Τα παιδιά του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων του Πανεπιστημίου Κύπρου φωτίζουν για μια ακόμη χρονιά τη σκηνή του Αρχοντικού Αξιοθέας. Στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται οι συναυλίες με τίτλο «Νεανικό Πάθος» και «Ρομαντικά Αριστουργήματα» στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

Στην πρώτη, τα παιδιά του ΠΑΜΤ αναμετρώνται με σπουδαία έργα του ρεπερτορίου για σολίστ και μουσικά σύνολα. Στη δεύτερη, συμπράττουν οκτώ νέοι μουσικοί από Κύπρο και Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση του κορυφαίου βιολονίστα και παιδαγωγού Γεώργιου Δεμερτζή.

Τα νέα ταλέντα της Κύπρου, από τα πρώτα βήματα της μουσικής τους διαδρομής μελετούν με αφοσίωση, ερμηνεύουν με ευαισθησία, δίνοντας χρώμα στην έννοια της προοπτικής, μέσα από τη συνεχή τεχνική και μουσική τους εξέλιξη. Είναι μια διαδρομή μοναχική, ατέρμονη – με πλούτο εμπειριών και συναισθημάτων, με οδηγό το πάθος και πυξίδα την αγάπη για τη μουσική τέχνη.  

Σε αυτή τη διαδρομή, η καλλιτεχνική διεύθυνση, οι καθηγητές και οι γονείς γίνονται συνοδοιπόροι και μάρτυρες της νεανικής τους ορμής, η οποία είναι καθηλωτική και συνάμα απόλυτα αυθεντική.

«Νεανικό Πάθος»- Συντελεστές 

  • Καλλιτεχνική και μουσική διεύθυνση: Πέτρος Στυλιανού
  • Νέοι σολίστ του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων (ΠΑΜΤ): Τατιανή Κουτανίδου, Ιωάννης Χριστοδουλίδης (βιολί), Φίλιππος Σαββινίδης (βιολοντσέλο)
  • Σύνολο εγχόρδων καθηγητών ΠΑΜΤ: Γιώργος Χατζηγεωργίου, Βίκη Χατζηανδρέου, Κωνσταντίνος Δεμιρτζόγλου (βιολί), Νικόλας Ευθυμίου (βιόλα), Δώρος Ζήσιμος, Ρομπέρτας Γκροντ (βιόλα), Λουκάς Κερκύρας (κοντραμπάσο), Χριστίνα Κουλλαπή (συνοδεία πιάνου). 

Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου τα μουσικά ταλέντα της Κύπρου και της Κρήτης ερμηνεύουν Μπραμς και Μέντελσον, σε μερικά από τα λαμπρότερα δείγματα αριστουργηματικής μουσικής σύνθεσης για μουσικό σύνολο –και ειδικότερα για σύνολο εγχόρδων– που έχουν γραφτεί ποτέ. Θυελλώδης και ορμητική ανάπτυξη ρυθμικών μοτίβων, ατέρμονος λυρισμός και αιχμηρά εκφραστικά ξεσπάσματα χαρακτηρίζουν το «Σεξτέτο για έγχορδα, έργο 18» του Γιοχάνες Μπραμς και το «Οκτέτο για έγχορδα, αρ. 20» του Φέλιξ Μέντελσον- Μπαρτόλντι. Η θέση τους στην παγκόσμια μουσική βιβλιογραφία είναι εξέχουσα και χωρίς αμφιβολία, η ερμηνεία τους προϋποθέτει τεχνική και πνευματική τελειότητα.

Στη συναυλία αυτή συμπράττουν οκτω νέοι μουσικοί από την Κύπρο και την Ελλάδα. Εγκαινιάζεται με αυτό τον τρόπο η συνεργασία σε εκπαιδευτικό, θεσμικό και καλλιτεχνικό επίπεδο του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων του Πανεπιστημίου Κύπρου με φορείς πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης και ειδικότερα τα Μουσικά σύνολα, το Δημοτικό Ωδείο και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης.

«Ρομαντικά Αριστουργήματα»- Συντελεστές 

  • Βιολί: Γεώργιος Δασκαλάκης, Τατιανή Κουτανίδου, Ιωάννης Χριστοδουλίδης, Γεώργιος Χλιαβώρας
  • Βιόλα: Γιάννης Μαγειρόπουλος, Στέφανος Συμεωνίδης
  • Βιολοντσέλο: Ίλια Τηλιακού, Κωστής Σπυριδάκης
  • Μουσική προετοιμασία: Γεώργιος Δεμερτζής, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικού Ωδείου Ηρακλείου
  • Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Πέτρος Στυλιανού

Συναυλίες

  • Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, Λευκωσία, Αρχοντικό Αξιοθέας, 8.30μ.μ. Είσοδος ελεύθερη, 22894531
  • Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, Λευκωσία, Αρχοντικό Αξιοθέας, 8.30μ.μ. Είσοδος ελεύθερη, 22894531