Θέμα αποκατάστασης του αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή ο οποίος τέθηκε σε αργία μετά τις εκλογές για ανάδειξη Μητροπολίτη Μόρφου το 1996, θέτει ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού, εκφράζοντας την άποψη και άλλων ατόμων στον χώρο της Θεολογίας και ευρύτερα της Εκκλησίας, οι οποίοι θεωρούν πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για άρση της αργίας, περίπου 25 χρόνια μετά την επιβολή της. 

Ο ίδιος ο Παγκράτιος με τον οποίον επικοινωνήσαμε χθες, ανέφερε πως ανέκαθεν θεωρούσε πως έπρεπε να αποκατασταθεί. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως η συγκυρία δεν φαίνεται να είναι η καλύτερη.

Εξηγεί, πως αφενός ο Αρχιεπίσκοπος περνά δύσκολες ώρες λόγω της ασθένειάς του, ενώ αφετέρου, εισερχόμαστε στη Σαρακοστή, οπόταν δεν πρέπει να προκληθεί αναστάτωση στο πλήρωμα της Εκκλησίας. Αν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα και αποφασίσουν αυτοί που μου επέβαλαν την αργία να με αποκαταστήσουν, θα είναι μεγάλη χαρά για μένα ύστερα από τόσα χρόνια, ανέφερε ο εν αργία αρχιμανδρίτης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΠΟΨΗ: Ποιος θυμάται τον Παγκράτιο Μερακλή

Ο κ. Κυριακού υποδεικνύει πως η στάση του Παγκράτιου πηγάζει από τον χαρακτήρα του και την αγάπη του προς την Εκκλησία. Προσθέτει πως ο αρχιμανδρίτης δεν θέλει να συνδεθεί το όνομά του με οποιαδήποτε αναστάτωση. Θεωρεί επίσης, πως για το θέμα πρέπει να εκφραστούν και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και ειδικά όσοι θα διεκδικήσουν τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. 

Ο ίδιος ο Παγκράτιος ανέφερε στον «Φ», πως τώρα προσφέρει περισσότερα από όσα προσέφερε ενόσω βρισκόταν κανονικά στην Εκκλησία. 

Ο αρχιμανδρίτης εκτελεί χρέη ψάλτη στην εκκλησία της κοινότητας Λινού και προσθέτει πως οι σχέσεις του με τους πιστούς είναι άριστες, ενώ βοηθά τους συνανθρώπους του όπως μπορεί.

Σχετικά με την απόφαση να τεθεί σε αργία «άχρι καιρού» (επ’ αόριστον) αναφέρει, πως ο παραλυτικός ανέμενε 38 χρόνια τον άγγελο να εμφανιστεί στην κολυμπήθρα να ταράξει τα νερά και τελικά εμφανίστηκε ο ίδιος ο Χριστός και τον έσωσε. Έχω υπομονή, είπε ο Παγκράτιος, ο οποίος πρόσθεσε: «Πρέπει ωστόσο να πω, πως θεωρώ άδικο να επικαλούνται την ασθένεια κάποιου για να τον θέσουν σε αργία και διερωτώμαι αν αυτό υπάρχει γραμμένο σε οποιονδήποτε κανόνα. Αν ασθενήσει οποιοσδήποτε άλλος ιερωμένος με μια σοβαρή ασθένεια (καρδία, εγκεφαλικό κ.λπ.) όπως εγώ, θα τον θέσουν σε αργία;», διερωτήθηκε. Ερωτηθείς αν για τον εαυτόν του εννοεί το AIDS, απάντησε καταφατικά.

Όσον αφορά τον φάκελο που ανοίχτηκε για συνωμοσία εις βάρος του, ο αρχιμανδρίτης ανέφερε πως τότε ήταν Γενικός Εισαγγελέας ο Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος, αφού μελέτησε τον φάκελο της Αστυνομίας, τον κάλεσε στο γραφείο του. Μάλιστα, ήταν βράδυ και ο Αλέκος Μαρκίδης του είπε εναντίον ποίων μπορεί να κινηθεί ποινική διαδικασία για συνωμοσία με σκοπό να πληγεί ο ίδιος ο αρχιμανδρίτης. 

Του είπα «όχι» και επέμενα. Έτσι, έγραψε στον φάκελο της υπόθεσης «άλλως διατεθείσα» και δεν ξέρω τι απέγινε ο φάκελος και οι μαρτυρίες, κατέληξε ο Παγκράτιος.