Την παράταση υποβολής αιτήσεων για το σχέδιο «Εστία» μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου, αποφάσισε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο λόγος είναι γνωστός. Το ενδιαφέρον που υπήρξε για το Σχέδιο ήταν χαμηλό σε σχέση με τις προσδοκίες όταν αυτό είχε αποφασιστεί. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μέχρι τις 5 Νοεμβρίου υποβλήθηκαν στις τράπεζες 682 αιτήσεις από τις οποίες μόλις οι 230 ήταν πλήρως συμπληρωμένες. Ο αρχικός στόχος Κυβέρνησης και τραπεζών ήταν η ένταξη στο «Εστία» πέραν των 8 χιλ. δανειοληπτών-δανείων τώρα όμως οι προσδοκίες, μετά και τις νέες ρυθμίσεις, περιορίζονται στις 4 χιλ.
Κυβέρνηση και τράπεζες άλλαξαν βασικούς όρους του Σχεδίου, όπως π.χ. η προσκόμιση πιστοποιητικών περιουσίας από το Κτηματολόγιο και η ένταξη σε αυτό και δανειοληπτών που δεν ξεπερνούν σημαντικά τα χρηματοοικονομικά όρια ή και είχαν ενταχθεί σε αναδιαρθρώσεις που δεν λειτούργησαν και υπό άλλες συνθήκες θα ήταν δικαιούχοι του «Εστία». Με άλλα λόγια έγιναν αρκετές αλλαγές σε μια προσπάθεια το Σχέδιο να αποδώσει, πλην όμως το ενδιαφέρον δε φαίνεται να διαφοροποιείται ουσιαστικά.
Η όλη εξέλιξη δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά. Το «Εστία» είναι ένα σχέδιο αρκετά γενναιόδωρο που καλύπτει νοικοκυριά που κανονικά θα έπρεπε να τρέξουν να ενταχθούν σε αυτό. Θυμίζω ότι το κράτος θα πληρώσει το ένα τρίτο του δανείου τους. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις το υπόλοιπο του δανείου θα μειωθεί στο ύψος της σημερινής αξίας της υποθηκευμένης κύριας κατοικίας. Γιατί, όμως έχει αποτύχει; Η απάντηση, κατά την άποψή μου, έχει δύο όψεις: 
Πρώτον, ότι πολλοί από τους δανειολήπτες που καλύπτονται από το Σχέδιο είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές με αδήλωτα έσοδα και περιουσίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δανείου τους. 
Δεύτερον, πολλοί δανειολήπτες δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και επομένως κακώς υπολογίστηκαν στους πιθανούς αιτητές.
Εκ των πραγμάτων όμως προκύπτει το αρχικό ερώτημα: Κατά πόσον η Κυβέρνηση έπρεπε να στοχεύσει σε ένα άλλο σχέδιο; Ένα σχέδιο για τους πραγματικά ευάλωτους και όχι να ετοιμάσει ένα γενναιόδωρο για λίγους. Ένα σχέδιο εντελώς διαφορετικό, με διαφορετική φιλοσοφία που θα κάλυπτε και μέρος αυτών που καλύπτει το «Εστία», αλλά ως έχει δεν μπορεί να αξιοποιηθεί.