Μέσα στις πλέον σκληρές συνθήκες αποικιοκρατίας και λίγο μετά την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, στις 7 Δεκεμβρίου του 1955 η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» τύπωνε το πρώτο της φύλλο. Επρόκειτο για μια ακόμα πρωτοβουλία του πρωτοπόρου στον χώρο της δημοσιογραφίας Νίκου Χρ. Παττίχη, στο πλαίσιο ενός πραγματικού αγώνα για σύγχρονη ενημέρωση στον τόπο μας και στον εν γένει προβληματισμό για ένα καλύτερο αύριο στη χώρα μας. Με αυτή την εκδοτική πρωτοβουλία, που έμελλε να στεφθεί με επιτυχία, ετέθησαν τα θεμέλια για μια εφημερίδα που κατέλαβε εμβληματική θέση και για 65 χρόνια τώρα παίζει κεντρικό ρόλο στην ενημέρωση των πολιτών, στον δημοκρατικό διάλογο και προβληματισμό, αλλά και στη διαμόρφωση πολιτικών εξελίξεων.

Η 65χρονη παρουσία του «Φιλελεύθερου», στην Κύπρο, με την ιστορία, τις κρίσεις, τους πολέμους και τις εντάσεις που ταλάνισαν τον τόπο, δεν είναι παρά ένας άθλος, τον οποίο οφείλουμε να αναδείξουμε και να τιμήσουμε. Ταυτόχρονα, εύσημα πρέπει να απονέμονται προς όλους εκείνους, ιδιοκτήτες, διευθυντές, δημοσιογράφους, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό που συνέβαλαν στην υλοποίησή του.

Η εφημερίδα συνεχίζει με επιτυχία τον δρόμο που άνοιξε το 1955, στα χέρια σήμερα του Νίκου Παττίχη και της Μυρτώς Μαρκίδου, που εκπροσωπούν την τρίτη γενιά της οικογένειας.

Ως ανήσυχα πνεύματα, διευρύνουν διαρκώς τη θεματολογία της εφημερίδας, διατηρώντας πάντοτε το κύρος που την χαρακτηρίζει, διασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα στην κάλυψη και σχολιασμό όλων των γεγονότων, με ιδιαίτερη έμφαση πάντοτε στο εθνικό ζήτημα της Κύπρου.

Για την πορεία αυτή των 65 χρόνων εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια και εύχομαι να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο να υπηρετείτε την ενημέρωση και τον τόπο μας, εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα τον διάλογο, τον προβληματισμό και τη δημοκρατική παράδοση στη χώρα μας.

* Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για τα 65χρονα του «Φιλελεύθερου»