Πόλεμος ξέσπασε, χθες, μεταξύ της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας (ΗΜΥ) και των Φυλακών για το θέμα της αναβάθμισης του συστήματος απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων. Η ΗΜΥ κατηγορεί ευθέως τη διεύθυνση των Φυλακών ότι ουσιαστικά δεν επέτρεψε χθες σε συνεργείο για να αρχίσει την αναβάθμιση του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές. Η διεύθυνση των Φυλακών, από την πλευρά της, απάντησε ότι κανένα πρόσκομμα δεν έφερε και διερωτάται γιατί η ΗΜΥ δεν κινήθηκε προηγουμένως για αναβάθμιση του συστήματος και το έκανε αμέσως μετά την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή.

Το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, σε ανακοίνωση για το θέμα αναφέρει ότι παρόλο που ο εξοπλισμός παραλήφθηκε από τις 09/08/22, εντούτοις μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί άδεια από τη διεύθυνση των Φυλακών προς τον ανάδοχο για να εισέλθει στον χώρο των Φυλακών παρ’ όλες τις προσπάθειες ικανοποίησης διαφόρων απαιτήσεων που ζητούνται, οι οποίες δεν είχαν ζητηθεί στο παρελθόν σε διάφορα έργα και υπηρεσίες που η ΗΜΥ παρείχε προς τις Κεντρικές Φυλακές (σ.σ. ζητήθηκε πιστοποιητικό λευκού ποινικού μητρώου των υπαλλήλων του ανάδοχου). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σημερινή (χθεσινή) άρνηση της διεύθυνσης των Φυλακών να επιτρέψει την είσοδο στον ανάδοχο για έναρξη των εργασιών.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, το χθεσινό συμβάν αποδεικνύει την  ετοιμότητα της ΗΜΥ να ολοκληρώσει άμεσα την αναβάθμιση του συστήματος εφόσον επιτραπεί η είσοδος του ανάδοχου στις Κεντρικές Φυλακές.

Άμεση ήταν η αντίδραση των Φυλακών που με ανακοίνωσή τους απάντησαν στην ΗΜΥ, τονίζοντας ότι η καθυστέρηση στην άφιξη του λειτουργού της και η αποχώρηση του ανάδοχου, ήταν ο λόγος για τον οποίο δεν άρχισε χθες η αναβάθμιση στις Φυλακές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όπως διευκρινίζουν οι Φυλακές, ενώ οι αρμόδιοι λειτουργοί των Φυλακών ανέμεναν χθες τον ανάδοχο με το συνεργείο του από τις 7:30 το πρωί, όπως είχε προγραμματιστεί, εντούτοις η ανάδοχος εταιρεία προσήλθε στις Φυλακές μεταξύ των ωρών 7:50 – 08:20 και άρχισε η διαδικασία εισόδου, εν αναμονή του υπεύθυνου συντονιστή από το Τμήμα ΗΜΥ που θα μετέφερε στις Φυλακές τον εξοπλισμό που είναι αναγκαίος για το έργο. Ο εν λόγω λειτουργός της Ηλεκτρομηχανολογικής προσήλθε στις 10:40 το πρωί, δηλαδή 3 ώρες μετά, αφού εν τω μεταξύ το συνεργείο του ανάδοχου είχε ήδη αποχωρήσει αυτοβούλως από τις Φυλακές στις 09:09. Η καθυστέρηση στη μεταφορά του εξοπλισμού από την ΗΜΥ είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο αναχώρησε το συνεργείο του ανάδοχου και δεν άρχισε αναβάθμιση του συστήματος σήμερα, προστίθεται. 

Διευκρινίζεται, επίσης, ότι το Τμήμα Φυλακών ουδέποτε αρνήθηκε την είσοδο του συνεργείου του ανάδοχου στον χώρο των Φυλακών. Ο έλεγχος που διενεργείται κατά την είσοδο στον χώρο των Φυλακών γίνεται με βάση τα στοιχεία και πιστοποιητικά που η ίδια η Ηλεκτρομηχανολογική καθόρισε στην επιστολή της, ημερομηνίας 5/8/2022 και το αναθεωρημένο πρόγραμμα υλοποίησης που υποβλήθηκε στις 6/9/2022. Οι Φυλακές θυμίζουν ότι έχουν αποστείλει συνολικά 35 επιστολές για αναβάθμιση του συστήματος, χωρίς όμως ανταπόκριση. Σημειώνουν, επίσης, ότι μετά την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή που αποσαφηνίζει τις ευθύνες και για το ποιος είναι υπεύθυνος για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε, η Ηλεκτρομηχανολογική θυμήθηκε να κινητοποιηθεί για την αναβάθμιση του συστήματος, η οποία έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2022. Τονίζουν μάλιστα ότι μέχρι το έργο να ολοκληρωθεί, θα περάσουμε στην τεχνολογία 6G.

Στο μεταξύ, με νέα ανακοίνωση η ΗΜΥ απάντησε ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) ανάδοχος και εκπρόσωπός της θα είναι εκεί για να ξεκινήσουν οι εργασίες.