To Top
00:25 Παρασκευή
20 Απριλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
70χρονος στον «Φ»: Δεν θέλω βοήθεια από κανένα
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ 70χρονος στον «Φ»: Δεν θέλω βοήθεια από κανένα
Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοεμβρίου 2017, 5:16 μμ

O συνταξιούχος που καταδικάστηκε σε πρόστιμο ύψους €250, επειδή παραδέχθηκε ότι έκλεψε ένα φιλέτο κοτόπουλου αξίας €6,40 από υπεραγορά της Λάρνακας, προκειμένου για να ταΐσει τον εγγονό του που πάσχει από διαβήτη και ακολουθεί ειδική διατροφή, αρνείται να δεχθεί οποιαδήποτε βοήθεια «Δεν θέλω να στερήσω τίποτα σε κανένα», δήλωσε στον ανταποκριτή του «Φ» στη Λάρνακα, Πάμπο Βάσιλα, μια μόνο μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της ιστορίας του που ταρακούνησε την κυπριακή κοινωνία και απηύθυνε έκκληση όπως τόσο ο ίδιος, όσο και η οικογένειά του, να παραμείνουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η πρωτοφανής για τα κυπριακά δεδομένα απόφαση του δικαστηρίου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, γεγονός που δεν μπορούσε να προσπεράσει η Νομική Υπηρεσία, η οποία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Ουδέποτε τέθηκε ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για οδηγίες και ουδέποτε ήρθε σε γνώση του γενικού εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη, ούτε και ζητήθηκε από κανένα η μη δίωξη ή η αναστολή ποινικής δίωξης, έτσι ώστε να μπορούσε ο ίδιος να έχει γνώση και να ασκήσει οποιανδήποτε διακριτική ευχέρεια στην υπόθεση της κλοπής από συνταξιούχο μικρής αξίας τροφίμου από υπεραγορά, διευκρινίζει η Νομική Υπηρεσία στην ανακοίνωσή της, στην οποία σημειώνεται παράλληλα ότι η ευκολία με την οποία ασκείται κριτική στη Νομική Υπηρεσία και στον γενικό εισαγγελέα χωρίς γνώση των γεγονότων, είναι αξιοσημείωτη.

Διαβάστε επίσης: 

«Σε σχέση με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ποινή προστίμου που επιβλήθηκε από το Δικαστήριο σε συνταξιούχο για κλοπή από υπεραγορά μικρής αξίας τροφίμου, διευκρινίζεται ότι η άσκηση ποινικής δίωξης στην περίπτωση εκείνη, λόγω της φύσης του αδικήματος, έγινε από την Αστυνομία κατόπιν απαίτησης του διευθυντή της υπεραγοράς και ουδέποτε τέθηκε ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για οδηγίες και ουδέποτε ήρθε σε γνώση του γενικού εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ούτε και ζητήθηκε από κανένα η μη δίωξη ή η αναστολή ποινικής δίωξης, έτσι ώστε να μπορούσε ο γενικός εισαγγελέας να έχει γνώση και να ασκήσει οποιαδήποτε διακριτική ευχέρεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Υπενθυμίζεται ότι «καθημερινά ο γενικός εισαγγελέας εξετάζει αιτήματα αναστολής ποινικών διώξεων και πλείστες είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες δίδονται οδηγίες για μη έναρξη ή για αναστολή ποινικών διώξεων για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους στις κατάλληλες περιπτώσεις».

Αργότερα, ο γενικός εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι θα συστήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διαγραφή του προστίμου που επέβαλε το Δικαστήριο στο συνταξιούχο.

Ωστόσο, ο δικηγόρος του συνταξιούχου δήλωσε χθες στον «Φ» ότι ο συνταξιούχος πλήρωσε το πρόστιμο που του επιβλήθηκε και ότι το δικηγορικό γραφείο με το οποίο συνεργάζεται, επέβαλε μόνο συμβολική χρέωση στο συνταξιούχο, λόγω της οικονομικής του κατάστασης. «Ήταν μια στιγμή ντροπής για μένα. Αναγκάστηκα και έκλεψα γιατί δεν πληρώθηκα τη σύνταξη μου. Λυπόμουν να μείνει νηστικός ο εγγονός μου», είχε αναφέρει ενώπιον του δικαστηρίου ο 70χρονος, που αξίζει να σημειωθεί έχει και άλλα εγγόνια, τα οποία βοηθά όσο μπορεί.

Διαβάστε ακόμη: Άρθρο Α.Δανιήλ: Σε ποια μονάδα μετριέται η ανθρωπιά;

Στο μεταξύ, μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ξεσηκώθηκε θύελλα κατηγοριών όχι μόνο κατά της απόφασης του δικαστηρίου, αλλά και κατά της υπεραγοράς από την οποία έκλεψε ο συνταξιούχος και αυτό επειδή για ένα τόσο μικρής αξίας προϊόν που έκλεψε ένας συνταξιούχος με λευκό ποινικό μητρώο που ήταν σε ανάγκη, τον κατάγγειλε στην Αστυνομία και τον έστειλε στο δικαστήριο.

Σε πολλά δημοσιεύματα, αναφερόταν ότι η υπεραγορά αυτή είναι η Micro και καλούσαν τους καταναλωτές να προβούν σε μποϊκοτάρισμά της, με το να μην ψωνίζουν πλέον από αυτήν. Ωστόσο, η συγκεκριμένη υπεραγορά όπως έγινε αργότερα γνωστό, έχει στο μεταξύ κλείσει και στο κτήριο όπου στεγαζόταν λειτουργεί τώρα νέα υπεραγορά, οι ιδιοκτήτες της οποίας δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με το συμβάν, ούτε και με τη διεύθυνση της προηγούμενης υπεραγοράς. 

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της υπόθεσης που οδήγησε τον συνταξιούχο στο δικαστήριο, «ο κατηγορούμενος στις 27/7/2017 και περί ώρα 9:30 στην οδό… στη Λάρνακα, έκλεψε από την υπεραγορά… ένα φιλέτο κοτόπουλο αξίας €6,40, ιδιοκτησία της πιο πάνω υπεραγοράς». Η κλοπή, όπως αναφέρεται στο ίδιο κατηγορητήριο, έγινε κατά παράβαση των άρθρων 255, 256 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ.154, Νόμος 166/87. 

  Λούκας Πάρπας   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.