Αναστάτωση επικρατεί ανάμεσα στους εγκλωβισμένους της Καρπασίας, εκπρόσωποι των οποίων επικρίνουν τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο ο οποίος φέρεται να υποχρέωσε τον αρχιμανδρίτη Γιώργο Χριστοδούλου να αφαιρέσει το πετραχήλι που φορούσε και να μείνει με τα ράσα στις 30 Νοεμβρίου, εορτή του Αποστόλου Ανδρέα.

Παράγοντες της Καρπασίας αλλά και απλοί εγκλωβισμένοι ισχυρίζονται, πως ενώ ο αρχιμανδρίτης Γεώργιος, αγαπημένο παιδί των Καρπασιτών, την παραμονή της γιορτής έψαλλε κανονικά φορώντας και πετραχήλι, την επομένη όταν κατήλθε στο μοναστήρι ο Επίσκοπος, του έδωσε οδηγίες να αφαιρέσει το περταχήλι. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους ισχυρισμούς, ο Επίσκοπος ζήτησε από Τούρκο «αστυνομικό» να παρέμβει προκειμένου να μην συμμετέχει στη θεία λειτουργία ο αρχιμανδρίτης Γιώργος Χριστοδούλου. Σύμφωνα με τους ίδιους ισχυρισμούς, ο Τούρκος «αστυνομικός», υπέδειξε πως αυτό το θέμα δεν αφορά την «αστυνομία» αλλά τον ίδιο τον Επίσκοπο και τον αρχιμανδρίτη.

Το γεγονός ότι ο αρχιμανδρίτης φορούσε πετραχήλι κατά τον εσπερινό την προτεραία της γιορτής του Αποστόλου Ανδρέα και το ότι δεν φορούσε την ημέρα της γιορτής, υποστηρίζεται και από φωτογραφίες οι οποίες εστάλησαν στον «Φ».

Ο ίδιος ο Επίσκοπος με τον οποίον επικοινωνήσαμε υποστήριξε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όσα του καταμαρτυρούν και μας παρέπεμψε στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, αναφέροντας πως γνωρίζει καλά το θέμα. 

Άτομα τα οποία επικοινώνησαν με τον «Φ», υποστηρίζουν πως ο Επίσκοπος Καρπασίας ήταν αρνητικός εξαρχής στην παρουσία του κ. Γιώργου Χριστοδούλου δίπλα από τον επί δεκαετίες ιερέα του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα, Παπαζαχαρία. 

Όπως ανέφεραν Καρπασίτες στον «Φ», μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, ο κ. Γιώργος Χριστοδούλου, ο οποίος τυγχάνει δόκτορας Θεολογίας και κατάγεται από τη Γιαλούσα, εξέφρασε την επιθυμία να χειροτονηθεί διάκονος ώστε να μεταβαίνει στον Απόστολο Ανδρέα προς βοήθεια του παπά Ζαχαρία, κάτι με το οποίο φέρεται να διαφώνησε ο Επίσκοπος Καρπασίας. Στην πορεία ο  Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ χειροτόνησε διάκονο τον Γεώργιο Χριστοδούλου στην εορτή του Αποστόλου Ανδρέα, στις 30.11.2019. Ακολούθως ο Γιώργος Χριστοδούλου χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι και τέλος ο  Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προχείρισε τον Γιώργο Χριστοδούλου Αρχιμανδρίτη. Παρά την αρχική χειροτονία του Γιώργου Χριστοδούλου σε διάκονο, αυτός δεν μπορούσε να συμμετέχει σε λειτουργίες, ως διάκονος, επειδή δεν είχε άδεια από τους Τούρκους. Παράγοντες της Καρασίας ζήτησαν τη βοήθεια του Επισκόπου Καρπασίας προς αυτή την κατεύθυνση αλλά, όπως υποστηρίζουν, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Ακολούθως το αίτημα τέθηκε ενώπιον του Αρχιεπισκόπου αλλά και αυτή η προσπάθεια απέβη άκαρπη, οπόταν το ζήτημα τέθηκε στην κυβέρνηση και τελικά, μέσω διαφόρων καναλιών, εξασφαλίστηκε άδεια στον Γιώργο Χριστοδούλου να λειτουργεί το μοναστήρι μαζί με τον παπά Ζαχαρία.

Καρπασίτες σημείωσαν, πως εντός Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η θητεία των μελών της διαχειριστικής επιτροπής και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Όπως εξήγησαν, στο παρελθόν διεξάγονταν εκλογές αλλά λόγω της κατάστασης,  η Εκκλησία απεφάσισε, με τη συγκατάθεση και των Καρπασιτών, να διορίζονται τα μέλη της επιτροπής, κατόπιν εισήγησης των Καρπασιτών.

Ο Επίσκοπος Καρπασίας όταν εκλήθη να απαντήσει κατά πόσον αρνείται να διορίσει μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής, μας παρέπεμψε στα μέλη της επιτροπής, ενώ το ίδιο έπραξε και στο ερώτημα αν καταθέτει τιμολόγια προς πληρωμή.

Του καταλογίζουν ότι θέλει να διορίσει δικό του ιερέα

Πολλοί Καρπασίτες υποστηρίζουν πως ο Επίσκοπος θέλει να ορίσει δικό του ιερέα στο μοναστήρι, ώστε να το ελέγξει. Κατά τους ίδιους, προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η στάση του Επισκόπου να μην αναπληροί τα μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής του Αποστόλου Ανδρέα. Αξίζει να σημειωθεί, πως φέτος εστάλησαν τρεις επιστολές στον Επίσκοπο Καρπασίας με αίτημα να αναπληρώσει ένα μέλος το οποίο απεβίωσε και μάλιστα οι κοινοτάρχες των τριών ενοριών του Ριζοκαρπάσου  καθώς και οργανωμένα σύνολα εισηγήθηκαν ομόφωνα συγκεκριμένο οικονομολόγο, ώστε να ασκείται έλεγχος των οικονομικών δραστηριοτήτων του μοναστηριού σε πιο επαγγελματική βάση. Γι’ αυτό το πόστο, οι Καρπασίτες επιθυμούν να έχουν, όπως συνέβαινε ανέκαθεν, δικό τους άνθρωπο. Σημείωσαν δε, πως στο παρελθόν υπεβλήθησαν τιμολόγια στα μέλη της διαχειριστικής επιτροπής με απαίτηση να πληρωθούν, χωρίς τα ίδια τα μέλη να έχουν γνώση για το πώς διατέθηκαν τα χρήματα και αν ήταν αναγκαία η διάθεση των κονδυλίων που ζητούνταν.