1. Ενωμένοι για να τερματίσουμε τον ακρωτηριασμό γυναικείων οργάνων; Ναι, το ΤΕΠΑΚ και το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS) παρουσιάζουν σήμερα στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Μάθησης «United to END FGM (UEFGM) για τον ΑΓΓΟ». Μια πρωτοβουλία που άρχισε στην Κύπρο από το MIGS, η οποία εξελίχθηκε σε Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Μάθησης σχεδιασμένη για επαγγελματίες που ασχολούνται με γυναίκες που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων ή διατρέχουν κίνδυνο να τον υποστούν.

2. Τι είναι ο Ακρωτηριασμός των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων; Δηλώνει τη μερική ή ολική αφαίρεση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων των γυναικών, για μη ιατρικούς λόγους και συνήθως χωρίς αναισθησία. Η πρακτική του ΑΓΓΟ διαφέρει μεταξύ χωρών και εθνοτικών ομάδων, ενώ συντηρείται από μια περίπλοκη ποικιλία θρησκευτικών ή/και κοινωνικών παραγόντων.

3. Πραγματοποιείται σε ποια ηλικία; Σε κορίτσια ηλικίας 4-12 ετών, ενώ σε ορισμένους πολιτισμούς λίγες ημέρες μετά τη γέννα ή μέχρι και λίγο πριν τον γάμο ή κατά τη διάρκεια της πρώτης κύησης.

4. Σε ποιους απευθύνεται η πλατφόρμα; Αφορά τους επαγγελματίες υγείας, προσωπικό υπηρεσιών ασύλου, Αρχές επιβολής του νόμου και του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, κοινωνικούς/ές λειτουργούς και υπάλληλους σε φορείς προστασίας του παιδιού, εργαζόμενους/ες σε οργανώσεις νέων, γυναικών, προσωπικό μη κυβερνητικών οργανώσεων, εκπαιδευτικούς και ΜΜΕ.

5. Τι λένε οι στατιστικές; Διεθνώς και στην ΕΕ αναγνωρίζεται η πρακτική του ΑΓΓΟ ως μορφή έμφυλης βίας και ως παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών. Εκτιμάται ότι 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί ΑΓΓΟ, ενώ 8.000 διατρέχουν κίνδυνο κάθε ημέρα – περίπου 3 εκατομμύρια κορίτσια ανά έτος. Εκτιμάται ότι 500.000 γυναίκες και κορίτσια στην ΕΕ έχουν υποστεί ΑΓΓΟ. Περίπου 20.000 γυναίκες και κορίτσια από χώρες καταγωγής όπου διατρέχουν τον κίνδυνο υποβολής σε ΑΓΓΟ υποβάλλουν αίτηση για άσυλο στην ΕΕ. Περίπου 8.800 από αυτές –κυρίως από τη Σομαλία, Ερυθραία ή Γουινέα– πλήττονται από ΑΓΓΟ. Στην Ευρώπη εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη δεδομένων και περιορισμένη έρευνα. Για πληροφορίες στο www.uefgm.org.