Το πεδίο του ποινικού ανακριτή Αχιλλέα Αιμιλιανίδη ενδεχομένως να μην περιοριστεί αυστηρά μόνο στο αντικείμενο των καταγγελιών αξιωματούχων του Τμήματος Φυλακών σε βάρος του ανώτερου αστυνόμου και διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού. Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν νομικοί και αστυνομικοί κύκλοι.

Οι εν λόγω θέσεις εδράζονται στη γραπτή τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, την περασμένη Δευτέρα (20/06) με αφορμή τον διορισμό του ποινικού ανακριτή και συγκεκριμένα στο σημείο που ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας καταγράφει τους όρους εντολής του κ. Αιμιλιανίδη.

Ο κ. Σαββίδης σημειώνει ότι η ποινική ανάκριση θα έχει ως αντικείμενο (1) «το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από Ανώτερο Αξιωματικό της Αστυνομίας, και (2) πρόσωπο που εκτίει ποινή φυλάκισης στις Κεντρικές Φυλακές». Προστίθεται, ωστόσο, ότι η ποινική ανάκριση μπορεί να έχει ως αντικείμενο (3) «οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, σε σχέση με την καταγγελία καθώς και με συναφή ζητήματα που σχετίζονται με όσα περιλαμβάνονται σε αυτήν».

Ως γνωστόν, η διευθύντρια και η ανώτερη λειτουργός του σωφρονιστικού ιδρύματος, Άννα Αριστοτέλους και Αθηνά Δημητρίου, αντίστοιχα, κατήγγειλαν γραπτώς στον Γενικό Εισαγγελέα ότι ο Μιχάλης Κατσουνωτός επικοινωνούσε μέσω μηνυμάτων με βαρυποινίτη, με το προσωπικό του τηλέφωνο. Στην καταγγελία γίνεται λόγος για διαπλοκή και διαφθορά, ενώ καταλογίζεται στον ανώτερο αξιωματικό ότι επιχειρούσε «να εισβάλει στην προσωπική τους ζωή με τη βοήθεια κατάδικου βαρυποινίτη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η αναφορά περί «συναφών ζητημάτων», λοιπόν, είναι που δίνει τροφή σε όσους υποστηρίζουν ότι μπορεί το ανακριτικό πεδίο να διευρυνθεί.

Με τη θέση ότι η ποινική έρευνα δεν πρέπει να περιοριστεί στις καταγγελίες της Αριστοτέλους και της Δημητρίου, δείχνει να συμφωνεί και ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρήστος Κληρίδης. Μιλώντας σε χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή (SIGMA, «Μεσημέρι και Κάτι»), ανέφερε: «Η έρευνα την οποία θα κάνει ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης ως ποινικός ανακριτής, νομίζω δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε ένα-δύο άτομα. Δυστυχώς εκ των πραγμάτων θα υποχρεωθεί να διευρύνει την έρευνα εάν θα καλυφτούν όλα αυτά τα θέματα και βεβαίως εδώ θα τεθεί θέμα κατά πόσον οι όροι εντολής του είναι επαρκώς διευρυμένοι για να καλύψει κι αυτά τα θέματα. Διότι εάν οι όροι εντολής όπως τους έχω ακούσει –δεν έχω διαβάσει το κείμενο- είναι να διερευνηθεί μόνο ο συγκεκριμένος αξιωματικός και ο συγκεκριμένος βαρυποινίτης, πολύ φοβούμαι ότι θα χάσουμε το δάσος για χάρη του δένδρου».

Πανομοιότυπες οι θέσεις και εκπροσώπου συνδικαλιστικής οργάνωσης. Ο Νίκος Λοϊζίδης εκ μέρους του κλάδου αστυνομικού σώματος της συντεχνίας «Ισότητα», μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ανέγνωσε τους όρους εντολής του κ. Αιμιλιανίδη όπως αυτοί γνωστοποιήθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα και αναλύοντας το τρίτο σημείο, κατέληξε σχολιάζοντας: «Οπόταν, όπως αντιλαμβάνεστε, καλύπτεται όλο το φάσμα». 

Θέμα παράτασης

Το ζήτημα που τίθεται είναι κατά πόσον ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης είναι σε θέση, αν και εφόσον επεκτείνει το ανακριτικό έργο, να τηρήσει αυστηρά το χρονικό πλαίσιο του ενός μήνα. Ως γνωστόν, σύμφωνα με τους όρους εντολής του θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά του στη Νομική Υπηρεσία μέχρι τις 20 Ιουλίου. Πάντως, καλά ενημερωμένες πηγές θεωρούν πως το θέμα χρόνου μπορεί να ρυθμιστεί, αν ζητήσει παράταση από τον επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, Γιώργο Σαββίδη.