί το συντομότερο, γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι μεγάλες. Ο ίδιος κατέγραψε ως πρόβλημα της κρίσης και την πτώση που συνεχίζει να καταγράφει το ρούβλι, καθώς και το ενδεχόμενο αντίμετρων της Ρωσίας στις κυρώσεις της Δύσης. Ανέφερε πως το μόνο πλεονέκτημα όσον αφορά τη ρωσική αγορά είναι ότι ο μεγάλος όγκος των κρατήσεων δεν γίνεται στις αρχές κάθε χρονιάς, αλλά συνήθως αργά, λίγο πριν το καλοκαίρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 οι αφίξεις από τη Ρωσία είχαν ανέλθει σε 781.856, όταν η χρονιά έκλεισε με 3,9 εκατ. περίπου αφίξεις και αποτελούσαν το 20% περίπου του συνόλου, ενώ από την Ουκρανία, που τα τελευταία χρόνια είναι αγορά με αυξανόμενη δυναμική, οι αφίξεις προσέγγισαν τις 100 χιλιάδες.