Είναι τα μυαλά μας που θα κάψουν όπως παν. Τα δικά τους τα έκαψαν. Πήγαν, λέει, σε λατομείο μέσα στο δάσος της Λεμεσού να καταστρέψουν καπνογόνα και φωτοβολίδες. Το κάνουν κάθε χρόνο, αλλά χτες ειδικά δεν πρόσεξαν ότι είχαμε την πρώτη μέρα με σχεδόν καύσωνα. Και δεν φτάνει αυτό αλλά έριξαν στο λατομείο μια φωτοβολίδα και ξέχασαν να την αφοπλίσουν. Πετάχτηκε, λοιπόν, από το λατομείο η φωτοφολίδα κι έβαλε την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά της χρονιάς.

Η Υπηρεσία Μεταλλείων, πάντως, προς τιμήν της παραδέχτηκε το λάθος. «Δυστυχώς ήταν μία άτυχη στιγμή και επισυνέβη το περιστατικό», είπε στο philenews, ο διευθυντής. Πάλι καλά. Διότι πέρσι, που τα καλώδια της ΑΗΚ έβαλαν φωτιές, η ΑΗΚ δεν το παραδεχόταν. Κατά τα άλλα, κάνουν αυστηρούς νόμους για να φοβηθούν οι αγρότες που καψαλίζουν χόρτα και καίνε τα χλωρά μαζί με τα ξηρά. Κι αυτοί από μία άτυχη στιγμή τα καίνε, αλλά άμα τους πιάσουν μπορεί να πάνε και φυλακή.

Εδώ θα μου πεις, το μεσημέρι δήλωναν ότι ήταν υπό έλεγχο η πυρκαγιά και μέχρι να τελειώσω το μεσημεριανό μου βάρεσαν συναγερμό διότι ήταν εκτός ελέγχου. Και λίγο αργότερα ξεκίνησαν στη Βάσα Κελλακίου να ενημερώνουν τους κατοίκους ότι μπορεί να χρειαστεί να εκκενώσουν το χωριό.

Ευτυχώς, πάντως, τον Μάρτιο είχε καλέσει μεγάλη σύσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενόψει της νέας περιόδου πυρκαγιών και ελήφθη μεγάλη απόφαση. Ότι η περίοδος της θερινής δασοπυρόσβεσης θα είναι για 8 συνεχόμενους μήνες, από 6 που ήταν, δηλαδή από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένων. Σοφή ιδέα. Όπως εξηγούσε κι ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αυτό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι ότι οι περίοδοι ψηλού κινδύνου, λόγω και της κλιματικής αλλαγής επεκτείνονται και διευρύνονται. Πράγματι. Γι΄ αυτό λέω, επεκτείνονται και στα μυαλά τους πλέον.

Διότι, αν είχαν τα μυαλά τους άθικτα δεν θα έκαναν όλη μέρα συσκέψεις και σχέδια. Θα φρόντιζαν να είχαμε έγκαιρα πυροσβεστικά μέσα και συντονισμό (μεταξύ τους) για να σβήνουν τις φωτιές. Πώς γίνεται, ας πούμε, να διαπιστώνουν ότι οι περίοδοι ψηλού κινδύνου επεκτείνονται και αυτή τη στιγμη να είναι ακόμα στις προσφορές για τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης που θα ενοικιάσουν; Πότε θα έρθουν, δηλαδή; Μεσοκαλόκαιρα; Όταν θα καούν κι άλλα δάση;

Αποφασίστηκε, όμως, να αγοραστούν σταδιακά από το κράτος 10 πυροσβεστικά πτητικά μέσα εντός των επόμενων πέντε ετών. Μπράβο. Αλλά, μέχρι να αγοραστούν τι θα γίνει; Χτες, ας πούμε, στην πρώτη δασική πυρκαγιά, επιχειρούσε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος του Τμήματος Δασών (το μοναδικό που έχουμε), ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας και ένα ελικόπτερο των Βρετανικών Βάσεων. Ας πήγαινε, τουλάχιστον, να βοηθήσει και το προεδρικό αεροπλανάκι. Ή θα έμενε μισόστρατα, όπως έμεινε το υπουργικό αυτοκίνητο της Μαρίας Παναγιώτου. Πήγαινε η υπουργός Γεωργίας στην πυρκαγιά αλλά έφτασε μέχρι την Κοφίνου. Δεν πήγαινε πιο μακριά το αυτοκίνητό της και κάλεσαν περιπολικό της Αστυνομίας να την μεταφέρει. Δεν είναι για γέλια, είναι για κλάματα που είμαστε.

Υ.Γ. Η Αστυνομία ερευνά, λέει, τις σχέσεις που είχε το Δημητρούι, που πυροβολήθηκε προχτές μέρα μεσημέρι, με το Αλεξούι που δολοφονήθηκε πρόσφατα. Δεν τις ξέρει η Αστυνομία αυτές τις σχέσεις, τώρα ερευνά να τις μάθει. Άλλοι που μας δουλεύουν! Διότι, μαίνεται ο πόλεμος της νύχτας ακόμα και όταν η Αστυνομία έχει καταρτίσει σχέδια και τα εφαρμόζει βρισκόμενη σε συναγερμό για να στείλει το μήνυμα ότι θα χτυπήσει με βαρέα όπλα το οργανωμένο έγκλημα… Κι έχουμε και τον Μάριο Χαρτζιώτη να κάνει δηλώσεις για τις διαρροές στους δημοσιογράφους και τις οδηγίες που δίνει για να περιοριστεί η πληροφόρηση. Δεν τον ανησυχεί φαίνεται που οι εγκληματίες πυροβολούν κάποιον στο φως της ημέρας, και την ώρα που φεύγει από αστυνομικό σταθμό, αλλά τον ανησυχεί που οι δημοσιογράφοι ενημερώνουν τους πολίτες. Δεν θα το έμαθε ακόμα ότι οι μαφιόζοι ενημερώνονται απευθείας από τα «σάπια μήλα» (πόσες φορές να το ομολογήσουν οι ίδιοι οι υπουργοί Δικαιοσύνης και οι αρχηγοί Αστυνομίας) και νομίζει ότι περιμένουν τις εφημερίδες να ενημερωθούν.