Μπορεί οι ομαδικές συνεντεύξεις ανέργων που έγιναν την περασμένη εβδομάδα να επιβεβαίωσαν πως οι ανάγκες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας δεν μπορούν να καλυφθούν από την εγχώρια αγορά, για την κάλυψη όμως των συγκεκριμένων αναγκών φαίνεται ακόμα να υπάρχει δρόμος. Αφού, όπως εξήγησε χθες μιλώντας στον «Φ» η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, τα αιτήματα των ξενοδόχων κι άλλων επιχειρήσεων για εργοδότηση ξένου εργατικού δυναμικού θα παραπεμφθούν στις συμβουλευτικές τεχνικές επιτροπές που λειτουργούν βάσει της υφιστάμενης στρατηγικής για απασχόληση ξένου εργατικού δυναμικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΣΙΚΑ: Μόνο το 30%-35% προσήλθε στη διαδικασία για ανέργους

Η κ. Αιμιλιανίδου διαβεβαίωσε πως οι όποιες διαπιστωμένες ανάγκες υπάρχουν θα εξεταστούν και θα ικανοποιηθούν, νοουμένου ότι θα τηρηθούν οι νομοθεσίες και οι συλλογικές συμβάσεις και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σεβασμός και στο υφιστάμενο προσωπικό. Επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε απολύσεις, πρόσθεσε, θα υποχρεωθούν να επαναπροσλάβουν το προσωπικό τους, πριν τους δοθεί άδεια για νέο προσωπικό. Θα εξεταστεί, επίσης, σύμφωνα με την υπουργό, εάν το αίτημα είναι αιτιολογημένο, αφού δεν μπορεί μια επιχείρηση που το 2019 λειτουργούσε με 100 άτομα σήμερα να ζητά 500 χωρίς εύλογη αιτία. Η κ. Αιμιλιανίδου επιβεβαίωσε επίσης ότι γίνεται προσπάθεια για διεύρυνση των επαγγελμάτων στα οποία θα μπορούν να απασχολούνται φοιτητές από τρίτες χώρες που βρίσκονται ήδη στην Κύπρο. Ωστόσο, βάσει της νομοθεσίας, πριν την έκδοση αλλαγών στο σχετικό διάταγμα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση. Στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι στα επαγγέλματα που σήμερα έχουν δικαίωμα να εργαστούν ξένοι φοιτητές να προστεθεί και αυτό του τραπεζοκόμου, καθώς κι άλλων που σχετίζονται με την κάλυψη των αναγκών σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Εξάλλου, ο διευθυντής του Τμήματος Εργασίας Αλέξανδρος Αλεξάνδρου εξήγησε στον «Φ» ότι ο ρόλος των τριμερών τεχνικών επιτροπών, στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι των συντεχνιών και των εργοδοτικών οργανώσεων, είναι συμβουλευτικός. Η τελική απόφαση για έγκριση αδειών, πρόσθεσε, ανήκει στο Τμήμα Εργασίας. Οι τεχνικές επιτροπές συνεδριάζουν κάθε εβδομάδα με τη λήψη σχετικών αιτημάτων, τα οποία, όπως ανέφερε ο κ. Αλεξάνδρου, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί. Μετά την έγκριση της άδειας, οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες καλούνται να αναζητήσουν προσωπικό και μόλις το εντοπίσουν, το Τμήμα Εργασίας έρχεται να σφραγίσει τα σχετικά συμβόλαια εργασίας.       Αδάμος Αδάμου