Επανέλεγχο όλων των δράσεων στην Εθνική Φρουρά από αυτές που θεωρούνται «ρουτίνα» μέχρι και τις πιο σύνθετες ασκήσεις ζήτησε ο υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης από την ηγεσία του στρατού, ύστερα και από το τελευταίο θανατηφόρο περιστατικό με τον Συμβασιούχο Οπλίτη  (ΣΥΟΠ) Παναγιώτη Γιαννιό. 

Το θέμα των διαδικασιών ασφάλειας ετέθη από τον υπουργό κατά τη διάρκεια συνεδρίας του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, το οποίο συγκάλεσε ο ίδιος σε συνεννόηση με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς ο οποίος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος. 

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο συνεκλήθη εκτάκτως, επειδή κρίθηκε ότι πρέπει, έστω και τώρα (και κατόπιν τριών διαδοχικών θανατηφόρων ατυχημάτων) να ληφθούν περαιτέρω μέτρα αποφυγής νέας απώλειας στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.  

Ο υπουργός ζήτησε από την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς να υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις με σκοπό την αντιμετώπιση της κατάστασης. 

Παράλληλα, έδωσε οδηγίες όπως η Εθνική Φρουρά ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν τις δικές της ανεξάρτητες (σε σχέση με την Αστυνομία) έρευνες ως προς τις πιθανές ευθύνες, όχι μόνο για σκοπούς καταμερισμού ευθυνών, αλλά κυρίως για να διαπιστωθεί η αχίλλειος πτέρνα στο χειρισμό γεγονότων και εκδηλώσεων  που άπτονται θεμάτων ασφαλείας.  

Όπως πληροφορούμαστε, οι έρευνες θα κινηθούν κατά τρόπον ώστε να μην επηρεάζονται οι έρευνες της Αστυνομίας και η απόδοση τυχόν ποινικών αδικημάτων.  

Όπως πληροφορείται ο «Φ», η εισαγωγή του υπουργού Άμυνας διήρκεσε  περίπου 40 λεπτά και κατά τη διάρκεια της, τόνισε πως τα περιθώρια στενεύουν για όλους. 

Ο υπουργός Άμυνας ανέφερε στον “Φ” ότι θα παρακολουθά την κατάσταση και θα αναμένει τις εισηγήσεις της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς, καθώς και τα πορίσματα των ερευνών για τα θανατηφόρα ατυχήματα,, ώστε να ληφθούν οι ενδεδειγμένες αποφάσεις.